Kamerstuk 31065-23

Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek); Amendement om bepalingen te schrappen die de flexibiliteit van de faillissementsregeling beperken

Dossier: Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek)

Gepubliceerd: 1 december 2009
Indiener(s): Frans Weekers (VVD)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31065-23.html
ID: 31065-23

31 065
Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek)

nr. 23
AMENDEMENT VAN HET LID WEEKERS

Ontvangen 1 december 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In hoofdstuk 1, artikel 1, komt onderdeel Da als volgt te luiden:

Da

Artikel 818 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onder b, wordt «of zijn faillissement» vervangen door: , zijn faillissement of het ten aanzien van hem van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen.

2. Het vierde lid vervalt.

II

Aan hoofdstuk 1, artikel 1, onderdeel E, wordt een punt toegevoegd, luidende:

3. Het vijfde lid vervalt.

III

In hoofdstuk 1, artikel 1, onderdeel F, komt het derde punt als volgt te luiden:

3. Het vijfde lid vervalt.

Toelichting

Uit alle commentaren blijkt dat de voorgestelde regeling door haar dwingendrechtelijk karakter te knellend is voor de praktijk. Het wetsvoorstel wijkt op dit punt te zeer af van het huidige recht, hetgeen de flexibiliteit van de regeling onnodig beperkt en de gebruiksvriendelijkheid van de personenvennootschap nadelig beïnvloed. Daarom wordt voorgesteld de genoemde bepalingen te schrappen. Ten aanzien van artikel 823 lid 5 mag nog worden opgemerkt dat de verwijzing naar het derde lid overbodig is aangezien het derde lid een regeling van goederenrecht bevat, waarvan het partijen a fortiori niet vrijstaat om van af te wijken.

Weekers