Kamerstuk 30880-46

Amendement van het lid Slob over tekens van bijzondere verdiensten

Dossier: Vaststelling van een nieuwe Politiewet (Politiewet 200.)

Gepubliceerd: 30 november 2011
Indiener(s): Arie Slob (CU)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30880-46.html
ID: 30880-46
Wijzigingen: 30880-51

Nr. 46 AMENDEMENT VAN HET LID SLOB

Ontvangen 30 november 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In hoofdstuk 3, afdeling 3.5, wordt in artikel 48 de zinsnede «de rangen van de politie» vervangen door: tekens van bijzondere verdiensten in het operationele politiewerk.

Toelichting

Dit amendement beoogt het vervangen van rangen binnen de politie door tekens van bijzondere verdiensten.

Ruimte voor de professional is een van de doelstellingen van de nieuwe Politiewet. Professionals zijn de mensen die het uitvoerende werk doen op straat (handhaving openbare orde en noodhulp) en in de opsporing (strafrechtelijke handhaving). Het overgrote deel van de politiemensen heeft de rang van agent (drie strepen), hoofdagent (vier strepen) of brigadier (kroon met zwaard). Deze politiemensen worden aangestuurd door mensen met hogere rangen. Die rangonderscheidingstekens communiceren dat de het werk van de professionals op straat minder waardevol is. In tegenstelling tot binnen de krijgsmacht hebben de rangen binnen de politie geen functionele waarde. De introductie van tekens van bijzondere verdiensten op het uniform zou daarentegen wel een belangrijke uiting van waardering kunnen zijn.

Bij waardering voor de professional hoort dus het afschaffen van de rangen op de uniformen. Net zoals in de rest van de samenleving dient een functiebeschrijving en een bijhorende salarisschaal voldoende te zijn. Het nieuwe Landelijke Functiehuis Nederlandse Politie (LFNP) – zoals dat is vastgesteld in het Centraal Georganiseerd Overleg Politie – heeft hier voor gezorgd. Van de meer dan 7000 functiesoorten binnen de politie blijven er nog 100 over.

Slob