Kamerstuk 31117-29

Wet veiligheidsregio's; Gewijzigd Amendement van het lid Anker c.s. ter vervanging van Dat gedrukt onder nr. 16

Dossier: Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio’s)


86,0 %
14,0 %

PvdD

SGP

CDA

SP

VVD

GL

PVV

PvdA

Verdonk

D66

CU


31 117
Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio’s)

nr. 29
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ANKER C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 16

Ontvangen 23 april 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel 50 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 50a

1. Het bestuur van de veiligheidsregio draagt er zorg voor dat:

a. eenmaal in de drie jaar een kostenevaluatie wordt verricht, en

b. eenmaal in de vijf jaar een visitatie door een visitatiecommissie wordt verricht.

2. Bij de kostenevaluatie wordt in ieder geval een vergelijking gemaakt met de gegevens betreffende de kosten van andere veiligheidsregio’s.

3. Het bestuur van de veiligheidsregio zendt aan Onze Minister het rapport van de visitatiecommissie, samen met het standpunt van het bestuur van de veiligheidsregio daarover. Het bestuur van de veiligheidsregio maakt het rapport en zijn standpunt openbaar.

4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld ten behoeve van de onderlinge vergelijkbaarheid van de evaluaties en visitaties van de verschillende veiligheidsregio’s.

5. De voordracht voor een krachtens het vierde lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Dit amendement beoogt in de wet een verplichting tot periodieke systematische vergelijking tussen de veiligheidsregio’s (benchmarking) en periodieke collegiale toetsing (visitatie) vast te leggen. Door middel van benchmarking worden de kosten van de veiligheidsregio’s inzichtelijk en zodoende beheersbaar gemaakt. Door middel van visitatie wordt dit geplaatst in het bredere kader van de kwaliteitszorg. Met een vergelijkbare werkwijze zijn goede ervaringen opgedaan bij de politiekorpsen in het kader van het Kwaliteitsstelsel Nederlandse Politie.

Anker

Van Bochove

Kuiken