Gepubliceerd: 31 maart 2023
Indiener(s): Mark Harbers (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: luchtvaart verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36168-10.html
ID: 36168-10
Origineel: 36168-2

Nr. 10 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 31 maart 2023

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I, onderdeel E, wordt aan artikel 8a.53a een vierde lid toegevoegd, luidende:

4. Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat zendt binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van deze wet aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van de opname van een informatieplicht voor luchthavenexploitanten in deze wet in de praktijk.

B

Aan artikel II wordt een zin toegevoegd, luidende: «In dat besluit kan worden bepaald dat artikel I, onderdeel D, van deze wet terugwerkt tot en met 17 juli 2023.»

Toelichting

Onderdeel A

Naar aanleiding van de eerste vraag in het nader verslag wordt met deze wijziging een evaluatiebepaling opgenomen in de Wet luchtvaart ten aanzien van de informatieplicht voor luchthavenexploitanten.

Onderdeel B

Op grond van het huidige artikel 8a.48 in de Wet luchtvaart is de aankomende datum voor het indienen van actieplannen met betrekking tot geluid voor de luchthavens 18 juli 2023. In verband met een aanpassing van de EU-richtlijn omgevingslawaai waarmee de datum voor de vijfjaarlijkse toets- en herzienings-cyclus voor actieplannen éénmalig met een jaar uitgesteld wordt van 18 juli 2023 naar uiterlijk 18 juli 2024, wordt met de voorgestelde wijziging ook in de Wet luchtvaart deze datum met een jaar uitgesteld. Omdat het wetsvoorstel naar het zich laat aanzien niet vóór 18 juli 2023 in werking zal treden is het daarom noodzakelijk om onderdeel D van het wetsvoorstel waarin dit artikel 8a.48 gewijzigd wordt met terugwerkende kracht in werking te kunnen laten treden.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers