Kamerstuk 31514-9

Amendement van het lid Ulenbelt over het niet langer verplichten van het UWV om re-integratiebedrijven in te schakelen

Dossier: Wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en enkele andere wetten in verband met de evaluatie van deze wet, de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en deregulering

Gepubliceerd: 28 oktober 2008
Indiener(s): Paul Ulenbelt (SP)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31514-9.html
ID: 31514-9

24,0 %
76,0 %

SGP

PvdA

CU

PvdD

SP

VVD

GL

PVV

Verdonk

CDA

D66


31 514
Wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en enkele andere wetten in verband met de evaluatie van deze wet, de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en deregulering

nr. 9
AMENDEMENT VAN HET LID ULENBELT

Ontvangen 28 oktober 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel I, wordt artikel 30a, achtste lid, vervangen door:

8. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen laat de werkzaamheden in het kader van zijn taak, bedoeld in het eerste en zesde lid, uitsluitend indien het personen betreft waarvoor specialistische kennis ontbreekt, verrichten door een gespecialiseerd bedrijf.

Toelichting

Door dit amendement wordt het UWV niet langer verplicht om re-integratiebedrijven in te schakelen. De arbeidsbemiddeling en wat daarvoor nodig is wordt in principe door het UWV zelf gedaan. De verplichting tot inschakeling van re-integratiebedrijven door gemeenten was al opgeheven. Partijen in de samenwerking binnen het Werkbedrijf verkeren zo in dezelfde positie. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarin expertise bij het Werkbedrijf ontbreekt en specialistische hulp extern moet worden ingeschakeld. Hierbij valt b.v. te denken aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bemiddelen van mensen met een stoornis in het spectrum van autisme.

Gevolg is dat het UWV het budget voor re-integratie kan besteden aan activiteiten in eigen beheer en slechts indien interne de expertise niet aanwezig is, externe hulp inschakelt.

Ulenbelt