Gepubliceerd: 21 oktober 2008
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VIII-17.html
ID: 31700-VIII-17

31 700 VIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

nr. 17
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2008

Hierbij informeer ik u over de invulling van het budget van 4 miljoen euro dat in de OCW-begroting is opgenomen onder «internationale excellentie».

Het kabinet heeft besloten om drie instellingen die onbetwist op hun vakgebied aan de internationale top staan meer armslag te bieden om hun toppositie te versterken. Dat zijn het Koninklijk Concertgebouw Orkest te Amsterdam (1,5 miljoen euro per jaar), het Mauritshuis te Den Haag (1,5 miljoen euro per jaar) en de Design Academy in Eindhoven (1 miljoen euro per jaar).

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest is onbetwist een van de beste orkesten ter wereld. Het budget internationale excellentie is bedoeld om deze positie te behouden en aantrekkelijk te blijven voor topmusici, solisten en dirigenten. Deze extra bijdrage en de voorgenomen extra bijdrage van 400 000,– euro van de gemeente Amsterdam maken deel uit van de convenantsafspraken die ik met de gemeente Amsterdam als co-subsidiënt heb gemaakt. Ik ga ervan uit dat toekenning van de extra middelen ook betekent dat de knelpunten die het orkest in het beleidsplan benoemt met betrekking tot repertoire, operabegeleiding en binnenlandse presentie tot een bevredigende oplossing worden gebracht.

De Gouden Eeuw heeft Nederland een grote schat aan schilderkunst gegeven. Het Mauritshuis heeft een collectie topstukken uit de Gouden Eeuw, waaronder werk van Vermeer, Rembrandt, Steen en Frans Hals. De huisvesting is al lange tijd volstrekt ontoereikend voor de stroom – internationale – bezoekers. Het Mauritshuis wordt met deze subsidie in staat gesteld de huisvestingssituatie op het niveau te brengen dat recht doet aan de unieke positie die het inneemt in het internationale museumveld.

Dutch design staat synoniem aan modern design van bijzondere klasse. Deze positie is onder meer te danken aan het bijzonder hoge niveau van de opleiding van de Design Academy in Eindhoven. Vooral de aandacht voor de maatschappelijke rol van ontwerpers maakt de Design Academy internationaal toonaangevend. De extra investering zorgt ervoor dat de Academy zijn internationale spilfunctie op dit gebied verder kan uitbouwen en versterken.

Met deze gerichte investering in drie internationale topinstellingen is het budget voor de periode 2009–2012 in zijn geheel besteed.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk