Gepubliceerd: 15 april 2015
Indiener(s): Liesbeth van Tongeren (GL)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34041-9.html
ID: 34041-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID VAN TONGEREN

Ontvangen 15 april 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel G een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ga

In artikel 36, eerste lid, worden onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • c. in verband met het risico dat hiermee de volksgezondheid wordt geschaad;

  • d. in verband met het risico dat hiermee de veiligheid wordt geschaad.

Toelichting

Met dit amendement worden twee gronden toegevoegd waarop een winningsplan kan worden geweigerd. Veiligheid van de bewoners wordt expliciet toegevoegd aan de belangenafweging over winning, waarmee dit beoordelingskader in lijn wordt gebracht met de aanbevelingen uit het rapport Aardbevingsrisico’s in Groningen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De twee weigeringsgronden zijn de risico’s voor veiligheid in brede zin en risico’s voor veiligheid in enge zin, namelijk volksgezondheid. De bestaande weigeringsgronden, namelijk de planmatige winning en schade door bodembeweging, zijn te eng geformuleerd om maatschappelijke belangen mee te wegen. De Minister kan het winningsplan met de bestaande en nieuwe weigeringsgronden beoordelen met inachtneming van de belangen van burgers.

Wetstechnisch is dit amendement vormgegeven door toevoeging van twee nieuwe weigeringsgronden aan artikel 36, eerste lid, van de Mijnbouwwet.

Van Tongeren