Kamerstuk 31700-X-132

Onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst voor het verhogen van de arbeidsparticipatie van jongeren en tegen terugdringen van voortijdig schoolverlaten: een onderzoek naar de mogelijkheden voor het volgen van een opleiding met 24-uurs opvang door Defensie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 11 september 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-X-132.html
ID: 31700-X-132

31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 132
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2009

Eind 2007 is door de Ministeries van Defensie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het verhogen van de arbeidsparticipatie van jongeren en het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Deze overeenkomst behelst onder andere een onderzoek naar de mogelijkheden voor het volgen van een opleiding met 24-uurs opvang bij Defensie. Bij dit onderzoek is ook het Programma-ministerie voor Jeugd en Gezin betrokken. Tijdens de begrotingsbehandeling Defensie op 27 november 2008 is de motie Knops/Voordewind (Kamerstuknummer 31 700 X, nr. 44) aangenomen, waarin het initiatief om te komen tot een dergelijke voorziening wordt ondersteund. In de motie wordt de regering gevraagd de Kamer in april 2009 te informeren over een uitgewerkt plan. Mede namens de minister voor Jeugd en Gezin informeer ik u hierbij over de voortgang in dit onderzoek.

Zowel bij Defensie als bij Jeugd en Gezin hebben zich de afgelopen maanden ontwikkelingen voorgedaan die van invloed zijn op de totstandkoming van een plan van aanpak voor deze opleiding, waaronder de instructeursproblematiek bij Defensie, het project «De Uitdaging» waarover Jeugd en Gezin de regie heeft, en de financiering van de beoogde opleiding met 24-uurs opvang. In het algemeen overleg Personeel van 25 maart jl. zijn deze onderwerpen reeds aan de orde gekomen.

De instructeurscapaciteit bij Defensie staat de komende jaren onder druk. Dat heeft ondermeer te maken met de ambitie om de vulling de komende jaren te laten toenemen, hetgeen een grote opleidingscapaciteit vergt.

Ook de samenwerking met de Regionale Opleidingscentra bij het verzorgen van de instroomopleidingen met de bijbehorende BeroepsPraktijkVorming (BPV) legt extra beslag op instructeurs- en begeleidingscapaciteit. Een nieuwe opleiding met 24-uurs opvang, met inzet van Defensiepersoneel voor instructie en begeleiding, zal de instructeurscapaciteit nog verder onder druk zetten. Hoewel de gedachte van een dergelijke opleiding wordt ondersteund geeft Defensie thans prioriteit aan de beschikbaarheid en inzet van instructeurs voor de reguliere Defensieopleidingen en de instroomopleidingen. De totale benodigde instructeurscapaciteit voor alle bovengenoemde taken wordt momenteel integraal bezien.

In relatie tot de instructeurscapaciteit zal ook worden bezien of het mogelijk is om het project «De Uitdaging» over te laten gaan in de opleiding met 24-uurs opvang. Dat is onder andere afhankelijk van de evaluatie van de pilot Campussen, waarvan het project «De Uitdaging» deel uitmaakt. De praktijk wijst uit dat vaak jongeren met een justitiële achtergrond deelnemen aan het project «De Uitdaging». Zij voldoen doorgaans niet aan de selectiecriteria van Defensie, zodat het aantal jongeren dat via dit project aan het werk kan bij Defensie gering is. Dit aspect zal worden meegenomen in de evaluatie.

Vooruitlopend op bovenstaande ontwikkelingen worden op dit moment in samenwerking met het Ministerie van OCW, het Ministerie van Defensie, het programma-ministerie voor Jeugd en Gezin en de gemeente Eindhoven de mogelijkheden voor een pilot van een opleiding met 24-uurs opvang in de regio Eindhoven onderzocht. Deze voorziening is bedoeld voor leerlingen die de school dreigen te verlaten of reeds zijn uitgevallen. Via dit project kunnen zij alsnog een startkwalificatie behalen en hun leven op orde brengen. Omdat het veelal jongeren betreft met een meervoudige problematiek wordt zo nodig ook voorzien in hulp voor het gezin. Bij het succesvol voltooien van de opleiding krijgen zij de garantie om bij Defensie of een andere werkgever in de veiligheidskolom aan het werk te kunnen gaan. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid.

Zodra er meer duidelijkheid bestaat over de consequenties van bovengenoemde ontwikkelingen en de (financiële) mogelijkheden voor de opleiding met 24-uurs opvang zal ik u nader informeren.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries