Gepubliceerd: 7 februari 2018
Indiener(s): Eric Wiebes (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34723-9.html
ID: 34723-9
Origineel: 34723-2

Nr. 9 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Het in artikel I, onderdeel H, voorgestelde artikel 4a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

1. Indien een leverancier een aansluiting afsluit van een warmtenet of een inpandig leidingstelsel of gedeeltelijk afsluit van een systeem als bedoeld in artikel 5, vierde lid, brengt hij daarvoor ten hoogste een door de Autoriteit Consument en Markt vast te stellen tarief in rekening.

2. Het vierde lid, komt te luiden:

4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld over:

  • a. de berekening van de hoogte van het tarief voor afsluiting van een aansluiting van een warmtenet of een inpandig leidingstelsel in de verschillende situaties bedoeld in het tweede lid;

  • b. de kosten die een leverancier in rekening kan brengen voor het gedeeltelijk afsluiten van een aansluiting op systemen als bedoeld in artikel 5, vierde lid.

B

De artikelen IA en IB vervallen.

TOELICHTING

1. Gasaansluitplicht kleinverbruikers

Met deze tweede nota van wijziging vervallen de voorgestelde artikelen die betrekking hebben op de gasaansluitplicht (de artikelen IA en IB).

De Tweede Kamer heeft op 30 januari 2018 het amendement van de leden Jetten, Yeşilgöz-Zegerius, Agnes Mulder, Dik-Faber, Van Tongeren, Beckerman, Moorlag, Wassenberg en Bisschop (Kamerstukken II, 34 627, nr. 39) aangenomen. Met dit amendement komt de verplichting om een bouwwerk aan te sluiten op een gasnet te vervallen voor nieuw te bouwen bouwwerken, tenzij een college van burgemeester en wethouders hier om zwaarwegende redenen een uitzondering op heeft gemaakt. Daarnaast biedt het amendement een college van burgemeesters en wethouders de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen waar geen nieuwe gasaansluitingen meer komen. Als gevolg van dit amendement is er inhoudelijk geen noodzaak meer om het onderwerp bij de wijziging van de Warmtewet te behandelen.

2. Afsluitkosten

Artikel 4a wordt met deze nota van wijziging op twee punten aangepast om mogelijk te maken dat de Autoriteit Consument en Markt voor het gedeeltelijk afsluiten van de aansluiting op een systeem dat mede bedoeld is voor de levering van warmte (systemen als bedoeld in artikel 5, vierde lid) een maximumtarief vaststelt. Bij systemen die mede dienen voor de levering van warmte moet worden gedacht aan systemen voor levering van warmte waarbij de levering van koude noodzakelijk is voor de levering van warmte. Een voorbeeld van een dergelijk warmte koude systeem is een Warmte Koude Opslag (WKO) systeem.

Bij het uitwerken van de lagere regelgeving waarin de tariefregulering voor deze systemen is opgenomen, is geconstateerd dat de grondslag voor het vaststellen van een maximumtarief voor het gedeeltelijk afsluiten van een dergelijk systeem ontbreekt. Dit is evenwel van belang om verbruikers aangesloten op systemen die mede dienen voor de levering van warmte te beschermen tegen onredelijke tarieven bij gedeeltelijke afsluiting.

In het eerste lid worden hiertoe de gevallen waarin de Autoriteit Consument en Markt een maximumtarief vaststelt voor het afsluiten van een aansluiting uitgebreid met de gedeeltelijke afsluiting van de aansluiting op een systeem dat mede bedoeld is voor de levering van warmte. Voorts wordt een nieuw onderdeel aan artikel 4a, vierde lid, toegevoegd waardoor het mogelijk wordt bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels te stellen over de kosten die een leverancier in rekening kan brengen voor het gedeeltelijk afsluiten van een aansluiting op een systeem dat mede bedoeld is voor de levering van warmte.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes