Kamerstuk 32123-XIII-5

Nadere informatie m.b.t. het aanstaande bezoek aan Japan over o.a. het voorgenomen bezoek aan Mitsubishi

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 15 oktober 2009
Indiener(s): Jan Peter Balkenende (minister-president , minister algemene zaken) (CDA)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XIII-5.html
ID: 32123-XIII-5

32 123 XIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2010

nr. 5
BRIEF VAN DE MINISTER PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 oktober 2009

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Economische Zaken d.d. 22 september 2009 werd om nadere informatie van de regering verzocht met betrekking tot mijn aanstaande bezoek aan Japan, met name voor wat betreft het voorgenomen bezoek aan Mitsubishi, dit in relatie tot de plannen van het kabinet rond het produceren van elektrische auto’s. Aangezien het bezoek in kwestie onderdeel vormt van een breder programma, hecht ik eraan u hierbij over de totale reis te informeren, mede namens de ministers van Economische Zaken alsmede van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van 22 tot en met 27 oktober 2009 zal ik officiële bezoeken brengen aan achtereenvolgens Singapore en Japan, waarbij ik zal worden vergezeld door de minister van Economische Zaken (alleen in Singapore, in verband met de behandeling van de EZ-begroting in uw Kamer, niet in Japan) en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, alsmede de meeste leden van het Nederlandse Innovatieplatform.

Doel van beide officiële bezoeken is:

– het intensiveren van de bilaterale betrekkingen op politiek, economisch en maatschappelijk gebied, waarbij uiteraard zorgvuldig zal worden omgegaan met bestaande politieke gevoeligheden in de betrekkingen (denk bijvoorbeeld aan uitvoering van de motie Van Baalen d.d. 8 november 2007),

– het investeren in elkaars economieën, zowel door het koesteren van bestaande als het stimuleren van nieuwe investeringen over en weer, en

– het bevorderen van samenwerking bij stimulering vaninnoveren.

Daarbij staan beide bezoeken sterk in het teken van bilaterale samenwerking om te komen tot duurzaam economisch herstel en economische groei. Met Japan vieren wij bovendien het in 2009 bestaan van 400 jaar handelsbetrekkingen.

Indachtig deze doelstellingen zal de delegatie tijdens beide bezoeken een breed geschakeerd programma afleggen, waarbij onder meer officiële ontmoetingen op regeringsniveau, contacten met (potentiële) investeerders in Nederland alsmede met Nederlandse bedrijven die aldaar investeren, bijeenkomsten met het Innovatieplatform van beide landen, ontvangsten voor de Nederlandse gemeenschap en toespraken tot universiteiten op het programma staan.

Gezien de vraag van de Vaste Commissie voor Economische Zaken Kamer wil ik met name ingaan op het voorgenomen bezoek aan Mitsubishi Motors. Ook hier staan innoveren en investeren centraal. In mijn ontmoeting met de topman van Mitsubishi Motors Corporation, de heer Masuko, staat intensivering van de samenwerking op het gebied van het testen en introduceren van elektrische voertuigen in Nederland centraal. Dit als onderdeel van het Plan van Aanpak elektrisch rijden dat op 3 juli jl. is aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarnaast zal ik uiteraard ook de situatie bij dochterbedrijf NedCar aan de orde stellen.

De minister-president, De minister van Algemene Zaken,

J. P. Balkenende