Stemming

Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht); Amendement over afkooprecht voor lijfrentespaarrekeningen en lijfrentebeleggingsrecht

72,7 %
27,3 %


PvdD

SP

CU

SGP

PVV

VVD

PvdA

CDA

GL

Verdonk

D66


31 058
Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht)

nr. 10
AMENDEMENT VAN DE LEDEN DEPLA EN BLOK

Ontvangen 22 oktober 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na Artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL Ia

Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 978, eerste lid, komt te luiden:

1. De verzekeringnemer heeft het recht de verzekering, de lijfrentespaarrekening of het lijfrentebeleggingsrecht, voor zover deze stellig voorziet in een of meer uitkeringen, geheel of gedeeltelijk door de verzekeraar te doen afkopen. Door afkoop eindigt de verzekering, de lijfrentespaarrekening of het lijfrentebeleggingsrecht, behoudens voor zover uit deze nog uitkeringen kunnen voortvloeien. De afkoopwaarde komt de verzekeringnemer toe.

B

In artikel 986, vierde lid, komt de tweede volzin te luiden:

Bij een verzekering, een lijfrentespaarrekening of een lijfrentebeleggingsrecht die recht geeft op periodieke uitkeringen of verstrekkingen, mist de eerste zin toepassing voor zover de ter zake voldane premies, mede op de grond dat de verzekering, de lijfrentespaarrekening of het lijfrentebeleggingsrecht bepaalt dat zij niet kan worden afgekocht, voor de heffing van de inkomstenbelasting in aanmerking konden worden genomen voor de bepaling van het belastbaar inkomen uit werk en woning.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe dat het afkooprecht niet slechts betrekking heeft op een verzekering, maar tevens op een lijfrentespaarrekening en een lijfrentebeleggingsrecht. Hiermee wordt de toezegging nagekomen, die de leden Depla en Blok hebben gedaan bij de behandeling van initiatiefwet banksparen (Kamerstukken II 2005–2006, 30 432, nr. 2). Via dit amendement wordt geregeld dat lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrekening niet in een faillissement vallen. Daarmee wordt het onderscheid tussen banksparen voor pensioenen en aflossing eigen woningschuld en pensioenverzekeren of kapitaalverzekeren eigen huis, ook bij faillissement opgeheven.

Depla

Blok


Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de regeling voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht)

2009-10-22
Dossier: 31058
Indiener(s): Staf Depla (PvdA), Stef Blok (VVD)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31058-10.html