Kamerstuk 30696-15

Wijziging van de Wet op de lijkbezorging; Amendement van het lid Anker

Dossier: Wijziging van de Wet op de lijkbezorging

Gepubliceerd: 25 augustus 2008
Indiener(s): Ed Anker (CU)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30696-15.html
ID: 30696-15

57,3 %
42,7 %

SP

Verdonk

D66

GL

SGP

PVV

VVD

CDA

CU

PvdD

PvdA


30 696
Wijziging van de Wet op de lijkbezorging

nr. 15
AMENDEMENT VAN HET LID ANKER

Ontvangen 25 augustus 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel I, wordt in punt a «ten minste twintig jaar» vervangen door: ten minste tien jaar.

Toelichting

Dit amendement maakt het mogelijk particuliere graven voor tien jaar uit te geven. Daarmee wordt het voor meer mensen mogelijk om te kiezen voor een particulier graf, in plaats van een algemeen graf. Aan een algemeen graf kleeft het nadeel dat na tien jaar aan nabestaanden de vraag zal worden voorgelegd of het graf geruimd kan worden, of dat de stoffelijke resten moeten worden herbegraven. Verlengen, met het behoud van grafrust, is niet mogelijk.

Als nabestaanden kiezen voor een particulier graf voor tien jaar, wordt hen na die tijd gevraagd of het graf kan worden geruimd, of dat men de grafrechten wil verlengen. Dat is minder belastend voor de nabestaanden.

Bovendien is de mogelijkheid van een particulier graf voor tien jaar, met eventueel een verlenging voor diezelfde periode, financieel beter op te brengen dan een particulier graf voor twintig jaar. Daarmee wordt het voor meer mensen mogelijk om te kiezen voor een particulier graf, in plaats van een algemeen graf.

Dit amendement is slechts bedoeld om een minimale termijn voor te schrijven, zodat meer mensen kunnen kiezen voor een particulier graf. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om deze termijn verplichtend voor te schrijven voor de begraafplaatshouder. Uiteraard blijft het voor begraafplaatshouders mogelijk om particulieren graven voor een termijn van twintig jaar uit te geven, of zelfs voor zowel tien als twintig jaar.

Anker