Kamerstuk 29003-4

Voorstel wijziging Huursubsidiewet (huursubsidie voor studenten); Advies en nader rapport

Dossier: Voorstel van wet van het lid Van Gent tot wijziging van de Huursubsidiewet (huursubsidie voor jongeren en studenten)

Gepubliceerd: 31 augustus 2004
Indiener(s):
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29003-4.html
ID: 29003-4

29 003
Voorstel van wet van het lid Van Gent tot wijziging van de Huursubsidiewet (huursubsidie voor studenten)

nr. 4
ADVIES RAAD VAN STATE EN REACTIE VAN DE INDIENER

Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad van State d.d. 13 oktober 2003 en de reactie van de indiener d.d. 26 augustus 2004, aangeboden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het advies van de Raad van State is cursief afgedrukt.

Bij brief van de Eerste Ondervoorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 27 augustus 2003, heeft de Tweede Kamer bij de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het voorstel van wet van het lid Van Gent tot wijziging van de Huursubsidiewet (huursubsidie voor studenten), met memorie van toelichting.

Het voorstel geeft de Raad van State aanleiding tot de volgende opmerkingen.

1. Bij de totstandkoming van de Huursubsidiewet in 1997 is het recht op huursubsidie voor onzelfstandige woonruimte beperkt tot gevallen van begeleid wonen of groepswonen door ouderen (artikel 11, eerste en tweede lid).

Voor de zittende huurders van onzelfstandige woonruimte in een aangewezen woongebouw, die op grond van de oude Wet individuele huursubsidie voor huursubsidie in aanmerking kwamen, maar niet behoorden tot de twee vorengenoemde woonvormen, is in een overgangsregeling voorzien, het geldende artikel 55, derde lid.1 Op grond van dit artikel kunnen derhalve nog onzelfstandige woonruimten ten behoeve van deze categorie in aanmerking komen voor huursubsidie. Ook paragraaf 6.1 van de memorie van toelichting maakt hiervan melding.2

In de memorie van toelichting ontbreekt een uiteenzetting over de relatie tussen het nieuw voorgestelde artikel 11, eerste lid, onderdeel b, en het huidige artikel 55, derde lid. Zo is niet duidelijk in hoeverre nog behoefte bestaat aan laatstgenoemd artikellid en evenmin of voorzien zou moeten worden in overgangsrecht.

De Raad geeft in overweging de toelichting op dit punt aan te vullen en waar nodig ook de wettekst aan te vullen.

1. De indiener neemt de suggestie van de Raad over. Voorliggend wetsvoorstel maakt dat alle bewoners van aangewezen onzelfstandige woonruimte in aanmerking komen voor huursubsidie. Daarmee is de overgangsregeling, welke in het leven is geroepen voor panden welke tot en met 1997 aangewezen waren voor huursubsidie, overbodig. De indiener stelt daarom voor om deze overgangsregeling te schrappen uit artikel 55 van de Huursubsidiewet. In de memorie van toelichting zoals gewijzigd naar aanleiding van het advies van de Raad van State, is een passage opgenomen dat de minister de woonruimte die het betreft dient aan te wijzen op basis van het gewijzigde artikel 11 van de Huursubsidiewet en het te wijzigen artikel 3 van het Huursubsidiebesluit.

2. Voor redactionele kanttekeningen verwijst het college naar de bij het advies behorende bijlage.

De Vice-President van de Raad van State,

H.D. Tjeenk Willink

2. Redactionele kanttekeningen

– Het opschrift is gewijzigd conform het voorstel van de Raad.

– De inwerkingtredingsdatum is zowel in artikel II van het wetsvoorstel als in de memorie van toelichting gewijzigd in 1 januari 2005.

Van Gent

Bijlage bij het advies van de Raad van State van 13 oktober 2003, no.W08.03.0360/V, met redactionele kanttekeningen die de Raad in overweging geeft.

– In het voorstel van wet in het opschrift «(huursubsidie voor studenten)» wijzigen in: (huursubsidie voor jongeren en studenten).

– In de memorie van toelichting in toelichting op artikel II, de inwerkingtredingsdatum in overeenstemming brengen met de in artikel II van het voorstel van wet genoemde datum.


XNoot
1

Kamerstukken II 1996/97, 25 090, nr. 3, paragraaf 2.5, en nr. 42, blz. 2 en 4.

XNoot
2

Verwezen zij ook naar: Kamerstukken II 2002/03, 28 600 XI, nr. 95, blz. 2, 8 en 9.