Gepubliceerd: 11 juni 2007
Indiener(s):
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31065-2.html
ID: 31065-2

31 065
Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek)

nr. 2
VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben dat het wenselijk is de invoering te regelen van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek en in verband daarmee de wetgeving aan te passen;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

HOOFDSTUK 1. MINISTERIE VAN JUSTITIE

Artikel 1

Indien het bij koninklijke boodschap van 24 december 2002 ingediende voorstel van wet tot vaststelling van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Kamerstukken II 2002/03, 28 746, nr. 1–2) tot wet wordt verheven, worden in artikel I van die wet de volgende wijzigingen aangebracht:

A

Aan artikel 800 wordt een lid toegevoegd, luidende:

3. Tussen de vennootschap en een vennoot kan geen arbeidsovereenkomst bestaan.

B

Na artikel 803 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 804

1. In wettelijke bepalingen buiten deze titel wordt met «vennootschappen» gedoeld of mede gedoeld op vennootschappen in de zin van artikel 800, voorzover niet anders blijkt.

2. In wettelijke bepalingen buiten deze titel wordt met «rechtspersonen» niet mede gedoeld op openbare vennootschappen met rechtspersoonlijkheid, voorzover niet anders blijkt.

C

In artikel 813, derde lid, wordt «maatschap» vervangen door: vennootschap.

D

Artikel 817 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel c, wordt na «en niet ten minste twee vennoten overblijven» ingevoegd: , opvolgende vennoten als bedoeld in de artikelen 822 en 823 daaronder begrepen,.

2. In het eerste lid wordt na onderdeel c, met verlettering van onderdeel d tot onderdeel e, een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

d. door faillietverklaring van de vennootschap;

3. Het tweede lid komt te luiden:

2. Is de vennootschap ontbonden door haar faillietverklaring, dan kan zij worden voortgezet indien het faillissement eindigt door het in kracht van gewijsde gaan van de homologatie van een akkoord.

E

Artikel 821, tweede lid, tweede volzin, komt te luiden: In de overeenkomst kan worden bedongen dat dit bedrag in een of meer termijnen of afhankelijk van een toekomstige gebeurtenis zal worden voldaan.

F

Artikel 823 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

2. Voor de opvolgende vennoot gelden vanaf het tijdstip van de aanvaarding van de opvolging de rechten en verplichtingen die voor hem uit de overeenkomst van vennootschap voortvloeien. Vindt de opvolging eerst plaats na het tijdstip van de ontbinding ten aanzien van de uittredende vennoot, dan kunnen voor de opvolgende vennoot die zulks heeft aanvaard ook rechten en verplichtingen gelden over de periode vanaf dat tijdstip.

2. Het vierde lid komt te luiden:

4. Artikel 821, tweede lid, is van toepassing, met dien verstande dat in plaats van de vennootschap de opvolgende vennoot gehouden is tot betaling van de in de eerste zin bedoelde vergoeding dan wel gerechtigd is tot de in de derde zin bedoelde vergoeding.

G

Artikel 825, vierde lid, vervalt, met vernummering van het vijfde tot het vierde lid.

H

Aan artikel 827 wordt een lid toegevoegd, luidende:

3. Het eerste en tweede lid zijn van overeenkomstige toepassing indien na ontbinding van de vennootschap de vennootschappelijke gemeenschap door verkrijging onder algemene titel nog slechts toekomt aan één rechthebbende.

I

Artikel 830 wordt als volgt gewijzigd:

Aan het tweede lid wordt een zin toegevoegd luidende: Voorts doet de vereffenaar in het in de eerste zin bedoelde geval aangifte tot faillietverklaring, tenzij voldoende aannemelijk is dat het tekort zal worden voldaan door de gewezen vennoten of alle bekende schuldeisers desgevraagd instemmen met voortzetting van de vereffening buiten faillissement.

J

Na artikel 831 worden, onder vernummering van artikel 831a tot artikel 831c, twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 831a

1. Geen vereffening overeenkomstig deze afdeling vindt plaats, indien ingevolge een daartoe in de overeenkomst van vennootschap opgenomen beding het door de vennootschap uitgeoefende beroep of bedrijf wordt voortgezet door één der gewezen vennoten. Na ontbinding van de vennootschap is deze gewezen vennoot ook verbonden voor schulden van de vennootschap waarvoor hij voordien niet of niet volledig aansprakelijk was. Artikel 821, met uitzondering van lid 4, is van overeenkomstige toepassing.

2. Ten aanzien van een openbare vennootschap die rechtspersoon is, heeft een beding als bedoeld in lid 1 tot gevolg dat met de ontbinding van de vennootschap haar rechtspersoonlijkheid verdwijnt en dat alle goederen waartoe de rechtspersoon gerechtigd is aan de voortzettende gewezen vennoot moeten worden geleverd op dezelfde wijze als voor overdracht is voorgeschreven. Deze levering geschiedt door de gewezen besturende vennoten gezamenlijk, tenzij bij of krachtens de overeenkomst anders is bepaald. Artikel 833 lid 4, tweede zin, is van overeenkomstige toepassing.

3. Voor schulden van de vennootschap neemt de schuldeiser in zijn verhaal op de goederen die hebben behoord tot de vennootschappelijke gemeenschap dan wel, indien de vennootschap rechtspersoon was, hebben toebehoord aan de rechtspersoon, rang voor degenen die verhaal nemen voor andere schulden van de voortzettende gewezen vennoot. Schulden als bedoeld in lid 1, tweede zin, kunnen slechts op deze goederen worden verhaald.

4. Een schuldeiser van de vennootschap kan de rechter verzoeken een vereffenaar te benoemen wanneer voor hem het gevaar bestaat dat hij niet ten volle of niet binnen een redelijke tijd zal worden voldaan, hetzij omdat het vermogen van de ontbonden vennootschap niet toereikend is of niet behoorlijk beheerd wordt, hetzij omdat een schuldeiser zich op de goederen van de ontbonden vennootschap gaat verhalen. Het verzoek tot benoeming van een vereffenaar wordt gedaan binnen drie maanden nadat de schuldeiser van de voortzetting van het beroep of bedrijf in kennis is gesteld, doch in elk geval binnen zes maanden na de ontbinding van de vennootschap. Op deze vereffening zijn de bepalingen van deze afdeling zoveel mogelijk van toepassing.

5. Indien het door de vennootschap uitgeoefende beroep of bedrijf in plaats van door één der gewezen vennoten wordt voortgezet door diens rechtverkrijgende onder algemene titel door fusie, zijn lid 1, eerste zin, lid 2, lid 3, eerste zin, en lid 4 van overeenkomstige toepassing.

Artikel 831b

De rechter kan op vordering van een schuldeiser die is benadeeld doordat enig voorschrift van deze afdeling niet is nageleefd, een toedeling, uitkering of verdeling als bedoeld in artikel 830, derde en vierde lid, vernietigen, met dien verstande dat de vernietiging slechts te zijnen behoeve plaatsvindt en niet verder dan nodig is tot opheffing van de door hem ondervonden benadeling. Indien de benadeling daardoor voldoende kan worden opgeheven, kan de rechter desverlangd, in plaats van de vernietiging uit te spreken, aan een of meer van de gewezen vennoten een verplichting opleggen tot een uitkering in geld aan die schuldeiser.

K

Artikel 836, tweede lid, komt te luiden:

2. De commanditaire vennoot is de vennoot die niet uitsluitend arbeid inbrengt en die uitgesloten is van de bevoegdheid om rechtshandelingen te verrichten voor rekening van de vennootschap.

L

Na artikel 836 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 836a

De commanditaire vennoot behoeft in het verlies der vennootschap niet verder te delen dan tot het bedrag van hetgeen hij heeft ingebracht of verplicht is in te brengen. Van dit artikel kan niet worden afgeweken.

Artikel 2

De Advocatenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 46b, dertiende lid, wordt «maatschap» vervangen door: vennootschap.

B

In artikel 52, tweede lid, wordt «maatschap» vervangen door: vennootschap.

Artikel 3

Het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:

A

Boek 1 wordt als volgt gewijzigd:

a

Aan artikel 10 wordt een lid toegevoegd, luidende:

3. Een openbare vennootschap heeft haar woonplaats ter plaatse waar zij ingevolge de overeenkomst van vennootschap haar zetel heeft en bij gebreke daarvan ter plaatse van haar kantoor dan wel het voornaamste van haar kantoren. Een stille vennootschap heeft haar woonplaats ter plaatse van haar kantoor dan wel het voornaamste van haar kantoren.

b

In artikel 436, derde lid, wordt in de tweede zin «een aandeel in een vennootschap onder firma» vervangen door: een aandeel van een volledig aansprakelijke vennoot in een openbare vennootschap.

B

Boek 2 wordt als volgt gewijzigd:

a

In artikel 63b, vierde lid, wordt «vennoten bij wijze van geldschieting» vervangen door: commanditaire vennoten.

b

In artikel 63j, eerste lid, onder b en d, wordt «commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma» vervangen door: openbare vennootschap.

c

In artikelen 107a, eerste lid, onder b, wordt «commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma» vervangen door: openbare vennootschap.

d

In artikel 138, tweede lid, wordt «vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap» vervangen door: openbare vennootschap.

e

In artikel 153, vijfde lid, wordt «vennoten bij wijze van geldschieting» vervangen door: commanditaire vennoten.

f

In artikel 164, eerste lid, onder a en onder d, wordt «commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma» telkens vervangen door: openbare vennootschap.

g

In artikel 248, tweede lid, tweede zin, wordt «vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap» vervangen door: openbare vennootschap.

h

In artikel 263, vijfde lid, wordt «vennoten bij wijze van geldschieting» vervangen door: commanditaire vennoten.

i

In artikel 274, eerste lid, onder a en d, wordt «commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma» telkens vervangen door: openbare vennootschap.

j

In artikel 345, eerste lid, tweede zin, wordt «commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma» vervangen door: openbare vennootschap.

k

In artikel 349, tweede lid, eerste zin, wordt na «vennoot» ingevoegd: van een openbare vennootschap.

l

In artikel 360, tweede lid, wordt «commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma» vervangen door: openbare vennootschap.

C

Boek 3 wordt als volgt gewijzigd:

a

Artikel 15j wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel c, vervalt.

2. Onderdeel d wordt verletterd tot onderdeel c.

b

Artikel 189 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt: , maatschap.

2. In het tweede lid vervallen de woorden: , maatschap, vennootschap.

c

Artikel 193, derde lid, vervalt.

d

In artikel 285, eerste lid, wordt «beherende vennoten» vervangen door: besturende vennoten.

D

Boek 4 wordt als volgt gewijzigd:

a

Aan artikel 126 wordt met vernummering van het derde lid tot het vierde lid een lid ingevoegd, luidende:

3. Een toedeling van een aandeel in de vennootschappelijke gemeenschap als bedoeld in artikel 821 lid 1 van Boek 7 en het uit artikel 821 lid 4 van Boek 7 voortvloeiende recht op levering van een aandeel in de vennootschap die rechtspersoon is worden voor de toepassing van lid 2, onder a, gelijkgesteld met een beding dat een goed van een der partijen onder opschortende voorwaarde of onder opschortende tijdsbepaling op een ander overgaat.

b

In artikel 160, tweede lid, onder c, wordt «aandeel in een vennootschap» vervangen door: aandeel van een volledig aansprakelijke vennoot in een openbare vennootschap.

E

Boek 7 wordt als volgt gewijzigd:

Na titel 12 wordt ingevoegd titel 13, zoals vastgesteld bij de wet van [...] tot vaststelling van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Stb. [...]) en gewijzigd bij deze wet.

F

Boek 7A wordt als volgt gewijzigd:

De negende titel vervalt.

G

Boek 8 wordt als volgt gewijzigd:

a

Artikel 192 komt te luiden:

Artikel 192

De in deze afdeling aan de reder opgelegde verplichtingen rusten, indien het schip toebehoort aan meer personen, aan een openbare vennootschap dan wel aan een rechtspersoon die geen openbare vennootschap is, mede op iedere mede-eigenaar, besturende vennoot of bestuurder.

b

Artikel 782 komt te luiden:

Artikel 782

De in deze afdeling aan de eigenaar opgelegde verplichtingen rusten, indien het schip toebehoort aan meer personen, aan een openbare vennootschap dan wel aan een rechtspersoon die geen openbare vennootschap is, mede op iedere mede-eigenaar, besturende vennoot of bestuurder.

c

In artikel 784, eerste lid, onder c, wordt «vennootschap» vervangen door «openbare vennootschap» en wordt «vennootschappen» vervangen door: openbare vennootschappen.

d

Artikel 1301 komt te luiden:

Artikel 1301

De in deze afdeling aan de eigenaar opgelegde verplichtingen rusten, indien het luchtvaartuig toebehoort aan meer personen, aan een openbare vennootschap dan wel aan een rechtspersoon die geen openbare vennootschap is, mede op iedere mede-eigenaar, besturende vennoot of bestuurder.

Artikel 4

De Faillissementswet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2, derde lid, komt te luiden:

3. Ten aanzien van een openbare vennootschap is de rechtbank van de plaats van haar kantoor mede bevoegd. De rechtbank die bevoegd is ten aanzien van een vennootschap, is mede bevoegd ten aanzien van de voor de schulden der vennootschap verbonden vennoten.

B

Artikel 4, derde lid, vervalt met vernummering van het vierde en vijfde lid tot het derde en vierde lid.

C

In artikel 14, derde lid, vervalt het woord «Nederlandsche».

D

Na artikel 63e wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 63f

De faillietverklaring van een openbare of stille vennootschap brengt niet het faillissement van de voor de schulden der vennootschap verbonden vennoten mee.

Artikel 5

Artikel 19, eerste lid, zesde zin, van de Gerechtsdeurwaarderswetkomt te luiden: Indien meer gerechtsdeurwaarders in een vennootschap samenwerken, kan de bijzondere rekening ten name van die gerechtsdeurwaarders tezamen of de vennootschap worden gesteld.

Artikel 6

De Handelsnaamwet wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 1 wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 1a

Openbare vennootschappen worden geacht steeds een onderneming in de zin van deze wet te drijven.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «een vennootschap onder een firma, als een vennootschap en commandite» vervangen door: een openbare vennootschap met of zonder rechtspersoonlijkheid, als een commanditaire vennootschap met of zonder rechtspersoonlijkheid.

2. In het tweede lid wordt «vennootschap onder een firma» telkens vervangen door «openbare vennootschap» en wordt «vennootschap en commandite» vervangen door: commanditaire vennootschap.

3. In het derde lid wordt «vennootschap onder een firma» vervangen door «openbare vennootschap», wordt «vennootschap en commandite» vervangen door «commanditaire vennootschap» en wordt een zin toegevoegd, luidende: De eerste zin doet niet af aan het verbod van onjuiste aanduiding omtrent het bezit van rechtspersoonlijkheid.

Artikel 7

Na artikel 220 van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 220a

1. Artikel 803, eerste lid, van Boek 7 is mede van toepassing indien de overeenkomst van vennootschap vóór het tijdstip van inwerkingtreding is aangegaan.

2. Op een op het tijdstip van inwerkingtreding bestaande maatschap die na dat tijdstip moet worden aangemerkt als een openbare vennootschap, is artikel 811, tweede lid, van Boek 7 niet van toepassing voordat drie maanden na dat tijdstip zijn verstreken.

3. Artikel 813, eerste en tweede lid, en artikel 837 van Boek 7 zijn slechts van toepassing ten aanzien van verbintenissen die na het tijdstip van inwerkingtreding zijn ontstaan.

4. Artikel 814, tweede en vierde lid, van Boek 7 is slechts van toepassing op de bevoegdheid die wordt uitgeoefend, onderscheidenlijk de vaststelling die geschiedt na het tijdstip van inwerkingtreding.

5. De artikelen 815 en 816 van Boek 7 zijn slechts van toepassing op winst en verlies gemaakt onderscheidenlijk geleden na het tijdstip van inwerkingtreding.

6. De artikelen 821 tot en met 824 van Boek 7 zijn slechts van toepassing indien de uittreding van een vennoot, de opvolging van een uitgetreden vennoot of de toetreding van een nieuwe vennoot heeft plaatsgevonden na het tijdstip van inwerkingtreding.

7. De artikelen 825 tot en met 831b van Boek 7 zijn slechts van toepassing indien de vennootschap is ontbonden na het tijdstip van inwerkingtreding.

Artikel 8

In artikel 4, tweede lid, van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen wordt «vennootschap onder firma» vervangen door: openbare vennootschap.

Artikel 9

De Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 32, tweede lid, vervalt: , maten.

B

In artikel 35, tweede lid, vervalt: , maten.

Artikel 10

De Wet op het notarisambt wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 25, eerste lid, zesde zin, komt te luiden: Indien meer notarissen in een openbare of stille vennootschap samenwerken, kan de bijzondere rekening ten name van die notarissen tezamen of de vennootschap worden gesteld.

B

In artikel 32, eerste lid, onder c, wordt «maatschap» vervangen door: openbare of stille vennootschap.

C

In artikel 94, zesde lid, wordt «maatschap» vervangen door: openbare of stille vennootschap.

Artikel 11

In artikel 9a van de Wet tarieven in burgerlijke zaken wordt in onderdeel b «van een ontbonden rechtspersoon» vervangen door: van een ontbonden rechtspersoon of vennootschap.

Artikel 12

Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 51 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, eerste zin, wordt «vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen» vervangen door «openbare vennootschappen» en wordt «beherende» vervangen door: besturende.

2. In het eerste lid, derde zin, wordt «beherend» vervangen door: besturend.

3. Het tweede lid komt te luiden:

2. Ten aanzien van stille vennootschappen geschiedt de betekening aan hun woonplaats.

B

In artikel 105 vervallen de woorden: of de plaats van vestiging.

C

Het opschrift van de tiende titel van het Derde Boek komt te luiden:

TIENDE TITEL. VAN RECHTSPLEGING IN ZAKEN VAN RECHTSPERSONEN EN VENNOOTSCHAPPEN

D

Artikel 995 wordt als volgt gewijzigd:

1. De eerste zin van het eerste lid komt te luiden: In zaken die ingevolge het bij of krachtens Boek 2 en titel 13 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek bepaalde met een verzoekschrift worden ingeleid, is, tenzij anders is bepaald, bevoegd de rechter van de woonplaats van de rechtspersoon of de vennootschap.

2. In het tweede lid wordt achter «de rechtspersoon» ingevoegd: of de vennootschap.

3. In het derde lid wordt achter «de rechtspersoon» ingevoegd: of de vennootschap.

E

Artikel 996 wordt als volgt gewijzigd:

Met vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een puntkomma worden na onderdeel f drie onderdelen toegevoegd, luidende:

g. tot gehele of gedeeltelijke ontbinding van een vennootschap;

h. tot verkrijging van een machtiging tot omzetting van een openbare vennootschap die rechtspersoon is als bedoeld in artikel 834 lid 3 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek;

i. tot het gelasten van de modaliteiten van toedelingen, uitkeringen of bijdragen in een tekort bij vereffening overeenkomstig artikel 830 lid 7 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

F

In artikel 999, eerste lid, derde zin, wordt «commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma» gewijzigd in: openbare vennootschap.

Artikel 13

Het Wetboek van Koophandel wordt als volgt gewijzigd:

A

De derde titel vervalt.

B

In artikel 62, eerste lid, onder b, wordt «beherend vennoot» vervangen door: besturend vennoot.

C

In artikel 452, tweede lid, wordt «maatschapsovereenkomst» vervangen door: vennootschapsovereenkomst.

D

Het opschrift van de zesde paragraaf van de vierde titel van het Tweede Boek komt te luiden:

§ 6. Van de kapitein en de schepelingen ter zeevisserij die een vennootschapsovereenkomst hebben gesloten

E

Artikel 452q wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «maatschapsovereenkomst» telkens vervangen door «vennootschapsovereenkomst» en wordt «maten» vervangen door: vennoten.

2. In het tweede lid wordt «maat» vervangen door: vennoot.

3. In het derde lid wordt «maatschap» vervangen door: vennootschap.

4. In het vierde lid wordt «maatschapsovereenkomst» vervangen door «vennootschapsovereenkomst» en wordt «maatschapsverhouding» telkens vervangen door: vennootschapsverhouding.

5. In het vijfde lid wordt «maat» vervangen door «vennoot» en wordt «maatschapsovereenkomst» vervangen door: vennootschapsovereenkomst.

F

Artikel 452r wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, wordt «een maatschap» vervangen door: de vennootschap.

2. In het tweede lid wordt «maatschapskapitein» vervangen door: vennootschapskapitein.

G

In artikel 452t wordt «eerste-zesde lid» vervangen door «eerste tot en met zesde lid» en wordt «maatschap» telkens vervangen door: vennootschap.

H

In artikel 452u wordt «maatschap» vervangen door «vennootschap» en wordt «maatschapsovereenkomst» vervangen door: vennootschapsovereenkomst.

Artikel 14

Het Wetboek van Strafrecht wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 23, achtste lid, wordt «een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, maatschap» vervangen door: een openbare vennootschap, stille vennootschap.

B

In artikel 51, derde lid, wordt «de vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, de maatschap» vervangen door: de openbare vennootschap, de stille vennootschap.

C

In artikel 336 wordt «beherende vennoot» vervangen door «besturende vennoot».

Artikel 15

Het Wetboek van Strafvordering wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 528, tweede lid, wordt «een maatschap of vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid» vervangen door: een stille of openbare vennootschap.

B

Artikel 530 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «een maatschap of vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid» vervangen door «een stille of openbare vennootschap» en vervalt: maat- of.

2. In het derde lid vervalt: maat- of.

C

In artikel 532 wordt «maatschap of vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid» vervangen door: stille of openbare vennootschap.

HOOFDSTUK 2. MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSAANGELEGENHEDEN

Artikel 1

In artikel 160, tweede lid, van de Gemeentewet vervalt: , maatschappen.

Artikel 2

In artikel 158, tweede lid, van de Provinciewet vervalt: , maatschappen.

HOOFDSTUK 3. MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Artikel 1

De Handelsregisterwet 1996 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

4. Openbare vennootschappen worden geacht steeds een onderneming in de zin van deze wet te drijven.

B

Aan artikel 4, eerste lid, wordt voor de punt aan het slot toegevoegd: , alsmede de openbare vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die ingevolge de overeenkomst van vennootschap hun zetel in Nederland hebben.

C

Aan artikel 5, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien het de onderneming van een openbare vennootschap betreft, rust de verplichting tot inschrijving op ieder der vennoten behalve, zo die er zijn, op commanditaire vennoten.

D

Artikel 18, vierde lid, onder a, komt te luiden:

a. artikel 811, tweede lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek;.

Artikel 2

Indien het bij koninklijke boodschap van 5 augustus 2006 ingediende voorstel van wet houdende regels omtrent een basisregister van ondernemingen en rechtspersonen (Handelsregisterwet 200.) (Kamerstukken II 2005/06, 30 656, nr. 1–2) tot wet wordt verheven en in werking treedt, worden in die wet de volgende wijzigingen aangebracht:

A

In artikel 6, eerste lid, onderdeel a, wordt na «openbare vennootschap» ingevoegd: met rechtspersoonlijkheid.

B

Aan artikel 18, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien het de inschrijving betreft van een onderneming van een openbare vennootschap, rust de verplichting tot inschrijving op ieder der vennoten behalve, zo die er zijn, op commanditaire vennoten.

HOOFDSTUK 4. MINISTERIE VAN FINANCIËN

Artikel 1

Artikel 2 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel b, wordt «maat- en vennootschappen» vervangen door: vennootschappen.

2. In het tweede lid, onderdeel b, wordt «de beherende vennoot van een maat- of vennootschap» vervangen door: de besturende vennoot van een vennootschap.

3. In het derde lid, onderdeel c, wordt «beherende zowel als commanditaire» vervangen door: gewone zowel als commanditaire.

Artikel 2

Artikel 33 van de Invorderingswet 1990 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

a. een lichaam zonder rechtspersoonlijkheid, een rechtspersoonlijkheid bezittend lichaam dat niet volledig rechtsbevoegd is of een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid: ieder van de bestuurders;.

2. In het tweede lid wordt «de volledig aansprakelijke vennoot van een maat- of vennootschap» vervangen door: de volledig aansprakelijke vennoot van een vennootschap.

Artikel 3

De Wet inkomstenbelasting 2001 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 3.6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3.7 Openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid

1. Voor de toepassing van deze wet en de daarop berustende bepalingen worden bij een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid en bij daarmee vergelijkbare buitenlandse rechtsvormen, de bezittingen en schulden alsmede de opbrengsten en uitgaven toegerekend aan de vennoten als bij een openbare vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid.

2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing bij een commanditaire vennootschap met rechtspersoonlijkheid. De eerste volzin vindt geen toepassing bij een open commanditaire vennootschap voor zover het betreft de commanditaire vennoten.

B

Aan artikel 4.40 wordt een volzin toegevoegd, luidende: De eerste volzin is niet van toepassing ingeval sprake is van een omzetting als bedoeld in artikel 835 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 4

De Wet op de vennootschapsbelasting 1969 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, onderdeel b, vervalt «andere».

B

Artikel 8, derde lid, wordt vervangen door:

3. Artikel 3.7 van de Wet inkomstenbelasting 2001 is van overeenkomstige toepassing.

C

Aan artikel 14c wordt een lid toegevoegd, luidende:

9. Voor de toepassing van dit artikel en de daarop berustende bepalingen wordt met ontbinding gelijkgesteld een omzetting op de voet van artikel 835 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 5

De Wet op belastingen van rechtsverkeer wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 2 wordt een lid toegevoegd, luidende:

3. Het tweede lid is niet van toepassing bij verkrijging van rechten van deelneming in een beleggingsfonds als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieeel toezicht, waarvan de rechten vrij verhandelbaar zijn, tenzij de verkrijger, al dan niet tezamen met een verbonden lichaam of een verbonden persoon als bedoeld in artikel 4, zesde, zevende of achtste lid, een belang van vijf percent of meer verkrijgt of uitbreidt. Rechten van deelneming worden als vrij verhandelbaar aangemerkt indien voor vervreemding niet de toestemming van alle deelgerechtigden is vereist.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel a, wordt «aandelen in lichamen met een in aandelen verdeeld kapitaal» vervangen door: aandelen in een rechtspersoon, onderscheidenlijk economische deelgerechtigdheid als vennoot in een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid.

2. Aan het derde lid wordt een zin toegevoegd, luidende: De eerste volzin is van overeenkomstige toepassing bij toepassing van het eerste lid, onderdeel a, ter zake van de verkrijging van een economische deelgerechtigdheid in een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid.

3. Het vierde lid komt te luiden:

4. Voor de toepassing van het eerste lid, onderdeel a, heeft, wanneer een rechtspersoon voor ten minste een derde gedeelte een belang bezit in een andere rechtspersoon, bij het bepalen van zijn bezittingen naar evenredigheid toerekening plaats van de bezittingen en schulden van de andere rechtspersoon.

4. In het vijfde lid komt onderdeel c te luiden:

c. wordt ter vaststelling van het belang van de verkrijger, bij:

– samenloop van middellijk belang via een verbonden lichaam met het belang van het verbonden lichaam, uitsluitend het belang van het verbonden lichaam in aanmerking genomen;

– samenloop van middellijk belang van een verbonden lichaam of een verbonden natuurlijk persoon via de verkrijger met het belang van de verkrijger, uitsluitend het belang van de verkrijger in aanmerking genomen; en

– bij samenloop van belang bij wege van economische eigendom met belang bij wege van juridische eigendom, dan wel van blote eigendom met vruchtgebruik, het belang slechts eenmaal in aanmerking genomen.

5. In het negende lid wordt «Lichamen die de in het eerste lid bedoelde rechten hebben toegekend, alsmede de in dat lid bedoelde lichamen met een in aandelen verdeeld kapitaal,» vervangen door: De in het eerste lid bedoelde rechtspersonen.

C

In artikel 10 wordt na «aandelen» telkens toegevoegd: , economische deelgerechtigdheid.

D

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel e, onder 1°, wordt «vennootschap die geen in aandelen verdeeld kapitaal heeft» vervangen door «vennootschap die geen rechtspersoon is», wordt «een lichaam» telkens vervangen door «een rechtspersoon», wordt «het lichaam» telkens vervangen door «de rechtspersoon» en wordt «dit lichaam» vervangen door «die rechtspersoon».

2. Het eerste lid, onderdeel e, onder 2°, komt te luiden:

2°. bij omzetting van een niet in de vorm van een vennootschap met rechtspersoonlijkheid gedreven onderneming in een wel in zodanige vorm gedreven onderneming, mits de oprichters van de vennootschap indien het een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid betreft in de vennootschap, dan wel, indien het een naamloze vennootschap of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid betreft in het aandelenkapitaal daarvan, geheel of nagenoeg geheel in dezelfde verhouding gerechtigd zijn als in het vermogen van de omgezette onderneming;.

3. In het eerste lid, onderdeel f, aanhef, wordt «verdeling of vereffening» vervangen door: verdeling, vereffening of inbreng.

4. In het eerste lid, onderdeel f, onder 1°, vervalt: maatschap of.

5. Het eerste lid, onderdeel f, onder 2°, wordt vervangen door:

2°. vereffening van het vermogen van een naamloze vennootschap of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met toepassing van artikel 14c, eerste tot en met achtste lid, van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969; alsmede 3o. inbreng in een vennootschappelijke gemeenschap met toepassing van artikel 833 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek;.

E

Na het opschrift van hoofdstuk VII wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 56

Geen overdrachtsbelasting is verschuldigd indien een beleggingsfonds als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht, dat bestaat op het tijdstip van inwerkingtreding van de Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek, binnen een jaar na dat tijdstip rechtspersoonlijkheid verkrijgt met toepassing van artikel 832 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

HOOFDSTUK 5. MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Artikel 1

In artikel 21, eerste lid, van de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990 wordt «maatschap» vervangen door: vennootschap.

HOOFDSTUK 6. MINISTERIE VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Artikel 1

In artikel 1, vierde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 wordt «vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid» vervangen door: openbare vennootschappen.

Artikel 2

De Wet goederenvervoer over de weg wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, onder j, wordt «vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, maatschap» vervangen door: vennootschap.

B

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, de maten van een maatschap» vervangen door «vennootschap» en vervalt: , maten.

2. In het vierde lid wordt «vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, dan wel maat van een maatschap» vervangen door «vennootschap» en wordt «vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid dan wel maatschap» vervangen door: vennootschap.

C

In artikel 11, eerste lid, komt onderdeel b te luiden:

b. ontbinding van de vennootschap, waaraan de vergunning is verleend; of.

D

Artikel 18 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, de maten van een maatschap» vervangen door «vennootschap» en vervalt: , maten.

2. In het tweede lid wordt «vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, dan wel maat van een maatschap» vervangen door «vennootschap» en wordt «vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid dan wel maatschap» vervangen door: vennootschap.

E

In artikel 22 komt onderdeel b te luiden:

b. ontbinding van de vennootschap, welke is ingeschreven; of.

Artikel 3

In artikel 4, eerste lid, onder c, van de Wet nationaliteit zeeschepen in rompbevrachting wordt «een niet rechtspersoonlijkheid bezittende vennootschap» vervangen door: openbare vennootschap.

Artikel 4

In artikel 7, eerste lid, onder c, van de Wet personenvervoer 2000 vervalt: zonder rechtspersoonlijkheid of de maatschap.

Artikel 5

In artikel 16, eerste lid, onder b, van de Wet vervoer binnenvaart wordt «, vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid of de maatschap» vervangen door: of vennootschap.

Artikel 6

In artikel 1, onder l, van de Zeevaartbemanningswet wordt «maatschap» vervangen door: vennootschap.

HOOFDSTUK 7. MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Artikel 1

In artikel 1, eerste lid, onder j, van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten vervalt: maat- en.

HOOFDSTUK 8. MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Artikel 1

In artikel 1, onder b, van de Algemene Kinderbijslagwet wordt «maat- en vennootschappen» vervangen door: vennootschappen.

Artikel 2

In artikel 1, onder g, van de Algemene Nabestaandenwet wordt «maat- en vennootschap» vervangen door: vennootschap.

Artikel 3

In artikel 1, eerste lid, onder b, van de Algemene Ouderdomswet wordt «maat- en vennootschappen» vervangen door: vennootschappen.

Artikel 4

Artikel 33a, derde lid, van de Arbeidsomstandighedenwet 1998 komt te luiden:

3. Voor de toepassing van het eerste en tweede lid worden met een rechtspersoon gelijkgesteld de vennootschap, de rederij en het doelvermogen.

Artikel 5

Artikel 10:2, derde lid, van de Arbeidstijdenwet komt te luiden:

3. Voor de toepassing van het eerste en tweede lid worden met een rechtspersoon gelijkgesteld de vennootschap, de rederij en het doelvermogen.

Artikel 6

In artikel 1, tweede lid, onder b, van de Tijdelijke wet inkomensvoorziening gewezen binnenvaartondernemers wordt «een maatschap, een vennootschap onder firma of een commanditaire vennootschap» vervangen door: een vennootschap.

Artikel 7

In artikel 1, onder e, van de Werkloosheidswet wordt «maat- en vennootschappen» vervangen door: vennootschappen.

Artikel 8

Artikel 18a, derde lid, van de Wet arbeid vreemdelingen komt te luiden:

3. Voor de toepassing van het eerste en tweede lid worden met een rechtspersoon gelijkgesteld de vennootschap, de rederij en het doelvermogen.

Artikel 9

In artikel 1, vijfde gedachtenstreepje, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen wordt «maat- en vennootschap» vervangen door: vennootschap.

Artikel 10

In artikel 2, derde lid, van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen wordt «een maatschap, een vennootschap onder firma of een commanditaire vennootschap» vervangen door: een vennootschap.

Artikel 11

In artikel 1, eerste lid, onder d, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt «maat- en vennootschappen» vervangen door: vennootschappen.

Artikel 12

In artikel 31, tweede lid, onder b, van de Wet op de ondernemingsraden wordt «een maatschap of een niet rechtspersoonlijkheid bezittende vennootschap» vervangen door «een vennootschap» en wordt «, de maten of de beherende vennoten» vervangen door: of de besturende vennoten.

Artikel 13

In artikel 1, onder h, van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 wordt «maat- en vennootschappen» vervangen door: vennootschappen.

Artikel 14

In artikel 1, eerste lid, onder c, van de Ziektewet wordt «maat- en vennootschappen» vervangen door: vennootschappen.

HOOFDSTUK 9. SLOTBEPALINGEN

ARTIKEL I

Deze wet wordt aangehaald als: Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek.

ARTIKEL II

Deze wet en de wet van [...] tot vaststelling van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Stb. [...]) treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Lasten en bevelen dat deze wet in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Justitie,