Gepubliceerd: 9 september 2009
Indiener(s): Paulus Jansen (SP)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31560-15.html
ID: 31560-15
Wijzigingen: 31560-24

31 560
Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Leegstandwet, en enige andere wetten in verband met het verder terugdringen van kraken en leegstand (Wet kraken en leegstand)

nr. 15
AMENDEMENT VAN HET LID JANSEN

Ontvangen 9 september 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel II, onderdeel C, wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 8

1. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen minimumeisen worden gesteld aan overeenkomsten tot ingebruikname als bedoeld in artikel 7, eerste lid.

2. De voordracht voor een krachtens het eerste lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Het aantal kraakwachten/antikrakers in Nederland is vrijwel zeker groter dan het aantal krakers, zo blijkt impliciet ook uit de nota naar aanleiding van het verslag (31 560-8, pag. 12). De rechtsbescherming van deze groep is vrijwel nihil. Contracten kunnen op zeer korte termijn beëindigd worden. De eigenaar kan op ieder moment onaangekondigd het pand betreden. Ook lijkt er een tendens dat de gevraagde gebruiksvergoeding stijgt, met name op locaties met een hoge marktwaarde.

De indiener onderschrijft de logica van een beperktere rechtsbescherming in gebruikscontracten dan bij reguliere huurcontracten, maar is van mening dat er wel een bodem in markt gelegd moet worden. Enerzijds om recht te doen aan de rechtsbescherming van kraakwachten, anderzijds om te voorkomen dat steeds meer eigenaren de gebruiksovereenkomst gaan gebruiken als U-bochtconstructie om een reguliere huurovereenkomst te vermijden, in situaties waarin ze behoefte hebben aan extra flexibiliteit voor het toekomst gebruik van een gebouw.

Het amendement biedt de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur minimumeisen aan de gebruiksvoorwaarden te stellen.

Jansen