Gepubliceerd: 16 september 2009
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31804-79.html
ID: 31804-79

31 804
Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met onder meer de erkenning en de financiering van de publieke omroep

nr. 79
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 september 2009

Op 1 juli 2009 (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2008–2009, nr. 102, blz. 8111–8129) heb ik in een spoeddebat met uw Kamer gesproken over mogelijke schendingen bij de publieke omroep van de Mediawet en de eigen gedragscode met betrekking tot inkomsten. Een van de onderwerpen die aan de orde kwamen was de zaak van het kinderprogramma Bibaboerderij van de TROS. Dit programma zou tegen de regels van de Mediawet in gesponsord worden. Eerste bevindingen van het Commissariaat van 25 juli 2009 wijzen in de richting van overtreding van de sponsorregels door de TROS.

Tijdens het debat is de motie Jasper van Dijk (Kamerstukken II, 31 804, nr. 75) ingediend, waarin de regering wordt gevraagd al het mogelijke te doen om uitzending van het programma Bibaboerderij te beëindigen. In het debat heb ik gezegd dat ik geen mogelijkheden heb om programma’s van de buis te halen. De indiener van de motie heeft daarop de suggestie gedaan om een hartig woordje met de TROS te spreken. Ik heb dat toegezegd.

Op 17 augustus heb ik met de voorzitter van de raad van toezicht en de algemeen directeur van de TROS een gesprek gehad. Gesproken is over de positie van de TROS in het bestel en het feit dat de TROS in de afgelopen jaren herhaaldelijk en meer dan andere omroepen door het Commissariaat op de vingers is getikt voor overtredingen van de wet. De TROS heeft in het gesprek zijn ongenoegen laten blijken over mijn brief van 29 juni 2009 waarin ik de TROS wijs op zijn verantwoordelijkheid om zich aan de wet te houden. De TROS heeft aangegeven nimmer de intentie te hebben bewust de wet te overtreden, maar juist loyaal en constructief te willen opereren binnen het bestel. Ik heb aangegeven dat de TROS een waardevolle speler in het bestel is, maar dat die positie ook meebrengt dat men zich aan de spelregels houdt, en dat ik vanuit die zorg mijn brief heb geschreven.

Daarnaast heeft de TROS zijn visie gegeven op de specifieke zaak van het programma Bibaboerderij. Ik heb daar verder geen nader oordeel over uitgesproken omdat het nu aan het Commissariaat is om volgens de geëigende sanctieprocedure tot een oordeel te komen. Inmiddels heeft het Commissariaat een sanctievoornemen geformuleerd. Daarover is op 14 september jl. een hoorzitting met de TROS bij het Commissariaat geweest. Mede op basis daarvan zal het Commissariaat een definitief besluit nemen.

Daarmee heb ik mijn toezegging gestand gedaan.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk