Gepubliceerd: 12 oktober 2009
Indiener(s): Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31957-7.html
ID: 31957-7
Origineel: 31957-2

31 957
Invoering van de regelgeving met betrekking tot de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba)

nr. 7
NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 13 oktober 2009

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

1. In de openbare lichamen zijn de doorlopende teksten van de in de bijlage bij deze wet genoemde Nederlands-Antilliaanse regelingen, zoals deze bij besluit van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 september 2009 of 15 december 2009 zijn vastgesteld en ter inzage zijn gelegd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, als wet, algemene maatregel van bestuur of ministeriële regeling van toepassing overeenkomstig de status die de bijlage vermeldt. De regelingen worden in hun aldus verkregen status aangehaald op de wijze die de bijlage vermeldt.

2. Andere wettelijke regelingen dan die, bedoeld in het eerste lid, zijn in de openbare lichamen alleen van toepassing voor zover:

a. dit bij wettelijk voorschrift is bepaald;

b. op andere wijze onmiskenbaar uit enig wettelijk voorschrift volgt dat die wettelijke voorschriften in de openbare lichamen van toepassing zijn.

3. Het tweede lid laat onverlet de toepasselijkheid in de openbare lichamen van wettelijke regelingen die buiten het Europese deel van Nederland werking kunnen hebben.

4. Voorzieningen van overgangsrechtelijke aard die zijn vastgesteld ten aanzien van de in de bijlage genoemde regelingen blijven van toepassing, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald.

B

In artikel 4 wordt na «niet» ingevoegd: ingevolge artikel 2, eerste of tweede lid,.

C

Na artikel 18.2.4 worden vijf artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 18.2.4a

Voor de toepassing van de artikelen 18.2.4b, 18.2.4c, 18.2.4d en 18.2.4e wordt verstaan onder:

a. «directeur»: directeur van de Plantenziektenkundige Dienst alsmede de ambtenaar die hem vervangt;

b. «schadelijke organismen»: voor planten of plantaardige producten schadelijke organismen van dierlijke of plantaardige aard, alsmede virussen, mycoplasma’s, viroïden, rickettsia’s of andere ziekteverwekkers;

c. «planten»: levende planten en levende delen van planten, met inbegrip van verse vruchten en zaden;

d. «plantaardige producten»: voortbrengselen van plantaardige oorsprong die niet verwerkt zijn of die slechts een eenvoudige bewerking hebben ondergaan, voor zover het geen planten betreft;

e. «verhandelen»: verkopen, te koop aanbieden of afleveren alsmede met het oog daarop voorhanden of in voorraad hebben;

f. «invoeren»: brengen binnen de eilandgebieden;

g. «uitvoeren»: brengen buiten de eilandgebieden;

h. «telen»: brengen of houden van planten in grond of in een ander cultuurmedium.

Artikel 18.2.4b

1. Ter voorkoming van het optreden en van de verbreiding van schadelijke organismen, kan Onze Minister de in- en uitvoer van schadelijke organismen, van planten of plantaardige producten, van grond of andere cultuurmedia en van voor planten of plantaardige producten gebruikt verpakkingsmateriaal verbieden of regels stellen waaraan voor, bij of na de invoer, onderscheidenlijk voor of bij de uitvoer moet worden voldaan.

2. De in het eerste lid bedoelde regels kunnen onder meer betrekking hebben op:

a. de eisen waaraan de aldaar genoemde zaken moeten voldoen;

b. het aanmelden van het voornemen tot invoer, onderscheidenlijk uitvoer;

c. het te verrichten onderzoek;

d. het in tijdelijke afzondering houden;

e. de plaats van bestemming en het gebruiksdoel;

f. het vervoer naar de plaats waar het onderzoek of de tijdelijke afzondering zal geschieden, naar de plaats van bestemming, dan wel naar de plaats van weder uitvoer;

g. de reiniging en ontsmetting van ruimten waarin ingevoerde zaken, genoemd in het eerste lid, zijn opgeslagen geweest, van transportmiddelen waarmee die zaken zijn vervoerd of verplaatst en van voorwerpen die bij de opslag, het vervoer of de verplaatsing zijn gebruikt.

3. De directeur is bevoegd, ter voorkoming van het optreden en van de verbreiding van schadelijke organismen, de in- en uitvoer van een zending, geheel of ten dele bestaande uit schadelijke organismen, planten, plantaardige producten, grond of andere cultuurmedia, of uit voor planten of plantaardige producten gebruikt verpakkingsmateriaal, te verbieden of voorschriften te geven waaraan voor, bij of na de invoer, onderscheidenlijk voor of bij de uitvoer van die zending moet worden voldaan.

4. Een ieder wie zulks aangaat is verplicht planten, plantaardige producten, grond of andere cultuurmedia en schadelijke organismen, die op grond van het krachtens de voorgaande leden bepaalde niet hadden mogen worden ingevoerd, overeenkomstig een hem door de directeur gegeven bevel binnen de daarin gestelde termijn uit te voeren dan wel te behandelen of te vernietigen en zo nodig daartoe op de in het bevel aangegeven wijze naar een daarin bepaalde plaats te brengen.

Artikel 18.2.4c

1. Ter voorkoming van het optreden en van de verbreiding van schadelijke organismen en ter bestrijding daarvan kunnen door Onze Minister regels worden gesteld omtrent:

a. het telen, oogsten en rooien van planten, het geven van een bepaalde bestemming aan planten of plantaardige producten en het kenmerken, onder verzegeling brengen, bewaren, voorhanden of in voorraad hebben, verhandelen, verplaatsen, vervoeren, bewerken, behandelen en vernietigen of anderszins onschadelijk maken van planten en plantaardige producten, daarvoor gebruikt verpakkingsmateriaal, schadelijke organismen, grond of andere cultuurmedia en resten daarvan en afval van planten en plantaardige producten;

b. het reinigen en ontsmetten van ruimten, installaties, transportmiddelen, werktuigen en gereedschappen en het reinigen, ontsmetten of zo nodig vernietigen van gebruikte materialen en andere voorwerpen;

c. het toepassen van ontsmettingsmaatregelen door personen bij het betreden of verlaten van ruimten of terreinen;

d. het treffen van voorzieningen in of aan ruimten;

e. voor de teelt van planten te gebruiken of gebruikt water;

f. het melden van verschijnselen van aantasting van planten of plantaardige producten door schadelijke organismen, of

g. andere onderwerpen, voor zover de nakoming van internationale overeenkomsten of van besluiten van volkenrechtelijke organisaties zulks met zich meebrengt.

2. Indien een onmiddellijke voorziening geboden is, is Onze Minister bevoegd om, voor een termijn van ten hoogste vier maanden, ten aanzien van individuele gevallen voorschriften te geven betreffende hetgeen in het eerste lid is vermeld.

Artikel 18.2.4d

Onze Minister is bevoegd in gevallen waarin de schade, welke het gevolg is van het toepassen van krachtens artikel 18.3.4c gegeven voorschriften, onevenredig zwaar op een of meer personen zou drukken, uit ’s Rijks schatkist een tegemoetkoming te verlenen in de geleden schade.

Artikel 18.2.4e

Onze Minister kan, wanneer de toepassing van 18.2.4c tot onbillijkheden aanleiding zou geven door of vanwege de directeur op ’s Rijks kosten bepaalde maatregelen tot wering en bestrijding van schadelijke organismen doen nemen.

D

Na artikel 18.2.10 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 18.2.10a

1. Onze Minister kan bepalen dat vergoeding van kosten wordt geheven volgens een door Onze Minister vastgesteld tarief voor in het kader van de haar opgedragen taak door de bij of krachtens artikel 18.2.9 aangewezen ambtenaren gedane onderzoekingen of verrichtingen.

2. Onze Minister kan regelen stellen met betrekking tot het heffen en betalen van de vergoeding. Daarbij kan worden bepaald dat de vergoeding wordt geheven door de instelling die de onderzoekingen of verrichtingen uitvoert.

E

In artikel 18.3 worden onder vernummering van het vijfde lid tot achtste lid drie leden ingevoegd, luidende:

5. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen op voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid regels worden gesteld betreffende:

a. het door derden verstrekken van gegevens die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van dit artikel en de krachtens het vierde lid gestelde regels;

b. het door Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan derden verstrekken van gegevens waarover hij beschikt uit hoofde van de uitvoering van dit artikel en de krachtens het vierde lid gestelde regels;

c. het verwerken van persoonsgegevens bij de uitvoering van dit artikel en de krachtens het vierde lid gestelde regels;

d. het van toepassing worden van onderdelen van de Algemene wet bestuursrecht bij de uitvoering van dit artikel en de krachtens het vierde lid gestelde regels.

6. Een besluit van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot terugvordering van kosten van onderstand levert een executoriale titel op in de zin van het Tweede Boek van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES.

7. Terugvordering van kosten van onderstand door Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bevoorrecht en volgt onmiddellijk na de vorderingen, bedoeld in artikel 288 van het Burgerlijk Wetboek BES.

F

Artikel 18.4.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Er wordt een vierde lid toegevoegd, luidende:

4. Het voorgaande lid is niet van toepassing op wijzigingen van de in dit artikel bedoelde algemene maatregel van bestuur.

2. Er wordt een vijfde lid toegevoegd, luidende:

5. Ter zake van de kosten verbonden aan de geneeskundige verzorging als bedoeld in voornoemde algemene maatregel van bestuur is de werkgever een premie verschuldigd.

G

Artikel 19 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, dat komt te luiden:

2. Bij de ministeriële regeling, bedoeld in het eerste lid, worden de doorlopende teksten vastgesteld van de regelingen die worden toegevoegd aan de bijlage.

H

Artikel 23 komt te luiden:

Artikel 23

De artikelen van deze wet treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan en voor de verschillende in de bijlage genoemde regelingen verschillend kan worden vastgesteld.

I

Artikel 24 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

1. De teksten van de in de bijlage genoemde regelingen, zoals deze op het tijdstip van transitie bij wet of algemene maatregel van bestuur worden gewijzigd, worden in het Staatsblad geplaatst voor zover zij de status hebben van wet onderscheidenlijk algemene maatregel van bestuur.

2. In het tweede lid wordt «gewijzigd zijn» vervangen door: worden gewijzigd.

J

De bijlage bedoeld in artikel 2, eerste lid, wordt vervangen door de bijlage die bij deze nota van wijziging is gevoegd.

Toelichting

Inleiding

Deze nota van wijziging bevat enkele uiteenlopende wijzigingen. Hij strekt er in de eerste plaats toe meer flexibiliteit aan te brengen in de vaststelling van de doorlopende teksten van de Nederlands-Antilliaanse regelgeving die van toepassing blijft in de nieuwe situatie. Vervolgens worden nog twee artikelen gewijzigd. Voorts was het noodzakelijk om de bijlage bij het ontwerp aan te passen. Die aanpassingen beogen een aantal regelingen aan de lijst toe te voegen en enkele te laten vervallen. Daarbij zullen een aantal Nederlands-Antilliaanse regelingen die op grond van het oorspronkelijke wetsvoorstel als algemene maatregel van bestuur zou blijven gelden, in de nieuwe situatie als ministeriële regeling blijven gelden en omgekeerd. Ten slotte bevat deze nota van wijziging enkele technische wijzigingen mn. de aanpassing van citeertitels.

Onderdelen A en G

In het voorstel van wet zoals dat is ingediend bij de Tweede Kamer is in artikel 2, eerste lid, één datum, te weten 15 september 2009, opgenomen waarop de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de geconsolideerde teksten vaststelt van de Nederlands-Antilliaanse regelgeving die blijft gelden op de openbare lichamen. Tevens is hierin opgenomen dat de teksten moeten worden vastgesteld naar de datum van 15 december 2008. Gekozen is voor de datum van 15 september 2009, zodat op het tijdstip waarop de Tweede Kamer onderhavig wetsvoorstel behandelt en vaststelt de teksten van de Nederlands-Antilliaanse regelgeving vast staan. Voor de datum van 15 december 2008 is kortgezegd gekozen omdat deze datum de oorspronkelijke beoogde transitiedatum was en dat bij gebruik van deze datum bij de voorbereiding van de regelgeving rekening kon worden gehouden met de tekst die op een eerdere datum gold.

Bij nader inzien acht ik het gewenst meer flexibiliteit in deze regeling aan te brengen op grond van de volgende redenen:

a. Het is mogelijk dat nà 15 september 2009 (bij nota van wijziging, amendement of ministeriële regeling op grond van artikel 19) nog Nederlands-Antilliaanse regelingen aan de bijlage worden toegevoegd. Voor zover dat bekend wordt na 15 september 20091, is het niet mogelijk de datum van 15 september 2009 te hanteren.

b. Het consolideren van alle Nederlands-Antillaanse regelgeving is een tijdrovende bezigheid. Het hanteren van de datum van 15 september 2009 voor de vaststelling van de teksten is niet nodig voor algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen.

c. Het wetsvoorstel biedt geen uitsluitsel voor het geval er verschillen bestaan tussen de tekst van een Nederlands-Antilliaanse regeling zoals die daadwerkelijk op 15 december 2008 gold, en de tekst die op 15 september 2009 door de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is bekend gemaakt. In geval van verschil zou de tekst zoals vastgesteld door de Staatssecretaris bepalend moeten zijn.

d. In een enkel geval bestaat er ook behoefte aan een andere datum van 15 december 2009.

Gelet op het voorgaande bevat de nota van wijziging enkele wijzigingen op dit punt. Het gewijzigde artikel 2 (en het gewijzigde artikel 19) bevat de volgende systematiek:

a. Bij besluit van 15 september 2009 zijn alleen de geconsolideerde teksten van de Nederlands-Antilliaanse regelingen die als wet blijven gelden vastgesteld. De Nederlands-Antilliaanse regelingen die als algemene maatregel van bestuur blijven gelden, worden op 15 december 2009 vastgesteld2.

b. Voor het geval de bijlage bij de Invoeringswet regelingen bevat die als wet blijven gelden en die niet zijn meegenomen bij de vastelling van 15 september 2009, zal de Staatssecretaris van BZK de tekst vaststellen op de datum van 15 december 2009. Dit is dan weliswaar na de parlementaire behandeling, maar er is ook sprake van een uitzondering. Van belang hierbij is dat het besluit van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 september 2009 alle Nederlandse Antilliaanse regelgeving die als wet blijft gelden bevat die na de verwerking van deze nota van wijziging in de bijlage zijn opgenomen. Wordt bij een latere nota van wijziging of een amendement alsnog een Nederlands-Antilliaanse regeling toegevoegd die als wet blijft gelden, dan zal de geconsolideerde tekst hiervan worden vastgesteld bij besluit van 15 december 2009. Tot dat moment kan vanzelfsprekend de tekst worden gehanteerd die op de databank van Nederlands-Antilliaanse regelgeving staat vermeld.

c. Voor de vaststelling van de geconsolideerde teksten van de regelingen die als algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen blijven gelden zal de datum van 15 december 2009 worden aangehouden.

d. De referentiedatum van 15 december 2008 wordt niet langer in artikel 2 zelf genoemd. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat de tekst van de Nederlands-Antilliaanse regelgeving zoals door de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vastgesteld bepalend is. De datum van 15 december 2008 is en wordt vanzelfsprekend wel daarbij als uitgangspunt gehanteerd. In het verlengde daarvan komt in de IBES-lijst de peildatum te vervallen.

e. Voor het geval in een later stadium bij een ministeriële regeling op grond van artikel 19 alsnog een Nederlands-Antilliaanse regeling zal blijven gelden, dan zal in de bijlage bij die ministeriële regeling tevens de geconsolideerde tekst worden vastgesteld van deze Nederlands-Antilliaanse regeling.

Met onderdeel A wordt voorts het tweede lid van artikel 2 gesplist in een tweede en derde lid. Hiermee is geen inhoudelijke wijziging beoogd. Het tweede lid zoals opgenomen in het aan de Tweede Kamer aangeboden wetsvoorstel heeft zowel betrekking op wettelijke voorschriften die expliciet (a) of onmiskenbaar (b) van toepassing zijn op de BES, als op wettelijke voorschriften die extraterritoriale werking hebben (c) en om die reden op de BES van toepassing zijn. Het gaat hier om wettelijke voorschriften die overal ter wereld en dus ook op de BES van toepassing zijn. De toepasselijkheid van laatstbedoelde voorschriften is van andere aard dan de toepasselijkheid van de voorschriften onder (a) en (b). Daarom is gekozen voor een apart artikellid.

Onderdeel B

Deze wijziging strekt er toe te regelen dat in regelgeving die op de BES van toepassing is omdat deze werking buiten Nederland heeft (artikel 2, derde lid), onder het woord «Nederland» dient te worden verstaan: het Europese deel van Nederland. Het gaat hier om regelgeving die niet expliciet van toepassing is verklaard of waaruit de toepasselijkheid onmiskenbaar volgt, maar om bijvoorbeeld de bepalingen in Titel 1 van het Eerste Boek van het Wetboek van Strafrecht waarin is geregeld in welke gevallen de Nederlandse strafwet ook in het buitenland van toepassing is. In het Wetboek van Strafrecht dient dus voor «Nederland» als het territoir wordt aangeduid, gelezen te worden: het Europese deel van Nederland.

Uit de oorspronkelijke tekst vloeide voort dat ook bij regelgeving die extraterritoriale werking heeft onder het territoir «Nederland» dient te worden verstaan Nederland inclusief de openbare lichamen. Dit is echter niet beoogd.

Onderdeel C en D

Bonaire, Saba en Sint Eustatius kennen in het geheel geen regelgeving met betrekking tot het optreden en verbreiden van door schadelijke organismen veroorzaakte ziekten en plagen, de zogenaamde plantenziekten. Gezien echter het belang van het beschermen van de groene ruimte en de teelten op genoemde eilanden en gezien het economisch belang van de export van planten en plantaardige producten voor het Europese deel van Nederland en de mogelijke internationale gevolgen van plantenziekten op de genoemde eilanden voor die export, wordt het als noodzakelijk gezien om bepalingen ten aanzien van het bestrijden en verspreiden van plantenziekten voor genoemde eilanden te introduceren.

Ter voorkoming van introductie van voor planten schadelijke organismen of de verspreiding daarvan kent het Europese deel van Nederland gedetailleerde voorschriften over deze plantenziekten, in en op basis van de Plantenziektenwet. In genoemde regelgeving zijn tevens de eisen opgenomen die de International Plant Protection Convention (hierna: IPPC) en de Europese Unie in het fytosanitaire veld stellen. De IPPC is op Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet van toepassing. En aangezien de status van genoemde eilanden ten aanzien van de Europese Unie niet wijzigt, zijn ook de eisen die de Europese Unie stelt aan lidstaten in het fytosanitaire veld niet van toepassing. De gehele Plantenziektenwet met de onderliggende regelgeving is daarom juridisch onnodig en, gezien de lasten voor zowel burgers, bedrijfsleven en overheid die het gehele regelgevende kader met zich meebrengt, daarom onwenselijk.

Met de introductie van de artikelen 18.2.4a, 18.2.4b, 18.2.4c en 18.2.4e, wordt beperkt het kader ter wering, bestrijding en het voorkomen van verspreiding van plantenziekten overgenomen, welke in de Plantenziektenwet is neergelegd. Dit kader kan in nadere regelgeving worden uitgewerkt. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de genoemde artikelen op andere wijze worden geïnterpreteerd en uitgelegd als de overeenkomstige artikelen uit de Plantenziektenwet. Naar de Memorie van Toelichting bij genoemde wet en de relevante rechtspraak wordt dan ook verwezen. Hierbij wordt met name gewezen op de rechtspraak inzake artikel 4 van de Plantenziektenwet. Aldus wordt er geen onnodige ongelijkheid gecreëerd voor de burgers en het bedrijfsleven op de genoemde eilanden ten opzichte van de burgers en het bedrijfsleven in het Europese deel van Nederland.

Artikel 18.2.10a creëert de mogelijkheid op zowel het fytosanitaire als het veterinaire veld tarieven te heffen. Voor het Europese deel van Nederland zijn bedoelde retributies de gebruikelijke wijze om controles en inspecties te bekostigen. Beoogd is om met dit artikel hetzelfde voor de genoemde eilanden te kunnen bewerkstelligen.

Onderdeel E

Met deze wijzigingen wordt in het «onderstandsartikel» bepaald dat bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld over het verstrekken van gegevens aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en over het verwerken van persoonsgegevens in het kader van de uitvoering van de onderstand, alsmede over het verstrekken door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van gegevens waarover hij beschikt uit hoofde van die uitvoering. Daarnaast kan bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden geregeld welke onderdelen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) daarbij van toepassing zijn. Daarbij wordt vooralsnog gedacht aan de bepalingen in Titel 5.2 Awb betreffende het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens enig wettelijk voorschrift.

Met inachtneming van artikel 430 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES wordt bepaald dat een besluit dat een besluit tot terugvordering een executoriale titel oplevert.

Verder wordt bepaald dat de terugvordering van kosten van onderstand bevoorrecht is op vorderingen van andere schuldeisers van de betrokkene en onmiddellijk volgt na de vorderingen bedoeld in artikel 288 van het Burgerlijk Wetboek BES.

Onderdeel F

Artikel 18.4.1, vierde lid

Vanwege de in de memorie van toelichting bij dit wetsvoorstel genoemde voordelen wordt de zorgverzekering voor de inwoners van de BES-eilanden vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur. Dit heeft als (procedureel) nadeel dat er slechts sprake is van een geringe parlementaire betrokkenheid. Teneinde dit nadeel zoveel mogelijk te ondervangen is voorzien in een voorhang van de algemene maatregel van bestuur. De regering hecht aan een parlementaire betrokkenheid bij de totstandkoming van regelgeving voor de BES-eilanden, in ieder geval waar het de invoering van een nieuw ziektekostenverzekeringssysteem betreft.

Om die reden is voorzien in eenmalige voorhang. Omdat in het wetsvoorstel het eenmalige karakter van de voorhang niet voldoende duidelijk uit de tekst naar voren kwam, wordt met deze wijziging een lid ingevoegd ter verduidelijking.

Artikel 18.4.4, vijfde lid

De zorgverzekering voor de inwoners van de BES-eilanden wordt vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur. Voor de financiering hiervan is onder meer voorzien in een door de verzekerde verschuldigde premie en een door werkgevers verschuldigde premie. Voor het heffen van de premie is een wettelijke grondslag nodig. De wettelijke grondslag voor de premieheffing van verzekerden is neergelegd in de Belastingwet BES. Het onderhavige artikellid voorziet in een wettelijke heffingsgrondslag voor de werkgeverspremie.

Onderdeel G

Deze wijziging is nodig omdat de Nederlands-Antilliaanse regelingen die in de nieuwe situatie als Nederlandse wetgeving blijven gelden niet alleen gewijzigd zullen worden bij de Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, maar ook bij de onlangs in procedure gebracht Tweede Aanpassingswet. Daarnaast volgt de wijziging van de Wet toelating en uitzetting BES een afzonderlijk traject. Het gaat er om dat al deze wijzigingswetten worden verwerkt als de oorspronkelijk Nederlands-Antilliaanse regelgeving als Nederlandse wetgeving in het Staatsblad wordt geplaatst.

Onderdeel H

Ingevolge artikel 16.1 van de Aanpassingswet BES, zoals ingediend bij de Tweede Kamer, kunnen voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillende tijdstippen worden bepaald waarop zij inwerkingtreden. In verband met de samenhang van de Invoerings- en Aanpassingswet BES moet een dergelijke flexibele inwerkingtreding ook mogelijk zijn voor de bepalingen van de Invoeringswet.

Onderdeel J

Voor de overzichtelijkheid is er voor gekozen de bijlage bij het wetsvoorstel opnieuw vast te stellen. Hieronder volgt een opsomming van de regelingen die als gevolg van deze nota van wijziging op de lijst worden opgevoerd en de regelingen die komen te vervallen. Ook wordt aangegeven van welke regelingen de status verandert.

MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

De volgende regelingen worden aan de lijst toegevoegd:

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening van de 29e december 1965 nopens het in bepaalde gevallen aan ambtenaren buiten diensttijd overkomen ongevallen aanmerken als in diensttijd overkomen ongevallen (P.B. 1966, no. 12)Wet ongevallen ambtenaren buiten diensttijd BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Besluit rechtspositie korps politie Nederlandse Antillen 2000Besluit rechtspositie korps politie BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Duurtetoeslag gepensioneerden 1943Duurtetoeslag gepensioneerden 1943
Landsbesluit cursus bestuursambtenaarRegeling cursus bestuursambtenaar BES
Regeling continudiensttoelageRegeling continudiensttoelage BES
Regeling kinder-, kostwinnaar- en detacheringstoelageRegeling kinder-, kostwinnaar- en detacheringstoelage BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 23ste april 1966 ter uitvoering van artikel 81 van de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht, houdende regelen voor het toekennen van een huisvestingstoelage, alsmede het verlenen van overtocht c.q. het toekennen van een vergoeding terzake van overtochtskosten ten behoeve van minderjarige wettige-, gewettigde- en stiefkinderen van de ambtenaren in dienst van de Nederlandse Antillen met standplaats Aruba, Bonaire of de Bovenwindse Eilanden in verband met het bezoeken van een in de Nederlandse Antillen buiten de standplaats van de ambtenaar gevestigde inrichting van dagonderwijs.Regeling huisvestingstoelage en overtocht kinderen ambtenaren BES
Werkliedenreglement 1944Werkliedenreglement 1944 BES Lb ham Kindertoelageregeling werklieden N.A. Kindertoelageregeling werklieden BES
Lb ham vaststelling toelage tbv ambtenaren op de Bovenwindse Eilanden ivm prijsindexcijfer in dat eilandgebied en overige eilandgebiedenRegeling tot vaststelling toelage tbv ambtenaren op de Bovenwindse Eilanden ivm prijsindexcijfer in dat eilandgebied en overige eilandgebieden
VoorschottenbesluitVoorschottenregeling BES
Dienst- en Werktijdenregeling Brandweerdienst BonaireRegeling dienst- en werktijden brandweer BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 20ste januari 1962 tot vaststelling van regelen met betrekking tot de jaarlijkse afrekening met de Nederlandse Antillen en de eilandgebieden van bijdragen ten behoeve van het Werkliedenpensioenfonds. Regeling afrekening Werkliedenpensioenfonds BES
L.h.a.m. tot vaststelling van een kindertoelageregeling voor de gewezen werklieden en hun weduwen aan wie een pensioen ten laste van het werkliedenpensioenfonds is toegekendRegeling kindertoelagereling werkliedenpensioenfonds BES
L.h.a.m. tot het toekennen van een tijdelijke duurtetoeslag aan de gewezen werklieden en hun weduwen en wezen aan wie een pensioen werd toegekend alsmede aan de weduwen en wezen van de vóór 1 jan. 1970 gepensioneerde doch op 1 jan. 1970 of daarna overleden werkmanRegeling tijdelijke duurtetoeslag gewezen werklieden en hun weduwen en wezen 1970 BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 31ste januari 1974 tot het toekennen van een tijdelijke duurtetoeslag aan de gewezen werklieden, aan wie per 1 januari 1970 of ingaande een latere datum een pensioen ten laste van het Werkliedenpensioenfonds werd toegekend alsmede aan hun weduwen en wezenRegeling tijdelijke duurtetoeslag gewezen werklieden 1970 BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 3 de juni 1976 tot het toekennnen1 van een tijdelijke duurtetoeslag aan de gewezen werklieden, aan wie per 1 juli 1974 of ingaande een latere datum een pensioen ten laste van het Werkliedenpensioenfonds werd toegekend alsmede aan hun weduwen en wezenRegeling tijdelijke duurtetoeslag gewezen werklieden 1974 BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen, van de llfde maart 1960 ter uitvoering van artikel 8 letter a van de Landsverordening leeftijdsgrens ambtenaren (P.B. 1959, no. 126). Regeling ter uitvoering van artikel 8, letter a, van het Besluit leeftijdsgrens ambtenaren BES
Lb ham controleurscursus (opleiding tot controleur der Belastingen; 1992, 66)Regeling opleiding tot controleur der Belastingen BES

1 Toekennnen, in originele tekst.

De volgende regelingen en de wijze waarop ze worden aangehaald vervallen:

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening Georganiseerd Overleg in AmbtenarenzakenBesluit georganiseerd overleg in ambtenarenzaken BES
Landsbesluit Keuring Politie 1968Besluit Keuring Politie 1968 BES
Landsbesluit Stichting MobiliteitscentrumBesluit Stichting Mobiliteitscentrum BES
Landsbesluit Organisatie en Taakstelling Bureau Secretariaatvoering SER/ROA/GOABesluit Organisatie en Taakstelling Bureau Secre- tariaatvoering SER/ROA/GOA
Landsverordening van de 29 december 1965 nopens het in bepaalde gevallen aan ambtenaren buiten diensttijd overkomen ongevallen aanmerken als in diensttijd overkomen ongevallen (P.B.1966, 12)Besluit ongevallen ambtenaren buiten diensttijd BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 30ste december 1966 ter uitvoering van artikel 1 lid 2 van de landsverordening van de 29ste december 1965 (P.B. 1966, no. 12) nopens het in bepaalde gevallen aan ambtenaren buiten diensttijd overkomen ongevallen aanmerken als in diensttijd overkomen ongevallen.Besluit van de 30ste december 1966 ter uitvoering van artikel 1 lid 2 van het besluit nopens het in bepaalde gevallen aan ambtenaren buiten dienst- tijd overkomen ongevallen aanmerken als in diensttijd overkomen ongevallen BES.

De volgende regeling had de status van ministeriële regeling en krijgt nu de status van algemene maatregel van bestuur:

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Uitvoeringsbesluit basisadministratie persoonsgegevens van het eilandgebied BonaireRegeling basisadministratie persoonsgegevens BES

De volgende regelingen hadden de status van algemene maatregel van bestuur en krijgen nu status van ministeriële regeling:

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Regeling vergoeding vervoermiddelen 1950Regeling vergoeding vervoermiddelen 1950 BES
Loonregeling Arbeiders BonaireLoonregeling Arbeiders Bonaire BES
Landsbesluit criteria en voorwaarden aanwijzing rechtspersoonRegeling criteria en voorwaarden aanwijzing rechtspersoon BES
Landsbesluit aanwijzing met wachtgeld gelijkgesteld periodieke uitkeringenRegeling aanwijzing met wachtgeld gelijkgesteld periodieke uitkeringen BES
Landsbesluit geneeskundig onderzoek overheidsdienarenRegeling geneeskundig onderzoek overheidsdienaren BES
Landsbesluit regels betaling pensioenen overheidsdienarenRegeling regels betaling pensioenen overheidsdienaren BES
Landsbesluit afkoop pensioen overheidsdienarenRegeling afkoop pensioen overheidsdienaren BES
Landsbesluit inkoop pensioentijd overheidsdienarenRegeling inkoop pensioentijd overheidsdienaren BES
Landsbesluit aanwijzing niet-overheidsdienaarRegeling aanwijzing niet-overheidsdienaar
Landsbesluit overdracht en overname voorziening pensioenverplichtingen overheidsdienarenRegeling overdracht en overname voorziening pensioenverplichtingen overheidsdienaren BES
Landsbesluit opleiding en examens administratieve ambtenaren belastingdienstRegeling opleiding en examens administratieve ambtenaren belastingdienst BES
Landsbesluit opleiding en examens bestellerspersoneelRegeling opleiding en examens bestellerspersoneel BES
Landsbesluit opleidingen ambtenaren der immigratie1Regeling opleidingen ambtenaren der immigratie
Landsbesluit ranglijsten ambtenaren der immigratieRegeling ranglijsten immigratieambtenaren BES

1 Het Land N.A. is voornemens een aparte immigratiedienst op te richten. Als gevolg hiervan zullen diverse regelingen t.a.v. immigratieambtenaren vervallen of wijzigen. Vooralsnog deze regelingen wel op de IBESlijst.

MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

De volgende regelingen en de wijze waarop ze worden aangehaald vervallen:

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Concessie aan Antelecom N.V. Besluit met betrekking tot Concessie aan Antelecom N.V. BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 24 oktober 1985 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJklandsverordening 1956 (PB 1985, 140)Regeling van 24 oktober 1985 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJkwet BES
Landsbesluit, houdende algemene maatregelen van 29 mei 1987 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJklandsverordening 1956 (PB 1987, 58)Regeling van 29 mei 1987 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJkwet BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 21 juni 1983 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJklandsverordening1956 (PB 1983, 73)Regeling van 21 juni 1983 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJkwet BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 23 oktober 1985 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJklandsverordening 1956 PB 1985, 139Regeling van 23 oktober 1985 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJkwet BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 11 december 1989 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJklandsverordening 1956 (PB 1989, 91)Regeling van 11 december 1989 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJkwet BES
Landsbesluit, houdende algemene maatregelen van 5 april 1989 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJklandsverordening 1956 (PB 1989, 21)Regeling van 5 april 1989 ter uitvoering van artikel 14, tweede lid, van de IJkwet BES

MINISTER VAN FINANCIËN

De volgende regelingen worden aan de lijst toegevoegd:

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943Wet inkomstenbelasting BES
Landsverordening op de Loonbelasting 1976Wet loonbelasting BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Aftrekregeling voor een specifieke categorie buitenlandse belastingplichtingenNegentigprocentsregeling buitenlandse belastingplichtigen BES
Beschikking ex-patriates 1998Regeling ex-patriates 1998 BES
Beschikking pensioenenRegeling pensioenen BES
Beschikking vaste vergoedingenRegeling vaste vergoedingen BES
Ministeriële beschikking werkkleding 2001Regeling werkkleding 2001

In de tabellen die betrekking hebben op het beleidsterrein van de Minister van Financiën, worden in hoofdzaak twee wijzigingen doorgevoerd. De eerste wijziging betreft het opnemen van de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 en de Landsverordening op de loonbelasting 1976, alsmede een vijftal ministeriële beschikkingen ter uitvoering van die landsverordeningen (de Aftrekregeling voor een specifieke categorie buitenlandse belastingplichtigen, de Beschikking ex-patriates 1998, de Beschikking pensioenen, de Beschikking vaste vergoedingen en de Ministeriële beschikking werkkleding 2001). Naar aanleiding van het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel Belastingwet BES zullen de inkomstenbelasting en loonbelasting vooralsnog niet in de Belastingwet BES worden opgenomen. In plaats daarvan zullen voorlopig de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 en de Landsverordening op de loonbelasting 1976 van toepassing blijven. De noodzakelijke technische aanpassingen van beide wetten worden bij nota van wijziging in de Aanpassingswet BES opgenomen.

Voorts wordt de naamgeving van de Wet identificatie bij financiële dienstverlening BES en de daarop gebaseerde uitvoeringsregelingen aangepast. Bij nota van wijziging op de Aanpassingswet BES wordt het toepassingsbereik van de Wet identificatie bij financiële dienstverlening BES aangepast. Voortaan zal de identificatieverplichting ook gelden voor bepaalde niet-financiële dienstverlening. Met het oog hierop worden ook de citeertitels van de wet en de uitvoeringsregelingen aangepast: het woord «financieel» wordt daarin steeds geschrapt.

Tot slot is de wijze waarop de ministeriële beschikking ter uitvoering van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten wordt aangehaald, gecorrigeerd. In het wetsvoorstel zoals dat aan de Tweede Kamer is aangeboden, ontbraken in de naam van de Nederlands-Antilliaanse regeling nog bepaalde gegevens.

MINISTER VAN JUSTITIE

De volgende regelingen worden aan de lijst toegevoerd:

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit modelformulieren strafvorderingBesluit modelformulieren strafvordering BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Vuurwapenbesluit 1930Vuurwapenregeling BES
Besluit van den 19den november 1931, ter uitvoering van artikel 4 der «Wapenverorening 1931» (P.B. 1931, no 77)Wapenregeling BES
Beschikking verklaringen omtrent het gedragRegeling verklaringen omtrent het gedrag BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 18de mei 1965 ter uitvoering van artikel 2 van de Landsverordening weerkorpsen (P.B. 1965, no. 22)Regeling weerkorpsen BES

De volgende regelingen en de wijze waarop ze worden aangehaald vervallen:

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit modelformulieren strafvorderingBesluit aanwijzing modelformulieren strafvordering BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Vuurwapenbesluit 1930Vuurwapenbesluit BES
Besluit van den 19den november 1931, ter uitvoering van artikel 4 der «Wapenverorening 1931» (P.B. 1931, no 77)Wapenbesluit BES
Ministeriële beschikking van de 12de augustus 1969 ter uitvoering van artikel 10, eerste lid, van de Landsverordening op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent gedrag (P.B. 1968, no. 217) en Ministeriële beschikking van de 12de augustus 1969 ter uitvoering van artikel 10, tweede lid, van de Landsverordening op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent gedrag (P.B. 1968, no. 213)Regeling model en registratie strafkaart BES
Beschikking registratie buitenlandse strafbladen (P.B. 1969, no 116)Regeling registratie buitenlandse strafbladen BES
Beschikking inlichtingen justitiële documentatie (P.B. 1969, no. 118)Regeling inlichtingen justitiële documentatie BES
Beschikking verklaringen omtrent het gedragRegeling verklaringen omtrent het gedrag BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 18de mei 1965 ter uitvoering van artikel 2 van de Landsverordening weerkorpsen (P.B. 1965, no. 22)Regeling weerkorpsen BES

Het onderdeel Staats- en bestuursrecht in onderdeel c van het onderdeel Ministerie van Justitie wordt gewijzigd in die zin dat het bepaalde in drie ministeriële beschikkingen op het vlak van de justitiële documentatie in één uitvoeringsregeling samen te brengen. Het betreft de Ministeriële beschikking van de 12de augustus 1969 ter uitvoering van artikel 10, eerste lid, van de Landsverordening op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedrag (P.B. 1968, no. 217), de Ministeriële beschikking van de 12de augustus 1969 ter uitvoering van artikel 10, tweede lid, van de Landsverordening op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedrag (P.B. 1968, no. 213) en de Beschikking registratie buitenlandse strafbladen (P.B. 1969, no. 116). De onderhavige ministeriële beschikkingen bevatten voornamelijk regels over de wijze van registratie van gegevens.

Voor het overige is de citeertitel van het Besluit modelformulieren strafvordering BES en van twee ministeriële regelingen aangepast.

MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

De volgende regelingen worden aan de lijst toegevoegd:

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 24 september 1974 ter uitvoering van artikel 6, lid 1 van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (aanwijzing bestrijdingsmiddelen op basis van Phosdrin als vergunningsplichtig middel)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 12 januari 1987 ter uitvoering van artikel 6, lid 1, van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (aanwijzing rodenticiden bevattende thallium- of fosfideverbindingen als vergunningsplichtig bestrijdingsmiddel)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 16 januari 1987 ter uitvoering van artikel 6, lid 1, van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (aanwijzing insecticiden bevattende aldrin, bandaan, chloordaan, dieldrin, isobenzaan of isodrin) als vergunningsplichtig bestrijdingsmiddel)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Ministeriele beschikking van 6 oktober 1961 ter uitvoering van artikel 4 van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (verbod bestrijdingsmiddelen bevattende parathion)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Ministeriele beschikking van 17 september 1987 ter uitvoering van artikel 4 van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (verbod bestrijdingsmiddelen bevattende kwikoxide, kwikchloride, andere anorganische kwikverbindingen, alkyl-kwikverbindingen, DDT, HCH en hexachloorbenzeen)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES

De volgende regeling en de wijze waarop het wordt aangehaald komt te vervallen:

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit ongediertebestrijdingsgassenBesluit ongediertebestrijdingsgassen BES

MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

De volgende regelingen worden aan de lijst toegevoegd:

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening secundair beroepsonderwijs en educatieWet educatie en beroepsonderwijs BES
Landsverordening sociale vormingsplichtWet sociale kanstrajecten jongeren BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 24ste november 1972 ter uitvoering van artikel 5, lid 1, onder f, van de Televisie-landsverordening (P.B. 1971, no. 33), (P.B. 1972, no. 237)Besluit televisie- en radioreclame voor sterke drank BES

MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

De volgende regelingen en de wijze waarop ze worden aangehaald vervallen:

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening luchtvaartfaciliteitengeldenWet luchtvaartfaciliteitengelden BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit houdende algemene maatregelen ter uitvoering van artikel 2 Landsverordening luchtvaartfaciliteitengelden (P.B. 1985, no. 124)Besluit luchtvaart faciliteitengelden BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landbesluit van de 8ste april 2003 no. 9 ter uitvoering van artikel 22, eerste lid, van de Luchtvaartlandsverordening – Grounden/ binnentreden luchtvaartuigen (P.B. 2003, no. 51)Besluit ter uitvoering van artikel 22, eerste lid, van de
Luchtvaartwet BES Landsbesluit H.A.M. van de 13de september 1978 ter uitvoering van de artikel 2, tweede lid van de Overdrachtsverordening X: Luchthavens houdende aanwijzingen met betrekking tot de beveiliging van luchthavens (P.B. 1978, no. 283)Regeling beveiliging luchthavens BES
Landsbesluit houdende aanwijzing van de naamloze vennootschap Netherlands Antilles Air Traffic Control als rechtspersoon die tot taak heeft het bepaalde in artikel 70, eerste lid van het Landsbesluit luchtverkeer 2005 uit te voerenRegeling aanwijzing Netherlands Antilles Air Traffic Control N.V. BES
Landsbesluit houdende aanwijzing van de NAATC N.v. als lichaam waarvan het personeel wordt aangemerkt als overheidsdienaar in de zin van de pensioenlvo overheidsdienaren (P.B. 2007, 93)Regeling aanwijzing personeel Netherlands Antilles Air Traffic Control N.V. BES
Landsbesluit van de 8ste april 2003 no. 10 ter uitvoering van artikel 64, eerste lid, van de Luchtvaartlandsverordening – Aanwijzing toezichthoudende ambtenaren (P.B. PM)Regeling aanwijzing toezichthouders luchtvaart BES
Landsbesluit van de 4e september 2006 no. 59 ter uitvoering van artikel 64, eerste lid, van de Luchtvaartlandsverordening – Aanwijzing bijzondere opsporingsambtenaren (P.B. PM)Regeling aanwijzing toezichthouders luchtvaart BES
Uitvoeringsbesluit artt. 3, 6, 10, 12, 19 en 21 Curacaos luchtvaartbesluit 1935 – instelling CTL (P.B. 1938, no.19)Regeling tot instelling van de Commissie Toezicht Luchtvaart BES
Landsbesluit van de 9de februari 19 984 no.1 tot instelling van een gemengde werkgroep luchtvaartmaatschappij en luchtvaartpolitiek (P.B. 1984, no. 1)Regeling tot in stelling van een gemengde werkgroep luchtvaart BES
Vrijstellingsbeschikking MAW – BvB (P.B. 2003, no. 64)Regeling vrijstellingen bewijzen van bevoegdheid luchtvaart BES
Beschikking MAW implementatie reductie verticale separatie van 2000 naar 1000 voet (P.B. 2005, no. 21)Regeling reductie verticale separatie BES
Ministeriële beschikking ter uitvoering van artikel 4 van het landsbesluit luchtvaartfacilitatiegelden (P.B. 1985, 125)Regeling luchtvaartfaciliteitengelden BES

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten

Bijlage, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba

MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening openbaarheid van BestuurWet openbaarheid van bestuur BES

MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
AMBTENAREN 
Pensioenlandsverordening overheidsdienarenPensioenwet ambtenaren BES
Werkliedenverordening 1944Werkliedenwet 1944 BES
Regeling AmbtenarenrechtspraakWet ambtenarenrechtspraak BES
Landsverordening Materieel AmbtenarenrechtWet materieel ambtenarenrecht BES
Landsverordeningsociaal statuut verzelfstandiging overheidsdienstenWet sociaal statuut verzelfstandiging overheidsdiensten BES
Regeling tegemoetkoming ziektekosten overheidsgepensioneerdenWet tegemoetkoming ziektekosten overheidsgepensioneerden BES
Regeling tegemoetkoming behandelings- en verplegingskosten overheidsdienarenWet vergoeding behandelings- en verplegingskosten ambtenaren BES
Landsverordening van de 29e december 1965 nopens het in bepaalde gevallen aan ambtenaren buiten diensttijd overkomen ongevallen aanmerken als in diensttijd overkomen ongevallen (P.B. 1966, no. 12)Wet ongevallen ambtenaren buiten diensttijd BES
DIVERSEN 
BegrafenisverordeningBegrafeniswet BES
CrematielandsverordeningCrematiewet BES
Landsverordening van de 8ste mei 1961 houdende aanwijzing van ambtenaren door wier tussenkomst personen die niet schrijven kunnen, verzoekschriften kunnen indienenWet ambtelijke bijstand verzoekschriften BES
Eilandsverordening basisadministratie persoonsgegevens van het eilandgebied BonaireWet basisadministraties persoonsgegevens BES
Landsverordening IdentiteitskaartenWet identiteitskaarten BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
BASISADMINISTRATIE 
Uitvoeringsbesluit basisadministratie persoonsgegevens van het eilandgebied BonaireRegeling basisadministratie persoonsgegevens BES
POLITIEKE AMBTSDRAGERS 
Pensioenregeling politieke gezagdragersPensioenbesluit politieke gezagdragers BES
Landsverordening ter uitvoering van artikel 113 van de Eilandenregeling Nederlandse AntillenRechtspositiebesluit eilandgedeputeerden en eilandsraadsleden BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen tot vaststelling van de bezoldiging, de pensioengrondslag en de vergoeding van representie- en andere kosten van de gezaghebbersBesluit bezoldiging, pensioengrondslag en vergoeding van representie- en andere kosten van de gezaghebbers BES
Landsverordening regelende de aanspraak op vakantie, vakantie-uitkering en tegemoetkoming in de kosten van geneeskundige behandeling en/of verpleging van Gedeputeerden en hun gezinsledenBesluit aanspraak vakantie, vakantie-uitkering en tegemoetkoming in de kosten van geneeskundige behandeling en/of verpleging van eilandgedeputeerden en hun gezinsleden BES
AMBTENAREN 
Wachtgeldregeling overheidsdienarenWachtgeldbesluit overheidsdienaren BES
Lumpsumregeling overheidsdienarenLumpsumbesluit ambtenaren BES
Landsverordening leeftijdsgrens ambtenarenBesluit leeftijdsgrens ambtenaren BES
Bezoldigingslandsbesluit 1998Bezoldigingsbesluit 1998 BES
Landsbesluit beoordeling landsdienarenBesluit beoordeling ambtenaren BES
Werktijdenregeling LandsambtenarenWerktijdenbesluit ambtenaren BES
Regeling Vakantie en Vrijstelling van Dienst AmbtenarenBesluit vakantie en vrijstelling van dienst ambtenaren BES
Regeling Vakantie en Vrijstelling van Dienst WerknemersBesluit vakantie en vrijstelling van dienst werknemers BES
Besluit rechtspositie korps politie Nederlandse Antillen 2000Besluit rechtspositie korps politie BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
AMBTENAREN 
Regeling vergoeding vervoermiddelen 1950Regeling vergoeding vervoermiddelen 1950 BES
Loonregeling Arbeiders BonaireLoonregeling Arbeiders Bonaire BES
Landsbesluit criteria en voorwaarden aanwijzing rechtspersoonRegeling criteria en voorwaarden aanwijzing rechtspersoon BES
Landsbesluit aanwijzing met wachtgeld gelijkgesteld periodieke uitkeringenRegeling aanwijzing met wachtgeld gelijkgesteld periodieke uitkeringen BES
Landsbesluit geneeskundig onderzoek overheidsdienarenRegeling geneeskundig onderzoek overheidsdienaren BES
Landsbesluit regels betaling pensioenen overheidsdienarenRegeling regels betaling pensioenen overheidsdienaren BES
Landsbesluit afkoop pensioen overheidsdienarenRegeling afkoop pensioen overheidsdienaren BES
Landsbesluit inkoop pensioentijd overheidsdienarenRegeling inkoop pensioentijd overheidsdienaren BES
Duurtetoeslag gepensioneerden 1943Duurtetoeslag gepensioneerden 1943
Landsbesluit aanwijzing niet-overheidsdienaarRegeling aanwijzing niet-overheidsdienaar
Landsbesluit overdracht en overname voorziening pensioenverplichtingen overheidsdienarenRegeling overdracht en overname voorziening pensioenverplichtingen overheidsdienaren BES
Landsbesluit cursus bestuursambtenaarRegeling cursus bestuursambtenaar BES
Regeling continudiensttoelageRegeling continudiensttoelage BES
Regeling kinder-, kostwinnaar- en detacheringstoelageRegeling kinder-, kostwinnaar- en detacheringstoelage BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 23ste april 1966 ter uitvoering van artikel 81 van de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht, houdende regelen voor het toekennen van een huisvestingstoelage, alsmede het verlenen van overtocht c.q. het toekennen van een vergoeding terzake van overtochtskosten ten behoeve van minderjarige wettige-, gewettigde- en stiefkinderen van de ambtenaren in dienst van de Nederlandse Antillen met standplaats Aruba, Bonaire of de Bovenwindse Eilanden in verband met het bezoeken van een in de Nederlandse Antillen buiten de standplaats van de ambtenaar gevestigde inrichting van dagonderwijs.Regeling huisvestingstoelage en overtocht kinderen ambtenaren BES
Werkliedenreglement 1944Werkliedenreglement 1944 BES (Lb ham) Kindertoelageregeling werklieden N.A. Kindertoelageregeling werklieden BES
Lb ham vaststelling toelage tbv ambtenaren op de Bovenwindse Eilanden ivm prijsindexcijfer in dat eilandgebied en overige eilandgebiedenRegeling tot vaststelling toelage tbv ambtenaren op de Bovenwindse Eilanden ivm prijsindexcijfer in dat eilandgebied en overige eilandgebieden
VoorschottenbesluitVoorschottenregeling BES
Dienst- en Werktijdenregeling Brandweerdienst BonaireRegeling dienst- en werktijden brandweer BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 20ste januari 1962 tot vaststelling van regelen met betrekking tot de jaarlijkse afrekening met de Nederlandse Antillen en de eilandgebieden van bijdragen ten behoeve van het Werkliedenpensioenfonds. Regeling afrekening Werkliedenpensioenfonds BES
L.h.a.m. tot vaststelling van een kindertoelageregeling voor de gewezen werklieden en hun weduwen aan wie een pensioen ten laste van het werkliedenpensioenfonds is toegekendRegeling kindertoelagereling werkliedenpensioenfonds BES
L.h.a.m. tot het toekennen van een tijdelijke duurtetoeslag aan de gewezen werklieden en hun weduwen en wezen aan wie een pensioen werd toegekend alsmede aan de weduwen en wezen van de vóór 1 jan. 1970 gepensioneerde doch op 1 jan. 1970 of daarna overleden werkmanRegeling tijdelijke duurtetoeslag gewezen werklieden en hun weduwen en wezen 1970 BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 31ste januari 1974 tot het toekennen van een tijdelijke duurtetoeslag aan de gewezen werklieden, aan wie per 1 januari 1970 of ingaande een latere datum een pensioen ten laste van het Werkliedenpensioenfonds werd toegekend alsmede aan hun weduwen en wezenRegeling tijdelijke duurtetoeslag gewezen werklieden 1970 BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 3 de juni 1976 tot het toekennnen van een tijdelijke duurtetoeslag aan de gewezen werklieden, aan wie per 1 juli 1974 of ingaande een latere datum een pensioen ten laste van het Werkliedenpensioenfonds werd toegekend alsmede aan hun weduwen en wezenRegeling tijdelijke duurtetoeslag gewezen werklieden 1974 BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen, van de llfde maart 1960 ter uitvoering van artikel 8 letter a van de Landsverordening leeftijdsgrens ambtenaren (P.B. 1959, no. 126). Regeling ter uitvoering van artikel 8, letter a, van het Besluit leeftijdsgrens ambtenaren BES
Landsbesluit van de 18de Mei 1954 no. 18, houdende een instructie betreffende de toewijzing, het gebruik en het toezicht van dienstkleding voor meetarbeiders en assistent-meetarbeiders in dienst van het Kadaster. Regeling dienstkleding meetarbeiders en assistent-meetarbeiders in dienst van het Kadaster BES
Landsbesluit van de 15de Maart 1955, no. 4 houdende vaststelling van de dienstkleding voor de stuurman-motorist van de havenboot op BonaireRegeling dienstkleding voor de stuurman-motorist van de havenboot op Bonaire BES
Landsbesluit van de 30ste oktober 1958 no. 8, houdende vaststelling van een dienstkleding voor de telegrambestellers, leerling-telegrambestellers, chauffeurs en bode van de Landsradio- en telegraafdienstRegeling dienstkleding voor de telegrambestellers, leerling-telegrambestellers, chauffeurs en bode van de Landsradio- en telegraafdienst BES
Landsbesluit van de 26ste oktober 1963 no. 12, houdende vaststelling van een dienstkleding voor de bode ten kantore van de Gezaghebber van het eilandgebied BonaireRegeling dienstkleding voor de bode ten kantore van de Gezaghebber van het eilandgebied Bonaire BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 1ste juli 1985 tot vaststelling van nieuwe dienstkleding voor ambtenaren en werknemers bij de Dienst der Posterijen alsmede regels omtrent de verstrekking daarvanRegeling nieuwe dienstkleding voor ambtenaren en werknemers bij de Dienst der Posterijen alsmede regels omtrent de verstrekking daarvan BES
Landsbesluit, Houdende Algemene Maatregelen, van de 29ste juni 1998, met betrekking tot het verstrekken van dienstkleding, bewapening en overige uitrusting aan ambtenaren der immigratieRegeling verstrekken van dienstkleding, bewapening en overige uitrusting aan ambtenaren der immigratie BES
Ministeriële beschikking van de 29ste juni 1998, ter uitvoering van de artikelen 16 en 35, derde lid, van het Landsbesluit opleidingen ambtenaren der immigratie (P.B. 1998, no. 139) Regeling van de 29ste juni 1998, ter uitvoering van de artikelen 16 en 35, derde lid, van het Besluit opleidingen ambtenaren der immigratie BES
Beschikking functioneringsgesprekkenRegeling functioneringsgesprekken BES
Mandaatbeschikking KustwachtMandaatregeling Kustwacht BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 7de maart 1977 ter uitvoering van artikel 8 lid 6 van de Regeling Vakantie en Vrijstelling van Dienst Ambtenaren (P.B. 1969, no. 44)Regeling van de 7de maart 1977 ter uitvoering van artikel 8 lid 6 van het besluit Vakantie en Vrijstelling van Dienst Ambtenaren BES
Beheersregelen Fonds Ziektekosten OverheidsgepensioneerdenBeheersregelen Fonds Ziektekosten Overheidsgepensioneerden BES
Landsbesluit vergoeding risico kastekortenRegeling vergoeding risico kastekorten BES
Landsbesluit opleiding en examens administratieve ambtenaren belastingdienstRegeling opleiding en examens administratieve ambtenaren belastingdienst BES
Landsbesluit opleiding en examens bestellerspersoneelRegeling opleiding en examens bestellerspersoneel BES
Landsbesluit opleidingen ambtenaren der immigratieRegeling opleidingen ambtenaren der immigratie
Landsbesluit ranglijsten ambtenaren der immigratieRegeling ranglijsten immigratieambtenaren BES
Lb ham controleurscursus (opleiding tot controleur der Belastingen; 1992, 66)Regeling opleiding tot controleur der Belastingen BES
Beschikking tot vaststelling van een korting op de ingevolge de duurtetoeslagregeling gepensioneerden 1943 (P.B. 1943, no. 77) toegekende duurtetoeslagen aan gepensioneerden die buiten de Ned. Antillen hun domicilie hebbenBeschikking tot vaststelling van een korting op de ingevolge de Wet Duurtetoeslagregeling gepensioneerden 1943 BES toegekende duurtetoeslagen aan gepensioneerden die buiten de Nederlandse Antillen hun domicilie hebben BES.

MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

MINISTER VAN DEFENSIE

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Dienstplichtverordening 1961Dienstplichtwet BES
Landsverordening rechtspositie KustwachtWet rechtspositie Kustwacht BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit rechtspositie KustwachtBesluit rechtspositie Kustwacht BES
Landsbesluit militair keuringsreglement 1995,Besluit militair keuringsreglement BES
Landsbesluit extra beslaglegging dienstplichtigenBesluit extra beslaglegging dienstplichtigen BES
Bezoldigingsbesluit dienstplichtigen Nederlandse Antillen 1986Bezoldigingsbesluit dienstplichtigen BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Beschikking houdende een regeling voor de vergoeding bij dienstreizen en verplaatsingen van militairen behorend tot de Landmacht NARegeling vergoeding bij dienstreizen en verplaatsingen van militairen behorend tot de Landmacht BES

MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
DELFSTOFFEN 
Curaçaosche mijnwetMijnwet BES
Petroleumlandsverordening Saba BankPetroleumwet Saba Bank BES
ELEKTRICITEITSVOORZIENING 
Landsverordening elektriciteitsconcessiesWet elektriciteitsconcessies BES
INDUSTRIEEL EIGENDOM/MERKEN 
Merkenlandsverordening 1995Wet merken BES
KAMERS VAN KOOPHANDEL EN HANDELSREGISTER 
Landsverordening op de Kamers van Koophandel en NijverheidWet op de Kamers van Koophandel en Nijverheid BES
HandelsregisterverordeningHandelsregisterwet BES
METROLOGIE 
IJklandsverordening 1956IJkwet BES
POST 
Lvo houdende een herziene regeling met betrekking tot de uitvoering van de Postdienst (Postlandsverordening 1998) (PB 1997, 319, Wijziging PB 2001, 80, p. 16)Wet post BES
PRIJZEN 
Prijzenverordening 1961Prijzenwet BES
TELECOMMUNICATIE 
Landsverordening op de telecommunicatie-voorzieningenWet telecommunicatie-voorzieningen BES
VESTIGING BEDRIJVEN 
Vestigingsregeling voor bedrijvenWet vestiging bedrijven BES
WINKELTIJDEN 
Landsverordening Winkelsluiting (P.B. 1969, no. 58)Wet winkelsluiting BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
DELFSTOFFEN 
Mijnverordening ter uitvoering der Curaçaosche mijnwet Mijnbesluit BES
INDUSTRIEEL EIGENDOM/MERKEN 
MerkenlandsbesluitUitvoeringsbesluit merken BES
KAMERS VAN KOOPHANDEL/HANDELSREGISTER 
HandelsregisterbesluitHandelsregisterbesluit BES
Kiesreglement voor de Kamers van Koophandel en NijverheidKiesbesluit voor de Kamers van Koophandel en Nijverheid BES
POST 
Lham ter regeling van het gewicht en de afmetingen van postzendingen en tot vaststelling van de bedragen ter limitering van de aansprakelijkheid, bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder a, en 7, vierde lid, van de Postlandsverordening 1998 (Landsbesluit postzendingen) (P.B. 1997, no 319)Besluit postzendingen BES
Lham houdende vaststelling van de tarieven bedoeld in artikel 12, tweede lid, onder a, 1°, van de Postlandsverordening 1998 (Landsbesluit minimumtarieven koeriersdiensten) (P.B. 1997, no. 319)Besluit minimumtarieven koeriersdiensten BES
TELECOM 
Landsbesluit telecommunicatie scheepvaartBesluit telecommunicatie scheepvaart BES
Landsbesluit opgedragen telecommunicatiedienstenBesluit opgedragen telecommunicatiediensten BES
Landsbesluit limitering aansprakelijkheid telecommunicatieBesluit limitering aansprakelijkheid telecommunicatie BES
Landsbesluit RandapparatuurBesluit Randapparatuur
Landsbesluit radio-elektrische inrichtingenBesluit radio-elektrische inrichtingen BES
Landsbesluit radioamateursBesluit radioamateurs
Landsbesluit draadomroep en kabelinrichtingenBesluit draadomroep en kabelinrichtingen BES
Landsbesluit vrijstelling zendmachtiging overheidsinstallatiesBesluit vrijstelling zendmachtiging overheidsinstallaties BES
Landsbesluit geschilbeslechting concessiehoudersBesluit geschilbeslechting concessiehouders BES
WINKELTIJDEN 
Lb.ham van 30 juli 1969 t.u.v. artikel 6 Landsverordening Winkelsluiting (P.B. 1969, 109)Besluit ter uitvoering van artikel 6 Wet winkelsluiting BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
METROLOGIE 
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 9 juli 1956 ter uitvoering van artikel 20 onder a van de IJklandsverordening 1956 (PB 1956, 72)Regeling van 9 juli 1956 ter uitvoering van artikel 20 onder a van de IJkwet BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 9 juli 1956 ter uitvoering van artikel 27 van de IJklandsverordening 1956 (PB 1956, 73)Regeling van 9 juli 1956 ter uitvoering van artikel 27 van de IJkwet BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 19 februari 1960 ter uitvoering van artikel 9 letter a van de IJklandsverordening 1956 (PB 1960, 27)Regeling van 19 februari 1960 ter uitvoering van artikel 9 letter a van de IJkwet BES
Reglement op de maten, gewichten, meet- en weegwerktuigen (PB 1956, 75)Reglement op de maten, gewichten, meet- en weegwerktuigen BES
Reglement op de meters voor electrische energie (PB 1963, 172)Reglement op de meters voor elektrische energie BES

MINISTER VAN FINANCIËN

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransportenWet grensoverschrijdende geldtransporten BES
Landsverordening AssurantiebemiddelingsbedrijfWet assurantiebemiddelingsbedrijf BES
Landsverordening identificatie bij financiële dienstverleningWet identificatie bij dienstverlening BES
Landsverordening melding ongebruikelijke transactiesWet melding ongebruikelijke transacties BES
Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943Wet inkomstenbelasting BES
Landsverordening op de Loonbelasting 1976Wet loonbelasting BES
Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994Wet toezicht bank- en kredietwezen 1994 BES
Landsverordening toezicht beleggingsinstellingen en administrateursWet toezicht beleggingsinstellingen en admi- nistrateurs BES
Landsverordening toezicht effectenbeurzenWet toezicht effectenbeurzen BES
Landsverordening toezicht trustwezenWet toezicht trustwezen BES
Landsverordening Toezicht VerzekeringsbedrijfWet toezicht verzekeringsbedrijf BES
Landsverordening zeggenschap in ter beurze genoteerde vennootschappenWet zeggenschap in ter beurze genoteerde vennootschappen BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Beschikking indicatoren ongebruikelijke transactiesBesluit indicatoren ongebruikelijke transacties BES
Beschikking indicatoren ongebruikelijke transacties inzake creditcards en money transfersBesluit indicatoren ongebruikelijke transacties creditcards en money transfers BES
Beschikking indicatoren ongebruikelijke transacties inzake fiduciaire dienstenBesluit indicatoren ongebruikelijke transacties fiduciaire diensten BES
Beschikking indicatoren ongebruikelijke transacties inzake hazardspel-transactiesBesluit indicatoren ongebruikelijke transacties hazardspellen BES
Besluit Natura-uitvaartverzekeraarsBesluit natura-uitvaartverzekeraars BES
Landsbesluit aanwijzing financiële diensten identificatie bij financiële dienstverleningBesluit identificatie bij dienstverlening BES
Landsbesluit aanwijzing financiële diensten melding ongebruikelijke transactiesBesluit aanwijzing diensten melding ongebruikelijke transacties BES
Landsbesluit administratieve boete assurantiebemiddelaarsBesluit administratieve boete assurantiebemiddelaars BES
Landsbesluit administratieve boete beleggingsinstellingen en administrateursBesluit administratieve boete beleggingsinstellingen en administrateurs BES
Landsbesluit administratieve boete trustwezenBesluit administratieve boete trustwezen BES
Landsbesluit bijzondere vergunningen verzekeringsbedrijfBesluit bijzondere vergunningen verzekeringsbedrijf BES
Landsbesluit financiële eisen verzekeringsbedrijfBesluit financiële eisen verzekeringsbedrijf BES
Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van 21 januari 1993 ter uitvoering van artikel 16 van de Landsverordening zeggenschap in ter beurze genoteerde vennootschappen (P.B. 1993, no. 18)Besluit uitzonderingen zeggenschap in ter beurze genoteerde vennootschappen BES
Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van 23 september 1994 ter uitvoering van artikel 46 van de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994 (P.B. 1994, no. 110)Besluit administratieve boete bank- en kredietwezen BES
Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van 13 juli 2001 ter uitvoering van artikel 7, eerste lid, van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (P.B. 2001, no. 69)Besluit gegevensverstrekking ongebruikelijke transacties BES
Landsbesluit Lloyd’s UnderwritersBesluit Lloyd’s Underwriters BES
Landsbesluit programma van werkzaamheden verzekeringsbedrijfBesluit programma van werkzaamheden verzekeringsbedrijf BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Aftrekregeling voor een specifieke categorie buitenlandse belastingplichtingenNegentigprocentsregeling buitenlandse belastingplichtigen BES
Beschikking ex-patriates 1998Regeling ex-patriates 1998 BES
Beschikking pensioenenRegeling pensioenen BES
Beschikking vaste vergoedingenRegeling vaste vergoedingen BES
Landsbesluit erkende diploma’s assurantiebemiddelingsbedrijfRegeling erkende diploma’s assurantiebemiddelingsbedrijf BES
Landsbesluit erkende effectenbeurzenRegeling erkende effectenbeurzen BES
Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van 18 december 1995 ter uitvoering van artikel 1, derde lid, van de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994 (P.B. 1995, no. 219)Regeling uitgezonderde instellingen toezicht bank- en kredietwezen BES
Ministeriële beschikking met algemene werking van de Minister van Financiën van 10 februari 1998 ter uitvoering van de Landsverordening identificatie bij financiële dienstverlening (P.B. 1998, no. 19)Regeling identificatie bij dienstverlening BES
Ministeriële beschikking met algemene werking van de Minister van Financiën van 27 maart 2003 ter uitvoering van artikel 2, tweede lid, de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2003, 39)Regeling aangiftebiljet grensoverschrijdende geldtransporten BES
Ministeriële beschikking van de Minister van Financiën van 13 oktober 1997, houdende vaststelling van een reglement voor het Meldpuntregister, bedoeld in artikel 4 van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (P.B. 1997, no. 258)Reglement register Meldpunt Ongebruikelijke Transacties BES
Ministeriële beschikking werkkleding 2001Regeling werkkleding 2001

MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

MINISTER VAN JUSTITIE

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
PRIVAATRECHT 
Burgerlijk WetboekBurgerlijk Wetboek BES
Wetboek van KoophandelWetboek van Koophandel BES
Faillissementsbesluit 1931Faillissementswet BES
Wetboek van Burgerlijke RechtsvorderingWetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES
Auteursverordening 1913Auteurswet BES
Landsverordening aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigenWet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen BES
Landsverordening aansprakelijkheid olietankschepenWet aansprakelijkheid olietankschepen BES
Landsverordening schadefonds olietankschepenWet schadefonds olietankschepen BES
Landsverordening overeenkomsten langs elektronische wegWet overeenkomsten langs elektronische weg BES
Landsverordening van 30 augustus 1960 inzake erkenning rechtspersoonlijkheid vreemde vennootschappen (P.B. 1960, no. 166)Wet inzake erkenning rechtspersoonlijkheid vreemde vennootschappen BES
Verordening, van 30 augustus 1933, houdende voorzieningen tot uitvoering van het op 31 mei 1932 te Londen tusschen Nederland en Groot-Brittanië gesloten verdrag, houdende bepalingen tot het vergemakkelijken van het voeren van rechtsgedingen (P.B. 1933, no. 90)De Uitvoeringswet van het tussen Nederland en Groot-Brittanié gesloten verdrag, houdende bepalingen tot het vergemakkelijken van het voeren van rechtsgedingen BES
Landsverordening van 16 maart 1967 ter uitvoering van het op 1 maart 1954 te ’s Gravenhage gesloten verdrag betreffende de burgerlijke rechtsvordering tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (P.B. 1967, no. 46)Uitvoeringswet Rechtsvorderingsverdrag 1954 BES
Landsverordening van 29 december 1965 houdende uitvoering van het op 30 augustus 1962 te ’s-Gravenhage gesloten verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland betreffende de wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen en andere executoriale titels in burgerlijke zaken (P.B. 1966, no. 3)Uitvoeringswet van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland betreffende de wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen en andere executoriale titels in burgerlijke zaken BES
Landsverordening van 18 april 1980 tot uitvoering van de op 7 juni 1968 te Londen tot stand gekomen Europese overeenkomst tot het verstrekken van inlichtingen over buitenlands recht (P.B. 1980, no. 99)Uitvoeringswet van de Europese Overeenkomst nopens het verstrekken van inlichtingen over buitenlands recht BES
Landsverordening van 23 oktober 2000, regelende het overgangsrecht ter gelegenheid van de invoering van de Boeken 1, 3 en volgende van het Burgerlijk Wetboek (P.B. 2000, 119)Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek BES
Landsverordening van 15 maart 2001, houdende het overgangsrecht ter zake van de wijzigingen die in de bestaande wetgeving in verband met de invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek worden aangebracht (P.B. 2001, 26)Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek BES, tweede gedeelte
STAATS- EN BESTUURSRECHT 
Landsverordening administratieve rechtspraak (P.B. 2001, no. 79)Wet administratieve rechtspraak BES
Advocatenlandsverordening 1959Advocatenwet BES
DeurwaardersreglementDeurwaarderswet BES
Verordening houdende bepalingen omtrent beëdigde vertalersWet beëdigde vertalers BES
Landsverordening op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedragWet op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedrag BES
Landsbesluit kosteloze rechtskundige bijstandWet kosteloze rechtskundige bijstand BES
Luchtvaartlandsverordening (deel beveiliging burgerluchtvaart)Luchtvaartwet BES
Landverordening, houdende nieuwe regels betreffende het notarisambtWet op het notarisambt BES
OnteigeningsverordeningOnteigeningswet BES
Vuurwapenverordening 1930Vuurwapenwet BES
Wapenverordening 1931Wapenwet BES
Landsverordening houdende regels inzake weerkorpsen 1997Wet op de weerkorpsen BES
Landsverordening Hazardspelen 1948Wet hazardspelen BES I
Landsverordening Hazardspelen II 1988Wet hazardspelen BES II
Landsverordening Speelvergunningsrecht HazardspelenWet speelvergunningsrecht hazardspelen BES
Loterijverordening 1909Loterijwet BES
STRAFRECHT 
Landsverordening beginselen gevangeniswezenWet beginselen gevangeniswezen BES
Verordening van 30 december 1890, tot verzekering van de toepassing van de bij algemeene verordeningen bevolen of toegelaten vrijheidsbeneming (P.B. 1891, no. 28)Wet inzake bevolen of toegelaten vrijheidsbeneming BES
Landsverordening IdentificatieplichtWet identificatieplicht BES
Wetboek van Strafrecht van de Nederlandse AntillenWetboek van Strafrecht BES
Wetboek van Strafvordering van de Nederlandse AntillenWetboek van Strafvordering BES
Landsverordening van den 9den mei 1932, houdende bepalingen tegen verstekelingen (P.B. 1932, no. 51)Wet, houdende bepalingen tegen verstekelingen BES
Landsverordening van de 25ste september 1961 nopens de beëdiging en legitimatie van opsporingsambtenaren (P.B. 1961, no. 149) Wet nopens de beëdiging en legitimatie van opsporingsambtenaren BES 
VREEMDELINGENRECHT 
Landsverordening toelating en uitzetting (P.B. 1966,17)Wet toelating en uitzetting BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
PRIVAATRECHT 
Landsbesluit burgerlijke standBesluit burgerlijke stand BES
Landsbesluit van 19 januari 2001 ter uitvoering van artikel 19j, tweede lid, van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (P.B. 2001, 13)Besluit voorlopige akten van de burgerlijke stand BES
Besluit curateleregisterBesluit curateleregister BES
Landsbesluit gezagsregistersBesluit gezagsregisters BES
Besluit huwelijksgoederenregisterBesluit huwelijksgoederenregister BES
Landsbesluit Voogdijraden 1970Besluit Voogdijraden 1970 BES
Landsbesluit gezinsvoogdij-instellingBesluit gezinsvoogdij-instelling BES
Landsbesluit elektronische handtekeningen, certificaten en certificatiedienstverlenersBesluit elektronische handtekeningen, certificaten en certificatiedienstverleners BES
Landsbesluit wettelijke renteBesluit wettelijke rente BES
Gegevensbesluit rechten van gebruik in deeltijd van onroerende zakenGegevensbesluit rechten van gebruik in deeltijd van onroerende zaken BES
Landsbesluit gegevens georganiseerde reizenBesluit gegevens georganiseerde reizen BES
Landsbesluit tarief gijzeling 2005Besluit tarief gijzeling 2005 BES
Landsbesluit van 3 november 2005 ter uitvoering van artikel 862, eerste lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (P.B. 2006, 3)Besluit ter uitvoering van artikel 862, eerste lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES
Landsbesluit van 3 november 2005 ter uitvoering van artikel 878, tweede lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (P.B. 2006, 4)Besluit ter uitvoering van artikel 878, tweede lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES
Landsbesluit van 3 november 2005 ter uitvoering van artikel 993, tweede lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (P.B. 2006, 5)Besluit ter uitvoering van artikel 993, tweede lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES
Landsbesluit van 3 november 2005 ter uitvoering van artikel 448, eerste lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (P.B. 2006, 8)Besluit ter uitvoering van artikel 448, eerste lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES
Landsbesluit verklaring derdenbeslagBesluit verklaring derdenbeslag BES
Landsbesluit tarieven in burgerlijke zakenBesluit tarieven in burgerlijke zaken BES
Besluit van den 4den Maart 1932, houdende voorschriften ter uitvoering van artikel 16, tweede lid, van het «Curaçaosch Faillissementsbesluit 1931» (P.B. 1931 N0.58)Besluit ter uitvoering van artikel 16, tweede lid van de Faillissementswet BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 18de November 1953 ter uitvoering van artikel 55, lid 1, van het Faillissementsbesluit 1931 (p.B. 1931, no. 58)Besluit ter uitvoering van artikel 5, eerste lid, van de Faillissementswet BES
STAATS- EN BESTUURSRECHT 
Besluit proceskosten bestuursrecht (PB 2001, no. 127) Besluit proceskosten bestuursrecht BES
STRAFRECHT 
Landsbesluit vergelijkend onderzoek celmateriaal Besluit vergelijkend onderzoek celmateriaal BES
Landsbesluit instemming overbrenging veroordeeldeBesluit instemming overbrenging veroordeelde BES
Landsbesluit toevoeging in strafzaken Besluit toevoeging in strafzaken BES
Landsbesluit bewaring inbeslaggenomen voorwerpenBesluit bewaring inbeslaggenomen voorwerpen BES
Gevangenismaatregel 1999Gevangenismaatregel 1999 BES
Reclasseringsbesluit 1953Reclasseringsbesluit 1953 BES
Landsbesluit OpkopersregistersBesluit opkopersregisters BES
Verordening van den 13den juli 1932, tot aanwijzing van de vereenigingen, bedoeld in artikel 146, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht voor de kolonie Curaçao (P.B. 1932, no. 99)Besluit aanwijzing verenigingen als bedoeld in artikel 146, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht BES
Landsbesluit modelformulieren strafvorderingBesluit modelformulieren strafvordering BES
Tarief justitiekosten strafzakenBesluit tarief justitiekosten strafzaken BES
VREEMDELINGENRECHT 
Toelatingsbesluit (P.B. 1985, 57)Besluit toelating en uitzetting BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
PRIVAATRECHT 
Ministeriële beschikking van 16 februari 2004 ter uitvoering van artikel 37, eerste lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek (P.B. 2001, 15)Regeling vast recht oprichting rechtspersonen BES
STAATS- EN BESTUURSRECHT 
Vuurwapenbesluit 1930Vuurwapenregeling BES
Besluit van den 19den november 1931, ter uitvoering van artikel 4 der «Wapenverorening 1931» (P.B. 1931, no 77)Wapenregeling BES
Beschikking verklaringen omtrent het gedragRegeling verklaringen omtrent het gedrag BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 18de mei 1965 ter uitvoering van artikel 2 van de Landsverordening weerkorpsen (P.B. 1965, no. 22)Regeling weerkorpsen BES
Landsbesluit van de 25ste september 1997, nr. 14, ter uitvoering van artikel 32, tweede lid, van het Landsbesluit vergelijkend onderzoek celmateriaal (P.B. 1997, 250)Uitvoeringsregeling Besluit vergelijkend onderzoek celmateriaal BES
STRAFRECHT 
Beschikking geweldinstructie Gevangeniswezen Regeling geweldinstructie gevangeniswezen BES
Landsbesluit van de 25ste september 1997, nr. 16, ter uitvoering van de artikelen 12, eerste lid, en 23, eerste lid, van het Landsbesluit vergelijkend onderzoek celmateriaal (P.B. 1997, no. 249).Uitvoeringsregeling Besluit vergelijkend onderzoek celmateriaal BES
Landsbesluit van de 25ste september 1997, nr. 14, ter uitvoering van artikel 32, tweede lid, van het Landsbesluit vergelijkend onderzoek celmateriaal (P.B. 1997, 250)Uitvoeringsregeling Besluit vergelijkend onderzoek celmateriaal BES
Landsbesluit van de 25ste september 1997, nr. 15, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, van het Landsbesluit toevoeging in strafzaken (P.B. 1997, 248)Uitvoeringsregeling Besluit toevoeging in strafzaken BES
Huishoudelijk reglement penitentiaire inrichtingenHuishoudelijk reglement penitentiaire inrichtingen BES
Ministeriële beschikking van de 8ste december 1965 ter uitvoering van artikel 2 leden 2 en 3 van de Landsverordening van de 25ste september 1961 nopens de beëdiging en legitimatie van opsporingsambtenaren (P.B. 1965, no. 185)Regeling inzake de beëdiging en legitimatie van opsporingsambtenaren BES

MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landverordening grondslagen natuurbeheer en -beschermingWet grondslagen natuurbeheer en -bescherming BES
VisserijlandsverordeningVisserijwet BES
Landsverordening voorschriften bestrijdingsmiddelenWet voorschriften bestrijdingsmiddelen BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening slacht- en vleeskeuringBesluit slacht- en vleeskeuring BES
Verordening voorschriften op slachten en verkopen van vee op Sint EustatiusBesluit slachten en verkopen van vee op Sint Eustatius
Landsverordening invoer kleine dieren 1952Besluit invoer kleine dieren BES
Landsverordening in- en doorvoerverbod kleine dieren afkomstig uit Zuid- en Midden-AmerikaBesluit in- en doorvoerverbod kleine dieren BES
Landsbesluit vogelgriep 2006Besluit vogelgriep BES
VisserijlandsbesluitVisserijbesluit BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Beschikking residuen van genees- en bestrijdingsmiddelen in visserijproductenRegeling residuen van genees- en bestrijdingsmiddelen in visserijproducten BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 24 september 1974 ter uitvoering van artikel 6, lid 1 van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (aanwijzing bestrijdingsmiddelen op basis van Phosdrin als vergunningsplichtig middel)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 12 januari 1987 ter uitvoering van artikel 6, lid 1, van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (aanwijzing rodenticiden bevattende thallium- of fosfideverbindingen als vergunningsplichtig bestrijdingsmiddel)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 16 januari 1987 ter uitvoering van artikel 6, lid 1, van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (aanwijzing insecticiden bevattende aldrin, bandaan, chloordaan, dieldrin, isobenzaan of isodrin) als vergunningsplichtig bestrijdingsmiddel)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Ministeriele beschikking van 6 oktober 1961 ter uitvoering van artikel 4 van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (verbod bestrijdingsmiddelen bevattende parathion)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Ministeriele beschikking van 17 september 1987 ter uitvoering van artikel 4 van de verordening voorschriften bestrijdingsmiddelen, enz. (verbod bestrijdingsmiddelen bevattende kwikoxide, kwikchloride, andere anorganische kwikverbindingen, alkyl-kwikverbindingen, DDT, HCH en hexachloorbenzeen)Uitvoeringsregeling Wet voorschiften bestrijdingsmiddelen BES
Beschikking verpakking en etikettering van bestrijdingsmiddelen Regeling verpakking en etikettering van bestrijdingsmiddelen BES

MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Archieflandsverordening 2007Archiefwet BES
LandsstudietoelagenregelingWet studiefinanciering BES
Landsverordening funderend onderwijsWet primair onderwijs BES
Landsverordening secundair beroepsonderwijs en educatieWet educatie en beroepsonderwijs BES
Landsverordening sociale vormingsplichtWet sociale kanstrajecten jongeren BES
Landsverordening voortgezet onderwijsWet voortgezet onderwijs BES
LeerplichtlandsverordeningLeerplichtwet BES
Monumentenlandsverordening 1989Monumentenwet BES
Televisie-landsverordeningMediawet BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
ArchiefbesluitArchiefbesluit BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 24ste november 1972 ter uitvoering van artikel 5, lid 1, onder f, van de Televisie-landsverordening (P.B. 1971, no. 33), (P.B. 1972, no. 237)Besluit televisie- en radioreclame voor sterke drank BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Beschikking digitaal beheerRegeling digitaal beheer BES

MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Veiligheidslandsverordening 1958. Landsverordening van 3 februari 1958 houdende bepalingen tot beveiliging van de arbeid in ondernemingenArbeidsveiligheidswet BES
Stuwadoorslandsverordening 1946. Landsverordening van 14 febr. 1946 houdende eenige bepalingen in het belang van personen, werkzaam bij het laden en lossen van zeeschepen.Stuwadoorswet 1946 BES
Arbeidsregeling 2000. Landsverordening van de 27ste juli 2000 houdende vaststelling van nieuwe regels inzake arbeidsduur, arbeidstijden en overwerkArbeidswet 2000 BES
Landsverordening collectieve arbeidsovereenkomst. Landsverordening van 12 mei 1958, houdende regeling van de collectieve arbeidsovereenkomstWet collectieve arbeidsovereenkomst BES
Landsverordening minimumlonen. Landsverordening van 31 mei 1972 houdende nieuwe regelen inzake minimumlonen. Wet minimumlonen BES
Vakantieregeling 1949. Landsverordening van 19 Februari 1949, houdende bepalingen inzake verplichte vakantieregelingVakantiewet 1949 BES
Landsverordening op het ter beschikking stellen arbeidskrachten Wet op het ter beschikking stellen arbeidskrachten BES  
Landsverordening beëindiging arbeidsovereenkomsten. Landsverordening van 31 mei 1972 houdende bijzondere regelen ten aanzien van de beëindiging van arbeidsovereenkomsten.Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES
ArbeidsgeschillenlandsverordeningArbeidsgeschillenwet 1946 BES
Landsverordening ondernemingspensioenfondsen van 30 maart 1985 houdende regelen betreffende ondernemingspensioenfondsen. Wet ondernemingspensioenfondsen BES  
Landsverordening arbeid en vreemdelingen. De landsverordening van de 3de augustus houdende regels met betrekking tot het doen verrichten van arbeid door vreemdelingenWet arbeid vreemdelingen BES
Landsverordening van (de 4den) 4 juli 1946 houdende de instelling van een arbeidsbureauWet van 4 juli 1946 houdende de instelling van een arbeidsbureau BES
Landsverordening van 23 februari 1945 tot inschrijving van arbeidskrachtenWet tot inschrijving van arbeidskrachten 1945 BES
Landsverordening ongevallenverzekering Lv. van 6 januari 1966 regelende het recht van de arbeider diens nagelaten betrekkingen op tegemoetkoming terzake van een ongeval, de arbeider in zijn dienstbetrekking overkomen. Tekst in P.B. 1966, 14Wet ongevallenverzekering BES
Landsverordening algemene ouderdomsverzekering. Landsverordening van 14 mei 1960, regelende een algemene, de gehele bevolking omvattende, verplichte verzekering tegen geldelijke gevolgen van ouderdom. Tekst in P.B. 1960, 83 (met verbeterblad)Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsverordening ziekteverzekering Lv van 6 januari 1966 regelende het recht van de werknemer op tegemoetkoming bij ziekte; tekst in P.B. 1966, no. 15 (met verbeterblad)Wet ziekteverzekering BES
Landsverordening algemene weduwen- en wezenverzekering. Landsverordening van 21 dec. 1965 regelende een algemene, de gehele bevolking omvattende, verplichte weduwen- en wezenverzekering.Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES
Cessantia Landsverordening. Landsverordening. van 19 juli 1983 tot het vaststellen van nieuwe regelen inzake een verplichte eenmalige uitkering aan de werknemer, bij ontslag buiten zijn toedoen, alsmede tot wijziging van het B.W.N.A.Cessantiawet BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit houdende algemene maatregelen ter uitvoering van onder meer artikel 8, lid 1, van de landsverordening ziekteverzekering (P.B. 1966, no. 15) artikel 22, lid 3, van de landsverordening algemene verzekering bijzondere ziektekosten (P.B. 1996, no. 211) en artikel 29, lid 3, van de Landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, no. 83)Besluit ter uitvoering van onder meer artikel 8, lid 1, van de Wet ziekteverzekering BES, artikel 22, lid 3, van de Wet algemene verzekering bijzondere ziektekosten BES en artikel 29, lid 3, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 5, derde en vierde lid van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83)Besluit van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 5, derde en vierde lid van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 8 ste mei 1973 t.u.v. artikel 5, vierde lid, sub c, van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83) en artikel 6, vierde lid, sub c, van de landsverordening algemene weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, N°. 194)Besluit van de 8 ste mei 1973 t.u.v. artikel 5, vierde lid, sub c, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES en artikel 6, vierde lid, sub c, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen ter uitvoering van artikel 7, zesde lid, van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83) (aanpassing van de pensioenbedragen voor het ouderdomspensioen aan de ontwikkeling van de prijsindexcijfers van de gezinsconsumptie)Besluit ter uitvoering van artikel 7, zesde lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES (aanpassing van de pensioenbedragen voor het ouderdomspensioen aan de ontwikkeling van de prijsindexcijfers van de gezinsconsumptie)
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 29ste december 1995 t.u.v. artikel 7a, zevende lid, van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, no. 38)Besluit van de 29ste december 1995 t.u.v. artikel 7a, zevende lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 8, zevende lid van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83)Besluit van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 8, zevende lid van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 12, derde en zesde lid van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, no. 83)Besluit van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 12, derde en zesde lid van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 18de januari 1979 t.u.v. artikel 13, vijfde lid van de «landsverordening algemene ouderdomsverzekering» (P.B. 1960, N°. 83)Besluit van de 18de januari 1979 t.u.v. artikel 13, vijfde lid van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 18de januari 1979 t.u.v. artikel 16 vijfde lid van de landsverordening algemene weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, N°. 194) en artikel 13, vierde lid van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83)Besluit van 18de januari 1979 t.u.v. artikel 16 vijfde lid van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES en artikel 13, vierde lid van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 21 ste december 1965 t.u.v. artikel 26 lid 7 van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83) en artikel 29 lid 7 van de landsverordening algemene weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, N°. 194)Besluit van de 21 ste december 1965 t.u.v. artikel 26 lid 7 van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES en artikel 29 lid 7 van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 25ste april 1966 t.u.v. artikel 29 lid 6 van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83) en van artikel 32 lid 6 van de landsverordening algemene weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, N°. 194)Besluit van de 25ste april 1966 t.u.v. artikel 29 lid 6 van de Wet algemene ouderdomsverzekering en van artikel 32 lid 6 van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 43 van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83)Besluit van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 43 van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 56 van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83)Besluit van de 26ste juli 1960 t.u.v. artikel 56 van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 21ste december 1965 t.u.v. artikel 6 lid 4 van de landsverordening algemene weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, no. 194)Besluit van de 21ste december 1965 t.u.v. artikel 6 lid 4 van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 19 april 1974 ter uitvoering van artikel 11, zevende lid, van de lv. algemene weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, no. 194). (aanpassing van het weduwen- en wezenpensioen aan de ontwikkeling van de prijsindexcijfers van de gezinsconsumptie) Besluit van 19 april 1974 ter uitvoering van artikel 11, zevende lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES (aanpassing van het weduwen- en wezenpensioen aan de ontwikkeling van de prijsindexcijfers van de gezinsconsumptie)
Landsbesluit houdende algemene maatregelen ter uitvoering van artikel 30, eerste lid, van de landsverordening algemene weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, no. 194) (vaststelling premiepercentage)Besluit ter uitvoering van artikel 30, eerste lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES (vaststelling premiepercentage)
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 21ste december 1965 t.u.v. artikel 42 van de landsverordening algemene weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, N°. 194)Besluit van de 21ste december 1965 t.u.v. artikel 42 van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES
Landsbsluit houdende algemene maatregelen van 2de december1983 t.u.v. artikel 7, lid 1 van de cessantialandsverordening (P.B. 1983, no. 85)Besluit van 2de december 1983 t.u.v. artikel 7, lid 1 van de Cessantiawet BES
LANDSBESLUIT HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN van de 21ste december 1965 ter uitvoering van artikel 26 lid 7 van de Landsverordening Algemene Ouderdomsverzekering (P.B. 1960, no. 83) en artikel 29 lid 7 van de Landsverordening Algemene Weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, no. 194)Besluit van de 21ste december 1965 ter uitvoering van artikel 26 lid 7 van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES en artikel 29 lid 7 van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES
Arbeidsbesluit jeugdige personenBesluit jeugdige personen BES Arbeidsbesluit hotels, restaurants en casino’s 2000 Besluit hotels, restaurants en casino’s 2000 BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 8ste juni 1973. Lb. h.a.m. van de 8ste juni 1973 tot toepassing van artikel 7, derde lid, van de landsverordening minimumlonen (P.B. 1972, no. 110). Besluit obv artikel 7, derde lid van de Wet minimumlonen BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 6de augustus 1993. Lb. h.a.m. van de 6de augustus 1993 houdende toepassing van artikel 8, tweede lid, van de landsverordening minimumlonen (P.B. 1972, no. 110). Besluit obv artikel 8, tweede lid, van de Wet minimumlonen BES
Veiligheidsbesluit I. Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 4 Oktober 1955 houdende voorschriften t.u.v. art. 2 van de Veiligheidslandsverordening 1942 (P.B. 1942, 162). Arbeidsveiligheidsbesluit I. Besluit houdende voorschriften t.u.v. art. 2 van de Veiligheidswet BES
Veiligheidsbesluit II. Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 27 november 1958 houdende voorschriften t.u.v. art. 2 van de Veiligheidslandsverordening 1958 (P.B. 1958, no. 14)Arbeidsveiligheidsbesluit II. Besluit houdende voorschriften t.u.v. art. 2 van de Veiligheidswet BES
Veiligheidsbesluit III. Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 9 september 1963 houdende voorschriften t.u.v. art. 2 van de Veiligheidslandsverordening 1958 (P.B. 1958, 14) Arbeidsveiligheidsbesluit III. Besluit houdende voorschriften t.u.v. art. 2 van de Veiligheidswet BES
Landsbesluit op het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 25ste oktober 1996 t.u.v. van artikel 8 van de Landsverordening op het ter beschikking stellen arbeidskrachten (P.B. 1989, no. 73). Besluit op het ter beschikking stellen arbeidskrachten BES
Landsbesluit van de 8ste mei 1974 NO. 1 houdende de aanwijzing van vertegenwoordigers van de directeur van het departement sociale en economische zaken in de eilandgebieden Aruba, Bonaire en de Bovenwindse eilanden t.u.v. de lv. beëindiging arbeidsovereenkomsten (P.B. 1972, no. 111) 
Arbeidsbureaubesluit I 1946. Besluit van 16 Augustus 1946, t.u.v. art. 9 van de «Arbeidsbureaulandsverordening 1946» (P.B. 1946, no. 109); tekst in P.B. 1946, no. 127; inwtr. m.i.v. 21 aug. 1946 
Arbeidsvredebesluit II. Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 8 november 1957 t.u.v. art. 3B van de Arbeidsgeschillenlands-verordening 1946 (P.B. 1946, no. 119). Arbeidsvredebesluit II. Besluit t.u.v. art. 3B van de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES
Stuwadoorsbesluit Besluit van 6 Juni 1946, t.u.v. art. 2 van de «Stuwadoorslandsverordening 1946» (P.B. 1946, no. 28);Besluit t.u.v. art. 2 van de «Stuwadoorslandswet 1946 BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Ministeriele beschikking van de 22ste augustus 1960 t.u.v. artikel 2, sub c van het landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 26ste juli 1960 (P.B. 1960, N°. 131) t.u.v. artikel 5, derde en vierde lid van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83) Ministeriële regeling van de 22ste augustus 1960 t.u.v. artikel 2, sub c van de Besluit van de 26ste juli 1960 (P.B. 1960, N°. 131) t.u.v. artikel 5, derde en vierde lid van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Ministeriele beschikking van de 21 ste oktober 1960 t.u.v. artikel 2, sub c van het landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 26ste juli 1960 (P.B. 1960, N°. 131) t.u.v. artikel 5, derde en vierde lid van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83) Ministeriële regeling van de 21 ste oktober 1960 t.u.v. artikel 2, sub c van de Besluit van de 26ste juli 1960 (P.B. 1960, N°. 131) t.u.v. artikel 5, derde en vierde lid van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Ministeriele beschikking van de 15de juni 1965 t.u.v. artikel 2 sub c van het landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 26ste juli 1960 (P.B. 1960, N° 131) t.u.v. artikel 5 leden 3 en 4 van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83) Ministeriële regeling van de 15de juni 1965 t.u.v. artikel 2 sub c van de Besluit van de 26ste juli 1960 (P.B. 1960, N° 131) t.u.v. artikel 5 leden 3 en 4 van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Ministeriele beschikking van de 1ste augustus 1980 t.u.v. artikel 2, sub c van het landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 26ste juli 1960 (P.B. 1960, N°. 131) t.u.v. artikel 5, derde en vierde lid van de landsverordening algemene ouderdomsverzekering (P.B. 1960, N°. 83)Ministeriële regeling van de 1ste augustus 1980 t.u.v. artikel 2, sub c van de Besluit van de 26ste juli 1960 (P.B. 1960, N°. 131) t.u.v. artikel 5, derde en vierde lid van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES
Gezamelijke beschikking AOV/AWW en loonbelasting 1976. M.B. van 21 sept. no. 1978 t.u.v. de artt. 28 en 29 lid 5 van de Lv. Algemene Ouderdomsverzekering (P.B. 1960, no. 83), artt 31 en 32 lid 5 van de Lv. Algemene Weduwen- en wezenverzekering (P.B. 1965, no. 194) en art. 22 van de Landsverordening op de Loonbelasting 1976 (P.B. 1975, no. 254) Ministeriële regeling AOV/AWW en loonbelasting 1976. M.B. van 21 sept. no. 1978 t.u.v. de artt. 28 en 29 lid 5 van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES, artt 31 en 32 lid 5 van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES en art. 22 van de Wet op de Loonbelasting 1976 BES
Ministeriele beschikking van de 9de mei 1985 t.u.v. art. 4, eerste lid van de landsverordening ondernemingspensioenfondsen (P.B. 1985, N°. 44)Ministeriële regeling t.u.v. art. 4, eerste lid van de Wet ondernemingspensioenfondsen BES
Ministeriele beschikkingen tot vaststelling van een lager minimumloon dan het in artikel 9, tweede lid, van de landsverordening minimumlonen (P.B. 1972, n°. 110) genoemde bedragMinisteriële regeling houdende toepassing van artikel 9, tweede lid, van de Wet minimumlonen BES
Ministeriele beschikkingen houdende toepassing van artikel 13, eerste lid, van de landsverordening minimumlonen (P.B.1972, n°. 110)Ministeriële regeling houdende toepassing van artikel 13, eerste lid, van de Wet minimumlonen BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 13de MAART 1990 t.u.v. artikel 6 van de landsverordening beëindiging arbeidsovereenkomsten. (P.B. 1972, no. 111)Ministeriële regeling t.u.v. artikel 6 van de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES
Arbeidsvredebesluit I . Besluit van 20 augustus 1946 t.u.v. art. 21 der «Arbeidsgeschillenlandsverordening 1946» . (P.B. 1946, no. 119)Ministeriële regeling t.u.v. art. 21 van de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES
Arbeidsvredebesluit III. Landsbesluit houdende algemene maatregelen van 16 augustus 1978 t.u.v. art. 21 der Arbeidsgeschillenlandsverordening 1946 (P.B. 1946, no. 119). Arbeidsvredebesluit III. Ministeriële regeling t.u.v. art. 21 der Arbeidsgeschillenwet 1946 BES Besluit van den 5DEN april 1946 ter uitvoering van artikel 3, lid 2 en artikel 9, lid 1a, 1d en 1e van de «landsverordening tot inschrijving van arbeidskrachten 1945» (P.B. 1945 no. 106), zooals aangevuld bij de landsverordening van den 12den januari 1946 (P.B. 1946 no. 1)

MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Vaartuigenverordening 1930Vaartuigenwet 1930 BES
Landsverordening voorkoming van verontreiniging door schepenWet voorkoming van verontreiniging door schepen BES
Loodsenlandsverordening 2001Loodsenwet 2001 BES
Landsverordening opruiming van schepen en wrakkenWet opruiming van schepen en wrakken BES
Tijdelijk havenbeveiligingsbesluitHavenbeveiligingswet BES
Landsverordening maritiem beheerWet maritiem beheer BES
Curaçaosch Strandvonderij-besluitWet strandvonderij BES
LuchtvaartlandsverordeningLuchtvaartwet BES
Landsverordening luchtvervoerWet luchtvervoer BES
Landsverordening van de 20ste april 1932, houdende enige regelingen van burgerrechtelijke aard bij botsing, aan- of overrijding met motorrijtuigen en houdende regeling van de ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen, wordt als volgt gewijzigdWet van 20 april 1932, betreffende botsing, aan- of overrijding met motorrijtuigen en ontzegging van de rijbevoegdheid BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit ter uitvoering van artikel 4 (PB 1961, 206)Besluit ter uitvoering van artikel 4 BES
Landsbesluit ter uitvoering van art. 7, eerste en vierde lid, van de landsverordening voorkoming van verontreiniging door schepenBesluit ter uitvoering van art. 7, eerste en vierde lid, van de wet voorkoming van verontreiniging door schepen BES
Landbesluit toezicht Luchtvaart (P.B. 2003, no. 56)Besluit toezicht luchtvaart BES
Landsbesluit luchtverkeer 2005 (P.B. 2006, no. 11)Besluit luchtverkeer BES
Landsbesluit geregeld en ongeregeld luchtvervoer (P.B. 2005, no. 37)Besluit geregeld en ongeregeld luchtvervoer BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening veiligheidsvoorschriften voor kleine schepenRegeling veiligheid zeeschepen BES
Landsbesluit uitvoering art. 4 van de landsverordening veiligheidsvoorschriften voor kleine schepenRegeling veiligheid zeeschepen BES
Besluit van den 7n. November 1930, ter uitvoering van artikel 5 van de «Vaartuigenverordening 1930» (P.B. No. 72)Regeling ter uitvoering van artikel 5 van de Vaartuigenwet 1930 BES
Beschikking MAW luchtvaarteenheden (P.B.. 2008, no. 18)Regeling luchtvaarteenheden BES
Beschikking MAW valschermspringen (P.B. 2007, no. 63)Regeling valschermspringen BES
Beschikking MAW seinen luchtvaart (P.B. 2007, no. 89)Regeling seinen luchtvaart BES
Beschikking MAW luchtvaarttelecommunicatie (P.B. 2007, no. 88)Regeling luchtvaarttelecommunicatie BES
Beschikking MAW burgerluchtvaartinlichtingen (P.B. 2008, no. 20)Regeling burgerluchtvaartinlichtingen BES
Beschikking ter uitvoering van artikel 12, tweede en derde lid, van het Curacaos Luchtvaartbesluit – Heraanwijzing luchtvaartterreinen (P.B. 1988, 85)Regeling heraanwijzing luchtvaartterreinen BES
Beschikking gebruik hoogtemeter (P.B. 20o7, no. 45)Regeling gebruik hoogtemeter BES
Beschikking verwijderen van voorwerpen of stoffen (P.B. 2007, no. 46)Regeling verwijderen van voorwerpen of stoffen BES
Beschikking slepen (P.B. 2007, no. 47)Regeling slepen BES
Beschikking navigatie- en telecommunicatieinstallaties (P.B. 2007, no. 60)Regeling navigatie- en telecommunicatieinstallaties BES
Beschikking vliegplan (P.B. 2007, no. 61)Regeling vliegplan BES
Beschikking vervoer gevaarlijke stoffen door de lucht (P.B. 2007, no. 38)Regeling vervoer gevaarlijke stoffen door de lucht BES

MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Verordening van den 21sten october 1921, tot regeling van het toezicht op krankzinnigen (P.B. 1922, no. 14)Wet tot regeling van het toezicht op krankzinnigen BES
Landsverordening Inspectie voor de VolksgezondheidWet Inspectie voor de Volksgezondheid BES
Landsverordening organisatie bloedvoorzieningWet organisatie bloedvoorziening BES
Landsverordening op de geneesmiddelenvoorzieningWet op de geneesmiddelenvoorziening BES
Landsverordening beperking tabaksgebruikWet beperking tabaksgebruik BES
WarenlandsverordeningWarenwet BES
Opiumlandsverordening 1960Opiumwet 1960 BES
Landsverordening medisch tuchtrechtWet medisch tuchtrecht BES
Landsverordening voor de volksgezondheidWet voor de volksgezondheid BES
Landsverordening zorginstellingenWet zorginstellingen BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 4de april 1961 ter uitvoering van de artikelen 1 lid 2, 5, 10 lid 1, 19 lid 3 en 21 lid 1 van de verordening van de 21ste oktober 1921 tot regeling van het toezicht op krankzinnigen. (P.B. 1961, no. 48)Besluit tot regeling van het toezicht op krankzinnigen BES
Verordening regelende de uitoefening van de tandheelkunst (P.B. 1943, no. 46)Besluit uitoefening van de tandheelkunst BES
Landsverordening regelende de uitoefening van de geneeskunde (P.B. 1958, no. 174)Besluit geneeskunde BES
Landsverordening bevoegdheid apothekers en apothekersassistenten (P.B. 1960, no. 58)Besluit bevoegdheid apothekers en apothekersassistenten BES
Tijdelijke landsverordening beperking vestiging medische beroepsbeoefenaren (P.B. 2005, no. 69)Besluit beperking vestiging medische beroepsbeoefenaren BES
Landsbesluit verpakte geneesmiddelen (P.B. 1961, no. 169)Besluit verpakte geneesmiddelen BES
Landsbesluit zoetstoffen in levensmiddelen (P.B. 2005, no. 60)Besluit zoetstoffen in levensmiddelen BES Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen (P.B. 2005, no. 61) Besluit kleurstoffen in levensmiddelen BES
Landsbesluit additieven in levensmiddelen (P.B. 2005, no. 62)Besluit additieven in levensmiddelen BES
Landsbesluit visserij producten 1999 (P.B. 1999, no. 157)Besluit visserij producten 1999 BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 23ste april 1964 ter uitvoering van artikel 6 lid 2 en 7 lid 1, tweede alinea van de Opiumlandsverordening 1960 (P.B. 960, no. 65); vaststelling van de vergoeding voor opiumverlovenBesluit van 23 april 1964 ter uitvoering van artikel 6 lid 2 en 7 lid 1, tweede alinea van de Opiumwet 1960 BES; vaststelling vergoeding voor opiumverloven BES
Landsbesluit beperking tabaksgebruikBesluit beperking tabaksgebruik BES
Landsbesluit etikettering van levensmiddelenBesluit etikettering van levensmiddelen BES
Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 14de juni 1958 ter uitvoering van de artikelen 16 en 19 van de Landsverordening van de 4de maart 1957 houdende regeling van de tuchtrechtspraak over personen die geneeskunst uitoefenen, zomede over apothekers (P.B. 1957, no. 30). Besluit ter uitvoering van de artikelen 16 en 19 van de Wet medisch tuchtrecht BES
Landsbesluit televisiereclame voor geneesmiddelen 2000Besluit televisie- en radioreclame voor geneesmiddelen BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Beschikking van den 8sten december 1939 no. 2377 tot vaststelling van een model-geneeskundige verklaring ter constateering van krankzinnigheid. (P.B. 1939, no. 147)Regeling tot vaststelling model geneeskundige verklaring krankzinnigheid BES
Beschikking visserij producten 1998 (P.B. 1998, no. 65)Regeling visserij producten 1998 BES
Beschikking visserij producten 1998/2 (P.B. 1998, no. 227)Regeling visserij producten 1998/2 BES
Beschikking invoer vis of visserij producten uit derde landen (P.B. 1999, no. 158)Regeling invoer vis of visserij producten uit derde landen BES
Beschikking gezondheidscontroles visserij producten (P.B. 1999, no. 162)Regeling gezondheidscontroles visserij producten BES
Beschikking residuen van genees- en bestrijdingsmiddelen in visserijproductenRegeling residuen van genees- en bestrijdingsmiddelen in visserijproducten BES
Beschikking verpakking visserij producten (P.B. 1999, no. 176)Regeling verpakking visserij producten BES
Beschikking identificatie van visserij producten (P.B. 1999, no. 177)Regeling identificatie van visserij producten BES
Ministeriële Beschikking van de 27ste augustus 1986 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid onder g van de Opiumlandsverordening 1960 (P.B. 1960, no. 65)Regeling van 27 augustus 1986 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid onder g van de Opiumwet 1960 BES
Ministeriële Beschikking van de 22ste januari 1987 ter uitvoering van de artikelen 3, tweede lid en 5, eerste en tweede lid en 7, tweede lid van de Opiumlandsverordening 1960 (P.B. 1960, no. 65), houdende nieuwe voorschriften met betrekking tot de aflevering en het voorschrijven van middelen bedoeld in artikelen 3 en 4 van voormelde landsverordeningRegeling houdende nieuwe voorschriften met betrekking tot de aflevering en het voorschrijven van middelen als bedoeld in de artikelen 3 en 4 van de Opiumwet 1960 BES
Ministeriële Beschikking van de 23ste juli 1990 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid onder g van de Opiumlandsverordening 1960 (P.B. 1960, no. 65)Regeling van 23 juli 1990 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid onder g van de Opiumwet 1960 BES
Ministeriële Beschikking van de 29ste april 1964 ter uitvoering van artikel 6 lid 1 van de Opiumlandsverordening 1960 (P.B. 1960, no. 65), regelende de in-, uit- en doorvoer van verdovende middelenRegeling in-, uit- en doorvoer van verdovende middelen BES
Ministeriële Beschikking van de 15de september 1967 ter uitvoering van artikel 3 van het landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 23ste april 1964 (P.B. 1964, no. 69) ter uitvoering van de artikelen 6 lid 2 en 7 lid 1 tweede alinea van de Opiumlandsverordening 1960 (P.B. 1960, no. 65)Regeling van 15 september 1967 ter uitvoering van artikel 3 van het besluit van 23 april 1964 ter uitvoering van de artikelen 6 lid 2 en 7 lid 1 tweede alinea van de Opiumwet 1960 BES
Ministeriële Beschikking van de 10de augustus 1988 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid onder g van de Opiumlandsverordening 1960 (P.B. 1960, no. 65)Regeling van 10 augustus 1988 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid onder g van de Opiumwet 1960 BES
MB uitvoering landsbesluit verpakte geneesmiddelen (P.B. 1961, no. 170)Regeling uitvoering besluit verpakte geneesmiddelen BES
Ministeriële beschikking met algemene werking van de 6de januari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder f, van de Opiumlandsverordening.Regeling van 6 januari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder f, Opiumwet 1960 BES

MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening DrinkwaterWet Drinkwater BES
Landsverordening grondslagen ruimtelijke ontwikkelingsplanningWet grondslagen ruimtelijke ontwikkelingsplanning BES
Kadasterlandsverordening 1938Wet kadaster en registratie onroerende zaken en beperkte rechten BES
Landsverordening openbare registers 2001Wet openbare registers BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsbesluit van 12 september 2006, houdende algemene maatregelen ter uitvoering van artikel 12 van de Landsverordening drinkwater en artikel 3, eerste en tweede lid, van de Warenlandsverordening (PB 1997, no. 334)Besluit kwaliteit drinkwater BES
Landsbesluit ongediertebestrijdingsgassenBesluit ongediertebestrijdingsgassen BES
Luchtvaartlandsverordening teboekgestelde luchtvaartuigen, Luchtvaartbesluit teboekgestelde luchtvaartuigen 1983, alsmede de Ministeriële beschikking met algemene werking van 9 augustus 2006 (Pb 2006, 66)Besluit teboekgestelde luchtvaartuigen BES
ScheepsregisterbesluitBesluit scheepsregister BES

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen

MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE

A Regelingen die de status van wet verkrijgen

Nederlands-Antilliaanse regelingCiteertitel
Landsverordening HuurcommissieregelingWet Huurcommissie-Regeling BES

B Regelingen die de status van algemene maatregel van bestuur verkrijgen

C Regelingen die de status van ministeriële regeling verkrijgen


XNoot
1

NB. Zoals hierna nog zal worden opgemerkt, zijn alle Nederlands-Antilliaanse regelingen die als wet blijven gelden en zijn opgenomen in de bijlage na de aanbieding van deze nota van wijziging, meegenomen bij het besluit van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 september 2009. Hiervan staat de tekst dus vast.

XNoot
2

Zie brief van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties d.d. 15 september 2009: Vaststellen Nederlands Antilliaanse regelgeving.