Kamerstuk 30830-15

Reactie op het verzoek om adviesaanvragen over het voorstel van wet van het lid Schouw tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter verbetering van de rechtsbescherming in asielzaken

Dossier: Voorstel van wet van het lid Schouw tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter verbetering van de rechtsbescherming in asielzaken

Gepubliceerd: 23 oktober 2013
Indiener(s): Fred Teeven (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: immigratie migratie en integratie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30830-15-n1.html
ID: 30830-15

Nr. 15 HERDRUK1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 oktober 2013

Per brief van 3 oktober 2013 heeft de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie mij verzocht te adviseren over het voorstel van wet van het lid Schouw tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter verbetering van de rechtsbescherming in asielzaken (Kamerstuk 30 830), ook in relatie tot relevante Europese jurisprudentie op dit vlak.

De door de vaste commissie gevraagde adviezen aan de ACVZ en de Raad voor de rechtspraak zijn van groot belang voor de oordeelsvorming van regeringszijde. Ik wacht daarom met belangstelling de adviezen van de Raad voor de rechtspraak en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken af.

Overigens merk ik in dit kader op dat de regering thans een wetsvoorstel tot implementatie van de Procedurerichtlijn voorbereidt, waarbij de volledige ex nunc toetsing van asielaanvragen zal worden geïmplementeerd in samenhang met de overige maatregelen die voortvloeien uit de richtlijn, waaronder ook de behandeling van tweede en volgende asielaanvragen. Dit voorstel is onontbeerlijk teneinde de Procedurerichtlijn volledig te implementeren.

Gelet op de Aanwijzing 301 van de Aanwijzingen voor de regelgeving zal ik ervoor zorg dragen dat ik op het daartoe geëigende moment over het initiatiefvoorstel kan spreken namens het kabinet.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven