Gepubliceerd: 15 juli 2013
Indiener(s): Jet Bussemaker (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: beroepsonderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33187-42.html
ID: 33187-42

Nr. 42 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 juli 2013

Tijdens het debat op 7 februari 2013 en met mijn brief van 12 juni 2013 (Kamerstuk 33 187, letter E) over het wetsvoorstel doelmatige leerwegen, heb ik toegezegd u te informeren over mijn besluitvorming ten aanzien van de herziening van de kwalificatiestructuur mbo op basis van een eindrapportage over de praktijktest1 die ik in juni zou ontvangen van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Op 3 juli jl. ontving ik van SBB echter een korte voortgangsrapportage over de herziening van de kwalificatiestructuur.

Op basis van deze voortgangsrapportage en de eerdere tussenrapportage over de praktijktest van de SBB, alsmede een rapport van een expertteam is mijn conclusie dat het niet verantwoord is de herziene kwalificatiestructuur volgens de huidige planning in te voeren. De mbo-instellingen zullen de herziene kwalificatiedossiers niet per 1 augustus 2014 invoeren.

Op grond van de informatie, die thans beschikbaar is, ga ik vooralsnog uit van de volgende planning.

Indien ik (en de staatssecretaris van Economische Zaken voor het groene domein) de herziene kwalificatiedossiers uiterlijk 1 juni 2014 heb kunnen vaststellen, kunnen mbo-instellingen op vrijwillige basis per 1 augustus 2015 de implementatie van de herziene kwalificatiedossiers ter hand nemen. 1 augustus 2016 is de verplichte invoeringsdatum.

Op deze wijze hebben de instellingen, naast de invoering van de wetswijziging doelmatige leerwegen en modernisering bekostiging mbo per 1 augustus 2014, de ruimte om op zorgvuldige wijze de herziene opleidingen en examens op basis van de herziene kwalificatiedossiers aan te passen en voor te bereiden.

Voorts heb ik het initiatief genomen om voor thema’s waarover nog onduidelijkheden bestaan deze maand enkele bijeenkomsten te organiseren. Deze kunnen bijdragen aan het trekken van conclusies rondom de uiteindelijke vaststelling van het model kwalificatiedossiers.

Zodra ik van het SBB-bestuur het definitieve voorstel model kwalificatiedossiers (inclusief instructie) en het toetsingskader kwalificatiestructuur heb ontvangen, zal ik u verder informeren. Dit model dient voor de verdere ontwikkeling van de herziene kwalificatiedossiers. Het toetsingskader wordt gehanteerd door de toetsingskamer voor de beoordeling van de kwaliteit van de afzonderlijke kwalificatiedossiers evenals van het geheel van kwalificatiedossiers. Het model en het toetsingskader zullen door mij in afstemming met de staatssecretaris van EZ bij regeling (najaar 2013) worden vastgesteld.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker