Kamerstuk 33669-22

Amendement van het lid Smaling over het regelen dat een monitoringssysteem wordt opgesteld waar praktijkmetingen een onderdeel van zijn

Dossier: Wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 (programmatische aanpak stikstof)

Gepubliceerd: 10 december 2013
Indiener(s): Eric Smaling
Onderwerpen: natuur en milieu stoffen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33669-22.html
ID: 33669-22

Nr. 22 AMENDEMENT VAN HET LID SMALING

Ontvangen 10 december 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel J, onder 1, wordt als volgt gewijzigd:

a. na onderdeel c een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • ca. In onderdeel f wordt na «waarmee de rapportage plaatsvindt» vervangen door: waarmee de monitoring, mede op basis van praktijkmetingen, en de rapportage plaatsvinden;

b. de aanhef van onderdeel d komt te luiden: Na onderdeel f worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:.

II

In artikel I, onderdeel N, wordt na artikel 19koa een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 19kob

  • 1. Vanaf het tijdstip dat uit gegevens, verkregen op basis van de monitoring, bedoeld in artikel 19kh, eerste lid, onderdeel f, naar het oordeel van Onze Minister en Onze Minister van Infrastructuur en Milieu blijkt dat de werkelijke effecten van de in het programma opgenomen maatregelen, gericht op de vermindering van emissie van stikstof, minder zijn dan de in het programma beschreven verwachte effecten van die maatregelen, wordt er in afwijking van artikel 19km, eerste lid, geen ontwikkelingsruimte meer toegedeeld.

  • 2. Ingeval het eerste lid van toepassing is, wordt de toedeling van ontwikkelingsruimte eerst hervat indien het programma onder toepassing van artikel 19ki, eerste of tweede lid, alsnog voorziet in andere of aanvullende maatregelen die alsnog de eerder verwachte vermindering van de emissie van stikstof zullen realiseren.

Toelichting

Met dit amendement wordt geregeld dat een monitoringssysteem wordt opgesteld waar praktijkmetingen een onderdeel van zijn. Dit amendement regelt tevens dat indien uit het monitoringsysteem blijkt dat de voorspelde stikstofreductie niet gehaald is, er geen ontwikkelingsruimte meer uitgegeven wordt. Uitgifte van ontwikkelingsruimte kan hervat worden indien aanvullende maatregelen worden vastgesteld die alsnog zullen leiden tot de gewenste stikstofreductie.

Smaling