Kamerstuk 31058-25

Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht); Amendement over anders inkleden van de tweede volzin van artikel 192, vijfde lid

Dossier: Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht)

Gepubliceerd: 14 december 2009
Indiener(s): Frans Weekers (VVD)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31058-25.html
ID: 31058-25

65,3 %
34,7 %

PVV

CU

SGP

PvdD

Verdonk

PvdA

VVD

GL

CDA

D66

SP


31 058
Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht)

nr. 25
AMENDEMENT VAN HET LID WEEKERS

Ontvangen 14 december 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel O, komt in artikel 192, vijfde lid, de tweede volzin te luiden: Tot het aanbieden en het leveren van de aandelen is de vennootschap ook bevoegd tijdens het faillissement van de aandeelhouder of het ten aanzien van hem van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen.

Toelichting

In de tweede zin van artikel 192, vijfde lid, is geregeld dat een statutaire onherroepelijke volmacht verleend aan een vennootschap, niet eindigt door het faillissement van of het van toepassing worden van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen op de desbetreffende aandeelhouder. In de wetenschap is de vraag gerezen of de gemachtigde, in dit geval de vennootschap, het aandeel zal kunnen overdragen als de desbetreffende aandeelhouder failliet is of op hem de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is, en hij dus beschikkingsonbevoegd is. Zie de brief van Van Veen aan de Vaste Commissie van Justitie van 15 oktober 2009 met betrekking het wetsvoorstel 31 065. Om deze twijfel weg te nemen wordt voorgesteld om op dezelfde wijze als in wetsvoorstel 31 065 is gedaan, de tweede volzin van artikel 192, vijfde lid anders in te kleden. Verwezen kan worden naar de toelichting bij de vijfde nota van wijziging bij wetsvoorstel 31 065.

Weekers