Kamerstuk 31058-19

Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht); Amendement over wijziging artikel inzake bindende voordrachten

Dossier: Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht)

Gepubliceerd: 2 december 2009
Indiener(s): Frans Weekers (VVD)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31058-19.html
ID: 31058-19

31 058
Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht)

nr. 19
AMENDEMENT VAN HET LID WEEKERS

Ontvangen 2 december 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel AAA, komt artikel 243 lid 2 als volgt te luiden:

2. De algemene vergadering kan echter aan zodanige voordracht steeds het bindend karakter ontnemen bij een besluit genomen met twee derden van de uitgebrachte stemmen, die meer dan de helft van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen.

Toelichting

Het lijkt niet zinvol om de tekst van het huidige lid 2 van art. 2:234 BW, over bindende voordrachten, te wijzigen, nu de gelijkluidende tekst van lid 2 van art. 2:133 (voor NV’s) in het wetsvoorstel betreffende de aanpassing van regels over bestuur en toezicht (31 763) ook niet gewijzigd wordt. De voorgestelde tweede zin van lid 2 van art. 2:243 BW is, zoals door de gecombineerde commissie vennootschapsrecht (advies 15 dec. 2008, onderdeel 4.2.) is gesteld, overbodig. De statuten kunnen de voorgestelde regeling bevatten, doch de handhaving van de in het wetsontwerp voorgestelde tekst zou tot het standpunt kunnen leiden dat de statuten niet kunnen inhouden dat na de doorbreking van de bindende voordracht de algemene vergadering zelf, zonder bindende voordracht, een bestuurder kan benoemen doch dat die vergadering slechts het recht kan hebben een aanbeveling voor een nieuwe voordracht te doen.

Weekers