Gepubliceerd: 8 oktober 2009
Indiener(s): Johan Remkes (VVD)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31930-19.html
ID: 31930-19

32,7 %
67,3 %

D66

GL

PvdA

SP

PvdD

CDA

Verdonk

CU

VVD

PVV

SGP


31 930
Wijziging van de Successiewet 1956 en enige andere belastingwetten (vereenvoudiging bedrijfsopvolgingsregeling en herziening tariefstructuur in de Successiewet 1956, alsmede introductie van een regeling voor afgezonderd particulier vermogen in de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Successiewet 1956)

nr. 19
AMENDEMENT VAN HET LID REMKES

Ontvangen 8 oktober 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel II, onderdeel B, onder 1, wordt «als zodanig aangemerkte uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beogende instellingen» vervangen door: als zodanig aangemerkte het algemeen nut beogende instellingen.

II

In artikel II, onderdeel B, onder 2, wordt «niet langer uitsluitend of nagenoeg uitsluitend een algemeen nut beogend karakter heeft» vervangen door: niet langer een algemeen nut beogend karakter heeft.

III

In artikel II, onderdeel B, onder 3, wordt «niet, of niet langer, als uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beogende instelling» vervangen door: niet, of niet langer, als het algemeen nut beogende instelling.

IV

Artikel XI vervalt.

Toelichting

Op grond van de voorgestelde wijziging vervalt thans de aanscherping dat ANBI’s uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut dienen te beogen. Dit heeft tot gevolg dat de in jurisprudentie ontwikkelde voorwaarde dat de werkzaamheden van de instelling voor ten minste vijftig percent het algemeen belang dienen voorlopig wordt gecontinueerd.

Met het vervallen van de voorwaarden dat ANBI’s uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut dienen te beogen vervalt ook de noodzaak alle ANBI’s per 1 januari 2010 opnieuw te beoordelen en aan te wijzen. De recente wijzigingen zouden op deze wijze in de praktijk uit kunnen kristalliseren. De komende tijd kan dan gebruikt worden om wat meer fundamenteler stil te staan bij de meest wenselijke vormgeving van een toekomst bestendige systematiek.

Remkes