Gepubliceerd: 15 oktober 2009
Indiener(s): Gerda Verburg (minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CDA)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XIV-23.html
ID: 32123-XIV-23

32 123 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

nr. 23
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 oktober 2009

Met deze brief wil ik u melden dat vandaag de wijziging van de Regeling GLB-inkomenssteun 2006 is gepubliceerd. Hiermee wil ik de totstandkoming van een brede weersverzekering ondersteunen.

De landbouwsector wordt regelmatig geconfronteerd met weersgerelateerde risico’s. De schade die hieruit voortkomt, kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering. In het verleden is een aantal smalle verzekeringen opgezet, een deel hiervan met steun van de overheid. Tot op heden blijft echter een aanzienlijk aantal weersrisico’s en teelten onverzekerbaar. Ik vind het belangrijk dat ondernemers de keuze hebben om hun productie tegen ongunstige weersomstandigheden te verzekeren.

Het GLB Health Check besluit, maakt het middels artikel 68 van Verordening 73/2009 mogelijk om een deel van de nationale enveloppe inkomenssteun te besteden aan ondersteuning van risicoverzekeringen. Met de huidige regeling maak ik het voor landbouwondernemers mogelijk om voor de jaren 2010 en 2011 65% premiesubsidie te verkrijgen voor een brede weersverzekering. Deze subsidie wordt, evenals alle andere eerste pijler betalingen (directe inkomenssteun) verlaagd met de modulatiekorting. De verzekeringen zullen wel vooraf door mij worden beoordeeld. Hierbij is het van belang dat de verzekering alle weersrisico’s dekt en dat geen teelten worden uitgesloten. Verzekeraars kunnen op basis van de huidige regeling tot 31 december 2009 een polis ter goedkeuring voorleggen. Ik verwacht dat meerdere verzekeraars een brede weersverzekering willen gaan aanbieden.

In 2011 zal ik bezien in hoeverre de steun op het niveau van 2010 en 2011 dient te worden voortgezet. Doel van mijn inzet is om tot een privaat instrument te komen, dat zelfstandig in de markt functioneert.

De mogelijkheid die ik de sector en verzekeraars met deze inzet biedt, betekent dat er vanuit de overheid geen sprake meer kan zijn van tegemoetkoming bij weersgerelateerde incidenten.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg