Gepubliceerd: 31 oktober 2008
Indiener(s): Jan de Wit
Onderwerpen: sociale zekerheid ziekte en arbeidsongeschiktheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31713-4.html
ID: 31713-4

31 713
Wijziging van de Ziektewet om uitkering van ziekengeld mogelijk te maken aan personen die op zaterdagen en zondagen werken

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 31 oktober 2008

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1, belast met het voorbereidend onderzoek van bovenstaand wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

1. Algemeen

De leden van de CDA-fractie hebben met instemming kennis genomen van het wetsvoorstel. Zij zijn verheugd dat vangnetters – veelal uitzendkrachten en overige flexwerkers – die op zaterdag en zondag werken voortaan ook over deze dagen ziekengeld kunnen ontvangen. De wetgever speelt hiermee in op de groeiende variatie in arbeidspatronen, waarvan ook bij de categorie vangnetters sprake is.

De leden van de CDA-fractie hebben nog wel enkele vragen.

Een goede controle en begeleiding van ziekmeldingen is zeer belangrijk, ook op zaterdag en zondag. Op welke wijze regelt dit wetsvoorstel dat goede controle en begeleiding van ziekmeldingen op zaterdag en zondag door UWV wordt gegarandeerd?

Blijft met deze wijziging de toepassing van eventuele wachtdagen van kracht als de eerste ziektedag van de werknemer op een zaterdag of zondag valt?

Met het oog op flexibilisering van arbeidstijden, maar ook met het oog op vereenvoudiging van wet- en regelgeving vragen de leden van de CDA-fractie hoe de regering aankijkt tegen de situatie waarbij in de Wet financiering sociale verzekering loontijdvakken worden gehanteerd, maar de sociale wetgeving systematisch nog is opgehangen aan de maandag tot en met vrijdag. Welke bezwaren zijn er om wet- en regelgeving op dit punt gelijk te trekken?

Tenslotte vernemen deze leden graag nog van de regering op welke wijze werkgevers en vangnetters door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV over deze wijziging zullen worden geïnformeerd.

De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van het voorliggende wetsvoorstel. Zij hebben nog enkele vragen.

Wat voor invloed heeft deze regeling op parttimers? En voor mensen die alleen een weekendbaantje hebben?

Is met deze stijgende uitgavenlasten rekening gehouden in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid?

Kan nader toegelicht worden waarom het probleem zich alleen voordoet in de eerste week?

Krijgen de werknemers, die in het weekend ziek zijn geweest voor deze wetswijziging, compensatie?

De voorzitter van de commissie,

De Wit

Adjunct-griffier van de commissie,

Esmeijer


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), De Wit (SP), voorzitter, Van Gent (GL), Blok (VVD), Tichelaar (PvdA), Van Dijk (CDA), Smeets (PvdA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Omtzigt (CDA), Van Hijum (CDA), Timmer (PvdA), Koşer Kaya (D66), Jonker (CDA), ondervoorzitter, Luijben (SP), Ulenbelt (SP), Ortega-Martijn (CU), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Van der Burg (VVD), Koppejan (CDA), Van Dijck (PVV), Spekman (PvdA), Thieme (PvdD), Karabulut (SP), Vos (PvdA) en Vacature (algemeen).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Gerkens (SP), Sap (GL), De Krom (VVD), Heerts (PvdA), Smilde (CDA), Depla (PvdA), Aptroot (VVD), Sterk (CDA), Willemse-van der Ploeg (CDA), Dijsselbloem (PvdA), Pechtold (D66), Spies (CDA), Irrgang (SP), Lempens (SP), Cramer (CU), Biskop (CDA), Kamp (VVD), Joldersma (CDA), Fritsma (PVV), Tang (PvdA), Ouwehand (PvdD), Gesthuizen (SP), Heijnen (PvdA) en Weekers (VVD).