Gepubliceerd: 6 oktober 2009
Indiener(s): Jan ten Hoopen (CDA), Brigitte van der Burg (VVD), Arie Slob (CU)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31560-20.html
ID: 31560-20
Origineel: 31560-2

31 560
Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Leegstandwet, en enige andere wetten in verband met het verder terugdringen van kraken en leegstand (Wet kraken en leegstand)

nr. 20
VIERDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 6 oktober 2009

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

a. Na onderdeel A wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

Aa

Artikel 138 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste lid wordt «zes maanden» vervangen door: een jaar.

b. In het derde lid wordt «een jaar of geldboete van de derde categorie» vervangen door: twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

b. Onderdeel B wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 138a, eerste lid, wordt «vier maanden» vervangen door: een jaar.

2. In artikel 138a, tweede lid, wordt «een jaar of geldboete van de derde categorie» vervangen door: twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

2

Artikel V, onderdeel A, komt te luiden:

A

In artikel 67, eerste lid, onderdeel b, wordt na «138a,» ingevoegd: 138ab,.

Toelichting

Onderdeel 1

Door hetgeen tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel van verschillende zijden naar voren is gebracht, zijn wij tot de conclusie gekomen dat de ernst van het misdrijf kraken beter tot uitdrukking wordt gebracht door een strafbedreiging van een jaar in geval van kraken (artikel 138a, eerste lid, Sr) en van twee jaar of een geldboete van de vierde categorie, indien dit kraken gepaard gaat met bedreigingen of het gebruik van middelen om vrees aan te jagen (artikel 138a, tweede lid, Sr). Aangezien de strafmaxima van kraken in verhouding moeten staan tot de strafmaxima die zijn gesteld op huisvredebreuk (artikel 138 Sr) worden deze verhoogd tot hetzelfde niveau als bij kraken.

Onderdeel 2

Door de toevoeging van artikel 138a (nieuw) Sr aan artikel 67, eerste lid, onder b, Sv, wordt voorlopige hechtenis voor dit misdrijf mogelijk. Strafprocesrechtelijk brengt dit onder meer met zich dat op grond van artikel 54, eerste lid, Sv, verdachten van kraken ook buiten heterdaad kunnen worden aangehouden. De politie kan hierdoor effectiever tegen kraken optreden.

Ten Hoopen

Slob

Van der Burg