Kamerstuk 34723-10

Amendement van het lid Van der Lee over het loslaten van het NMDA principe

Dossier: Wijziging van de Warmtewet (wijzigingen naar aanleiding van de evaluatie van de Warmtewet)

Gepubliceerd: 8 februari 2018
Indiener(s): Tom van der Lee (GL)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34723-10.html
ID: 34723-10

Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER LEE

Ontvangen 8 februari 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel I, artikel 5, wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De maximumprijs kan per aflevertemperatuur verschillen en is opgebouwd uit een gebruiksafhankelijk deel, uitgedrukt in een bedrag in euro per gigajoule, en een gebruiksonafhankelijk deel uitgedrukt in een bedrag in euro.

2. In het vierde lid vervalt «en het tweede lid, onderdeel a,».

Toelichting

In de Wijziging van de Warmtewet wordt het niet-meer-dan-anders-principe grotendeels gehandhaafd. Hiermee wordt de maximale prijs voor warmte gekoppeld aan de prijs van aardgas zodat woekertarieven worden voorkomen. Zoals ook staat beschreven in de memorie van toelichting is dit principe niet ideaal. Zo houdt deze prijs weinig tot geen verband met de daadwerkelijke kosten. Ook zal aardgas als energiebron in de toekomst verdwijnen, en wordt het tempo waarin dit moet gebeuren flink opgevoerd omwille van het voorkomen van mijnbouwschade in het noordelijke deel van Nederland. Daarmee zal de aardgasprijs als referentiepunt verdwijnen.

Veel partijen die betrokken zijn bij warmtenetten geven dan ook nu al aan dat zij af willen van dit principe en dat er een andere referentie gekozen dient te worden. Op basis waarvan de maximumtarieven dan wel moeten worden vastgesteld is echter nog de vraag. Momenteel ontbreekt het nog aan een breed gedeelde consensus onder betrokken partijen over een beter alternatief. Het is echter onvermijdelijk dat het niet-meer-dan-anders-principe in de toekomst moet worden losgelaten. Om ervoor zorg te dragen dat een toekomstige, verbeterde tariefregulering snel kan worden ingevoerd, wordt met dit amendement geregeld dat de tariefregulering later kan worden gewijzigd en dat er af kan worden gestapt van het niet-meer-dan-anders-principe. Dit amendement regelt dat de koppeling met de prijs van aardgas in deze wettekst wordt losgelaten. De onderhavige materie kan en dient voorlopig nog geregeld te worden in het Warmtebesluit. Zodra de koppeling definitief kan worden losgelaten, kan deze AmvB worden aangepast. Volledigheidshalve wijst de indiener erop dat beide wijzigingen van het Warmtebesluit in voorhang langs beide Kamers zullen moeten.

Van der Lee