Kamerstuk 31792-G-3

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden over wijziging van de begrotingsstaat van het BTW-compensatiefonds voor het jaar 2008 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het BTW-compensatiefonds voor het jaar 2008 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Gepubliceerd: 11 december 2008
Indiener(s): Stef Blok (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31792-G-3.html
ID: 31792-G-3

31 792 G
Wijziging van de begrotingsstaat van het BTW-compensatiefonds voor het jaar 2008 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

nr. 3
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 12 december 2008

De vaste commissie voor Financiën1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden. Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,

Blok

De adjunct-griffier van de commissie

Basten

1

Wat is de reden dat er € 126 miljoen meer is gedeclareerd dan werd geraamd? Kan dit bedrag in een overzicht worden gespecificeerd?

De raming van het BTW-Compensatiefonds (BCF) in ontwerpbegroting 2008 is met name gebaseerd op historische realisatiecijfers en op een verondersteld declaratiegedrag van decentrale overheden.

Een overschrijding van deze raming kent haar oorzaak enerzijds in de gestegen budgetten (en daardoor gestegen btw-uitgaven) bij decentrale overheden, anderzijds geniet het BCF steeds meer bekendheid en wordt er door decentrale overheden meer gedeclareerd dan voorheen. Tenslotte kan ook het uitbestedingsgedrag van decentrale overheden zijn veranderd, in die zin dat er door méér uitbestedingen ook méér btw betaald wordt en (dus) ook meer btw gedeclareerd wordt bij het BCF. Momenteel loopt er een beleidsdoorlichting naar het BCF waarin de eerder genoemde vragen worden beantwoord.

2, 3, 4 en 5

Er is een bedrag van € 15 miljoen overgeheveld naar het ILG omdat de provincie in praktijk minder recht blijkt te hebben op BTW-compensatie. Gaat het hier om één specifieke provincie? Zo ja, welke?

Zo neen, welke provincies hebben teveel ontvangen en voor welk bedrag?

Waarom is het nu pas duidelijk dat er door deze provincie(s) teveel is ontvangen?

Wat gaat er met het overgehevelde bedrag gebeuren?

Is er een vaste jaarlijkse stroom geld naar het ILG? Zo ja, is die vaste stroom geld, nu blijkt dat de provincie in praktijk op minder recht heeft, gekort?

Bij Voorjaarsnota 2007 is er bij het ILG-budget op de LNV-begroting een uitname gedaan ten behoeve van het BTW-Compensatiefonds. Het betrof de btw uit het ILG-budget die decentrale overheden niet direct via LNV ontvingen (ex-ante), maar die decentrale overheden volgens de toen geldende veronderstellingen konden declareren bij het BCF (ex-post).

In de praktijk bleken de provincies echter minder gecompenseerd te krijgen dan ten tijde van de uitname in het voorjaar van 2007 werd verondersteld. Daarom wordt met voorgestelde mutatie de uitname deels teruggedraaid.

Er is in dit verband niet sprake van provincies die te veel hebben ontvangen, provincies krijgen nog steeds evenveel, alleen de wijze waarop provincies ILG-budget ontvangen is veranderd (vraag 2 en 5).

Op basis van de meest actuele inzichten met betrekking tot ILG is een analyse gemaakt om te komen tot een correctie van de oorspronkelijke uitname. Deze analyse is afgelopen zomer uitgevoerd en daarom wordt nu de correctie doorgevoerd (vraag 3).

Het overgehevelde budget blijft aangewend worden voor ILG, echter nu niet na declaratie bij het BCF, maar rechtstreeks uit het ILG-budget op de LNV-begroting (vraag 4).

6

Er is € 126 miljoen meer gedeclareerd dan werd geraamd. Hoe groot is dit als percentage van het geraamde?

De oorspronkelijke begroting van het BTW-Compensatiefonds voor het jaar 2008 bedroeg ca. € 2 236 miljoen. De voorgestelde mutatie bedraagt 5,62% van dit oorspronkelijke begrotingstotaal.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Blok (VVD), voorzitter Ten Hoopen (CDA), ondervoorzitter Weekers (VVD), Van Haersma Buma (CDA), De Nerée tot Babberich (CDA), Haverkamp (CDA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Omtzigt (CDA), Koşer Kaya (D66), Irrgang (SP), Luijben (SP), Kalma (PvdA), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Cramer (CU), Van der Burg (VVD), Van Dijck (PVV), Spekman (PvdA), Heerts (PvdA), Gesthuizen (SP), Ouwehand (PvdD), Tang (PvdA), Vos (PvdA), Bashir (SP) en Sap (GL).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Remkes (VVD), Jonker (CDA), Aptroot (VVD), De Vries (CDA), Van Hijum (CDA), Mastwijk (CDA), De Krom (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), Pechtold (D66), Kant (SP), Ulenbelt (SP), Van der Veen (PvdA), Smilde (CDA), Anker (CU), Vacature (VVD), De Roon (PVV), Van Dam (PvdA), Smeets (PvdA), Karabulut (SP), Thieme (PvdD), Heijnen (PvdA), Roefs (PvdA), Van Gerven (SP) en Vendrik (GL).