Gepubliceerd: 9 oktober 2015
Indiener(s): Loes Ypma (PvdA)
Onderwerpen: luchtvaart verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34239-5.html
ID: 34239-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 8 oktober 2015

De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen. Onder het voorbehoud dat de hierin gestelde vragen en gemaakte opmerkingen voldoende zullen zijn beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van het voorstel van wet genoegzaam voorbereid.

I. Algemeen

De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel tot Wijziging van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek BES in verband met de uitvoering van het op 28 mei 1999 te Montreal tot stand gekomen Verdrag tot het brengen van eenheid in enige bepalingen inzake het internationale luchtvervoer. Deze leden ondersteunen de inzet van de Minister eenheid te brengen in de passagiersrechten die van toepassing zijn op Caribisch Nederland en Europees Nederland.

De genoemde leden vragen of dit wetsvoorstel ertoe leidt dat alle passagiers van en naar Caribisch Nederland een beroep kunnen doen op een schadevergoeding van 600 euro bij vertraging zoals die volgt uit EU-verordening 261/2004? Zo ja, heeft de recente uitspraak van het Hof van Justitie van de EU (C-257114) ook nog gevolgen in geval van geld terug bij vertraging als gevolg van technische mankementen?

Daarnaast vragen de voornoemde leden of dit wetsvoorstel effect heeft op de wijze waarop drugsvluchten uit Caribisch Nederland momenteel gecontroleerd worden. Kan de Minister bevestigen dat de wijze waarop deze vluchten momenteel gecontroleerd worden, gehandhaafd wordt?

De voorzitter van de commissie, Ypma

De griffer van de commissie, Verstraten