Kamerstuk 35570-VIII-212

Werkprogramma Rathenau Instituut 2021-2022

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 30 maart 2021
Indiener(s): Ingrid van Engelshoven (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VIII-212.html
ID: 35570-VIII-212

Nr. 212 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 maart 2021

Met deze brief zend ik uw Kamer het werkprogramma 2021–2022 van het Rathenau Instituut1.

Het Rathenau Instituut heeft als taak bij te dragen aan het maatschappelijke debat en de politieke oordeelsvorming over vraagstukken die samenhangen met, of het gevolg zijn van, wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Daarnaast heeft het Rathenau Instituut als taak het inzicht te vergroten in de werking van het wetenschapssysteem.

Elke twee jaar stelt het Rathenau Instituut een werkprogramma vast, waarin het toelicht waar het zijn focus op zal leggen.

In het nieuwe werkprogramma richt het Rathenau Instituut zich op de volgende vier overkoepelende thema’s:

  • 1. Digitale samenleving

  • 2. Maakbare levens

  • 3. Democratische informatiesamenleving

  • 4. Vitale wetenschap en kennisecosystemen.

Met deze thema’s bouwt het instituut voort op zijn vorige werkprogramma, en beweegt het tegelijkertijd mee met maatschappelijke ontwikkelingen en relevante vraagstukken. In het werkprogramma maakt het Rathenau Instituut duidelijk welke accenten het de komende twee jaar binnen deze thema’s wil aanbrengen. Daarnaast biedt het werkprogramma het Rathenau Instituut ruimte om, indien gewenst, in te kunnen springen op nieuwe ontwikkelingen.

De invulling van het werkprogramma past bij de taken van het Rathenau Instituut en met de gekozen thema’s kan het instituut zijn reeds opgebouwde expertise verder ontwikkelen en benutten.

Net als twee jaar geleden vind ik het van belang dat waar gekozen onderwerpen raken aan de werkprogramma’s van adviesraden of planbureaus, de expertise onderling wordt gedeeld en dat er afstemming plaatsvindt over de planning van publicaties.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven