Kamerstuk 31965-D-3

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden 1e suppletoire FES 2009

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het Fonds economische structuurversterking voor het jaar 2009 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Gepubliceerd: 30 juni 2009
Indiener(s): Anja Timmer (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31965-D-3.html
ID: 31965-D-3

31 965 D
Wijziging van de begrotingsstaat van het Fonds economische structuurversterking voor het jaar 2009 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

nr. 3
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 30 juni 2009

De vaste commissie voor Economische Zaken1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,

Timmer

De adjunct-griffier van de commissie,

De Veth

1

Klopt het dat in de toelichting op artikel 11 wordt gesproken over een versnelde uitvoering van Fes-infrastructuurfondsen, als gevolg van het Aanvullend Beleidsakkoord? Hoe kan het dan, dat het in 2009 uit te geven bedrag juist met 340 miljoen wordt verlaagd, in 2010 met slechts 61 miljoen wordt verhoogd en pas in 2011 wordt verhoogd met 402 miljoen euro?

De mutatie heeft niet alleen te maken met de doorwerking van de in het Aanvullend Beleidsakkoord opgenomen «snelle uitvoering» Fes-projecten Infrastructuur (€ 62 mln meer uitgaven in 2009 en 2010), maar ook met de aanpassing van de uitgavenraming van het project Bereikbaarheid/voorfinanciering € 12 mrd pakket van het Infrastructuurfonds (€ 402 mln doorgeschoven van 2009 naar 2011, zie antwoord vraag 2). Hierdoor dalen de geraamde uitgaven op artikel 11 per saldo in 2009 met € 340 mln en stijgen de geraamde uitgaven in 2010 met € 62 mln en in 2011 met € 402 mln.

2

Kan de regering nader ingaan op de post van -402 miljoen euro bij Beschikbaarheid/voorfinanciering? Betekent dit een opbrengst voor het FES? Hoe kan een opbrengst voortkomen uit een overboeking naar het Infrastructuurfonds? Waarom wordt geld met een kasschuif naar de toekomst toe geschoven in plaats van andersom?

Met de kasschuif van € 402 mln ontstaat geen nieuwe ruimte of extra opbrengst voor het Fes in het jaar 2009. Het budget voor het Bereikbaarheid/voorfinanciering 12 mrd pakket van het Infrastructuurfonds wordt in 2009 met € 402 mln verlaagd en in 2011 met € 402 mln verhoogd. Dit budget wordt met deze mutatie niet overgeboekt, maar stond reeds op de begroting van het Infrastructuurfonds. Artikel 11 van het Fes geeft namelijk aan welke Fes-middelen in het kader van het domein verkeer en vervoer op departementale begrotingen staan. De schuif binnen het Infrastructuurfonds is noodzakelijk om het kasritme van middelen op het Infrastructuurfonds beter te laten aansluiten bij het kasritme van projecten binnen het Infrastructuurfonds.

3

Welk percentage van de op artikel 11 t/m 14 naar voren gehaalde projecten, die nu aan de FES-begroting 2009 worden toegevoegd, zullen in 2009 nog daadwerkelijk tot (externe) besteding komen?

Aan artikel 11 tot en met 14 worden conform de afspraken gemaakt in het Aanvullend Beleidsakkoord in de eerst suppletore begroting 2009 middelen toegevoegd. Het betreft de post «Snelle uitvoering Fes-projecten» (2009 en 2010 in totaal € 1,1 mrd ). De middelen en de projecten die hiermee samenhangen zijn niet uit latere jaren naar «voren» gehaald. De projecten worden naar verwachting in 2009 en 2010 gerealiseerd.

Voor de post «Verlenging aflopende innovatieprogramma’s» wordt budget (€ 210 mln) dat gereserveerd stond in latere jaren naar de jaren 2009 t/m 2011 geschoven. Momenteel vindt er een selectie van concrete projecten plaats die gefinancierd kunnen worden uit dit budget. Voor het jaar 2009 gaat het om een bedrag van € 10 mln.

4

Klopt het dat aan de FES-begroting per saldo 112 miljoen euro wordt toegevoegd en dat dit wordt gefinancierd uit gasbaten? Valt er dan niet elders een gat, ook al omdat de begrote gasbaten voor 2009 met 3,6 miljard euro teruggeschroefd zijn?

De stijging van de uitgaven met € 112 mln in 2009 wordt onder meer veroorzaakt door «Snelle Uitvoering Fes-projecten» van circa € 550 mln in 2009. Dit is conform de afspraken gemaakt in het Aanvullend Beleidsakkoord. Tegelijkertijd worden de uitgaven in het Fes in 2009 verminderd door met name een schuif van middelen, voor het Infrastructuurfonds (€ 402 mln), van het jaar 2009 naar 2011.

Tegenvallers in de gasbaten komen ten laste van het begrotingssaldo en niet ten laste van het Fes. In het Coalitieakkoord is afgesproken dat het Fes een vaste voeding heeft die niet meer fluctueert als gevolg van mutaties in de gasbaten. Daarom is er in de Fes-begroting 2009 bepaald dat – vooruitlopend op een wijziging van de Wet Fonds Economische Structuurversterking – in het begrotingsjaar 2009 de voeding van het Fes gelijk is aan de uitgaven voor het jaar 2009.

5

Welke mogelijke verbeterde voorstellen worden bedoeld, waar in artikel 15 (besluit invulling Fes enveloppes kennis, innovatie en onderwijs) over gesproken wordt? Wat is de concrete invulling van projecten inclusief het beoogde resultaat?

In artikel 15 wordt gemeld dat de resterende middelen van de Fes-enveloppes voor maatschappelijke innovatieprogramma’s en grootschalige research-infrastructuur en het oplossen van toekomstige lerarentekorten beschikbaar blijven voor mogelijk verbeterde voorstellen die opnieuw kunnen worden ingediend. Het kabinet heeft op 13 maart jl. besloten om acht ingediende voorstellen de gelegenheid te geven om op basis van de, in de beoordelingen van het CPB en/of de Commissie van Wijzen Kennis en Innovatie geformuleerde verbeterpunten een aangepast voorstel in te dienen.

Begin mei jl. zijn de acht aangepaste voorstellen ingediend. De Commissie van Wijzen heeft de aangepaste voorstellen recent beoordeeld. Op basis van de beoordelingen zal de besluitvorming door het kabinet over een eventuele Fes-bijdrage voor de aangepaste voorstellen voor het zomerreces plaatsvinden.

6

Wat zijn de waarden van de relevante parameters waarmee de aardgasbaten worden geschat, zoals Euro-Dollarkoers, productievolume en olieprijs? Hoe verhouden deze waarden zich tot de uitgangswaarden van de miljoenennota 2009? Wat is de onderliggende argumentatie om deze waarden bij te stellen?

Een nieuwe raming voor de aardgasbaten wordt altijd gebaseerd op de onafhankelijke macro-economische variabelen van het CPB. In zowel de Miljoenennota (MN) 2009 als de Voorjaarsnota 2009 is de gasbatenraming gebaseerd op de macro-economische cijfers van het CPB. In de MN 2009 zijn de ramingen uit de MEV 2009 gebruikt bij de bepaling van de gasbatenraming. Er is hierbij voor 2009 uitgegaan van een olieprijs van 125$ per vat en een eurokoers van 1,57 (zie ook MN 2009 p. 80). Het gehanteerde productievolume voor 2009 bij deze raming was 76 mld m3. In de Voorjaarsnota 2009 is – door de sterk gedaalde olieprijs – gerekend met een fors lagere olieprijs: 44 $ per vat en een eurokoers van 1,32 (beide gebaseerd op ramingen uit het CEP 2009). Het gehanteerde productievolume voor 2009 bij deze raming was 75 mld m3.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Schreijer-Pierik (CDA), Vendrik (GL), Ten Hoopen (CDA), Spies (CDA), Van der Ham (D66), Van Velzen (SP), Aptroot (VVD), Smeets (PvdA), Samsom (PvdA), Timmer (PvdA), voorzitter, Irrgang (SP), Jansen (SP), Biskop (CDA), Ortega-Martijn (CU), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Van der Burg (VVD), Graus (PVV), Zijlstra (VVD), Besselink (PvdA), Gesthuizen (SP), Ouwehand (PvdD), Vos (PvdA), De Rouwe (CDA) en Elias (VVD).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Van Dijk (CDA), Sap (GL), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Aasted Madsen-van Stiphout (CDA), Koşer Kaya (D66), Ulenbelt (SP), Blok (VVD), Boelhouwer (PvdA), Kalma (PvdA), Kraneveldt-van der Veen (PvdA), Karabulut (SP), Luijben (SP), De Nerée tot Babberich (CDA), Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU), Atsma (CDA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Madlener (PVV), Nicolaï (VVD), Van Dam (PvdA), Gerkens (SP), Thieme (PvdD), Heerts (PvdA), Uitslag (CDA) en Weekers (VVD).