Kamerstuk 32048-8

Amendement van het lid Van der Staaij over het laten vervallen van de term "herindelingsgemeente"

Dossier: Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor een wijziging van de gemeentelijke indeling met ingang van 1 januari 2011 in voorbereiding is

Gepubliceerd: 13 oktober 2009
Indiener(s): Kees van der Staaij (SGP)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32048-8.html
ID: 32048-8

100,0 %
0,0 %

GL

PVV

CDA

PvdA

Verdonk

PvdD

CU

SP

VVD

SGP

D66


32 048
Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2011 een wijziging van de gemeentelijke indeling wordt beoogd

nr. 8
AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER STAAIJ

Ontvangen 13 oktober 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de considerans wordt «waarvoor met ingang van 1 januari 2011 een wijziging van de gemeentelijke indeling wordt voorgenomen» vervangen door: waarvoor op korte termijn besluitvorming ten aanzien van gemeentelijke herindeling te verwachten is.

II

In artikel 1 wordt «Herindelingsgemeente als bedoeld in deze wet zijn de gemeenten» vervangen door: Deze wet is van toepassing op de gemeenten.

III

In artikel 2 wordt «een herindelingsgemeente» telkens vervangen door: een in artikel 1 genoemde gemeente.

IV

Artikel 3, eerste lid, komt te luiden:

1. Indien voor een in artikel 1 genoemde gemeente op 17 september 2010 geen voorstel van wet tot wijziging van de gemeentelijke indeling tot wet is verheven en in werking is getreden, vindt de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de raad van die gemeente plaats op 12 oktober 2010.

V

In artikel 3, tweede lid, wordt «een herindelingsgemeente» telkens vervangen door: de betrokken gemeente.

Toelichting

Dit amendement beoogt de term herindelingsgemeente te laten vervallen en te kiezen voor een neutrale formulering. De term herindelingsgemeente lijkt te suggereren dat een gemeente naar verwachting wordt heringedeeld. Omdat de voorstellen van wet voor de herindeling van de gemeenten waarop dit voorstel betrekking heeft nog niet bij de Staten-Generaal zijn ingediend, zou dit wetsvoorstel als consequentie hebben dat een gemeente al herindelingsgemeente wordt genoemd, zonder dat er zekerheid is ten aanzien van de uitkomst van de besluitvorming door regering en Staten-Generaal. De indiener vindt dat ongewenst. Voor een goede en onafhankelijke besluitvorming over de voorstellen van wet tot gemeentelijke herindeling, verdient een neutralere formulering de voorkeur.

Indien dit amendement wordt aangenomen komt het opschrift te luiden:

Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor een wijziging van de gemeentelijke indeling met ingang van 1 januari 2011 in voorbereiding is.

Van der Staaij