Kamerstuk 31700-G-3

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het BTW-compensatiefonds voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 29 september 2008
Indiener(s): Wouter Bos (viceminister-president , minister financiƫn) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-G-3.html
ID: 31700-G-3

31 700 G
Vaststelling van de begrotingsstaat van het BTW-compensatiefonds voor het jaar 2007

nr. 3
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 29 september 2008

De vaste commissie voor Financiën1 belast met het voorbereidende onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De op 23 september 2008 voorgelegde vragen zijn, bij brief van 26 september 2008, beantwoord door de minister van Financiën.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,

Blok

De griffier van de commissie,

Berck

1

De gemeenten en provincies worden door het ministerie van Financiën gecompenseerd voor de btw die niet meer compensabel is in Brussel. Om welk bedrag gaat het hier? Hoeveel jaar en voor welk bedrag moet het ministerie van Financiën gemeenten en provincies nog compenseren?

Gemeenten en provincies krijgen de btw gecompenseerd die niet langer compensabel is in Brussel. De garantstelling ziet op de periode 2003 tot en met 2008. De totale omvang bedraagt maximaal € 50 mln. en zal volledig worden afgehandeld bij Najaarsnota.

2

Kosten voor materieel en personeel voor het beheer van het fonds zijn opgenomen in de begroting van het ministerie van Financiën. Om welk bedrag gaat het hier?

De uitgaven voor het beheer van het fonds bedragen ca. € 0,1 mln. Daarnaast draagt de Belastingdienst zorg voor de uitvoering van het fonds. Daarvoor worden op jaarbasis circa 15 fte ingezet, overeenkomend met een bedrag van € 0,9 mln. aan personeelskosten.

3

Kunt u de term «horizontaal toezicht» toelichten? Waarom is gekozen voor juist dit toezichtinstrument? Kunt u enkele casus geven waaruit blijkt dat horizontaal toezicht bij grote ondernemingen succesvol is?

Uitgangspunt bij horizontaal toezicht is dat het toezicht opgepakt wordt als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle partners in de fiscale keten. De basis van horizontaal toezicht is vertrouwen en erkenning van de wederzijdse belangen. De inzet van de samenwerking is zoveel mogelijk te proberen problemen vooraf op te lossen en dubbel werk in de keten te voorkomen. Daartoe worden handhavingsconvenanten afgesloten met grote ondernemingen, met brancheorganisaties en hun leden, en met intermediairs. Door zo te werken kan de belastingplichtige sneller zekerheid worden geboden en hoeven er minder tijdrovende controles achteraf uitgevoerd te worden. Met een kleine 40 grote ondernemingen zijn inmiddels individuele handhavingsconvenanten afgesloten. Begin 2007 is de werkwijze geëvalueerd. De resultaten zijn positief te noemen. Als voordelen wordt genoemd; het werken in de actualiteit, de snellere standpuntbepaling door de Belastingdienst en meer openheid tussen de partners.

4

Het aantal traditionele controles wordt verminderd. Zal deze controle geheel uit het straatbeeld verdwijnen? Zo neen, hoeveel zullen er per jaar steekproefsgewijs worden gehouden?

Nee. Voor 2009 zijn 25 traditionele controles gepland (voor 2008 bedraagt het aantal traditionele controles 55). In de loop van 2009 zal – mede aan de hand van de ervaringen uit 2008 en 2009 – worden bezien welke controle-intensiteit nodig zal zijn in 2010 en verder.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Blok (VVD), voorzitter, Ten Hoopen (CDA), ondervoorzitter, Weekers (VVD), Van Haersma Buma (CDA), De Nerée tot Babberich (CDA), Haverkamp (CDA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Omtzigt (CDA), Koşer Kaya (D66), Irrgang (SP), Luijben (SP), Kalma (PvdA), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Cramer (CU), Van der Burg (VVD), Van Dijck (PVV), Spekman (PvdA), Heerts (PvdA), Gesthuizen (SP), Ouwehand (PvdD), Tang (PvdA), Vos (PvdA), Bashir (SP) en Sap (GL).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Remkes (VVD), Jonker (CDA), Aptroot (VVD), De Vries (CDA), Van Hijum (CDA), Mastwijk (CDA), De Krom (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), Pechtold (D66), Kant (SP), Ulenbelt (SP), Van der Veen (PvdA), Smilde (CDA), Anker (CU), Vacature (algemeen), De Roon (PVV), Van Dam (PvdA), Smeets (PvdA), Karabulut (SP), Thieme (PvdD), Heijnen (PvdA), Roefs (PvdA), Van Gerven (SP) en Vendrik (GL).